Innovatieve concepten voor hout- en staalskeletbouw

Artikel delen

Houtskeletbouw heeft de toekomst. De voordelen van prefabricage en snelle, droge, afbouw zorgden al voor een toenemende populariteit. Ook Siniat en Promat hebben gezamenlijk nieuwe en innovatieve hout- en staalskeletbouwconcepten ontwikkeld. Je leest er in dit artikel meer over.

prefab constructie

Voordelen van prefab constructies

Houtskeletbouw is een snellere flexibele bouwmethode die gebruikmaakt van hoogwaardige prefab wanden uit kwalitatieve houtstructuren. De bouwtijd kan aanzienlijk verkort worden zonder in te boeten op ontwerpvrijheid. Tegelijk verkleint houtskeletbouw de ecologische en energetische voetafdruk van gebouwen. Houtskeletbouw en zelfs staalskeletbouw lenen zich tot een hoge thermische isolatie omdat de tussenruimtes in de spouw volledig met isolatiemateriaal gevuld kunnen worden. Volop ruimte dus voor creativiteit en duurzaamheid. Prefab constructies kunnen gebruikt worden voor nieuwbouw, maar ook voor renovaties of uitbreidingsprojecten.

Innovatieve systemen voor prefab constructies

Siniat en Promat ontwikkelde met hun reeds lang bestaande vezelcement-, gips-, en calsiumsilicaatplaten innovatieve concepten voor hout- en staalskeletbouw. Het bedrijf biedt tal van systemen die een antwoord bieden op deze bouwtechniek. De systemen zijn uitvoerig getest of berekend en gecertificeerd voor brandveiligheid, akoestisch comfort, thermische isolatiewaarden en bouwfysische eigenschappen. In het Siniat gamma zijn vooral de gipsplaten en vezelcementplaten interessant voor verwerking in binnen- of buitenschil van een hout- of staalskeletbouwelement. Promat maakt constructies brandveilig door te werken met calsiumsilicaatplaten.

LaDura Premium is een gipsplaat van Siniat welke verwerkt wordt in prefab wand- en plafondconstructies die een hogere stootvastheid en geluidsreductie vereisen. Een veel voorkomende toepassing waarin de plaat wordt gebruikt is voor de gevel als binnen beplating, vanwege zijn sterkte. Daarnaast kan LaDura Premium ook ingezet worden in vochtige ruimtes wanneer er aan H1 voldaan moet worden.
Weather Defence™ is tevens een gipsplaat welke verwerkt wordt in de spouw of om staal te beschermen bij brand (brandreactieklasse A1). Weather Defence™ maakt een houten- of stalen skeletconstructie wind- en regendicht. Het kan dus dienen als een extra bescherming van enkele maanden tot deze wordt voorzien van een visuele gevel.

binnenkant van een wand met isolatie

Vervolgens heeft Siniat twee vezelcementplaten in zijn gamma die ideaal zijn voor gevelconstructies, namelijk Bluclad en Duripanel. Bluclad is een gevelsteunplaat die als ondergrond voor sierpleister en steenstrips wordt toegepast. Hierdoor is de Bluclad de plaat om de juiste visuele gevel te creëren. Daar de Bluclad brandreactieklasse A2 geclassificeerd is, zal de plaat geen bijdrage in brandvoortplanting op de gevel geven. De tweede vezelcementplaat is Duripanel, die zowel in combinatie met Bluclad of alleen geplaatst kan worden. Duripanel wordt in de spouw geplaatst met als doel het optimaliseren van de brandveiligheid en akoestische weerstand. Bijkomend voordeel is dat de mogelijkheid er is om de buitengevel in de Duripanel te bevestigen. De Duripanel kan ook verwerkt worden als een duurzame ondergrond voor de gevelisolatiepleistersystemen.

siniat ladura gipsplaat

De Prefab beurs

Op de prefab beurs kan kennis gemaakt worden met de verschillende prefab oplossingen toegelicht in dit artikel. Ook kunt u voor al uw vragen terecht bij het sales- en technische team. Mocht u op zoek zijn naar de oplossing voor uw project, dan heten zij u welkom bij stand B.052 vanaf half 5.

Siniat
www.siniat.nl