Prefab luchtdichting houtskeletbouw

Artikel delen

Niet langer purren, kitten en sealen op de bouwplaats om een woning luchtdicht te krijgen. HoutenHuizen.nu uit Kerkwijk bouwt sinds kort houtskeletbouwwoningen, waarbij alle elementen al fabrieksmatig zijn voorzien van de benodigde luchtdichting van Celdex. Het is daarna nog een kwestie van een goede assemblage op de bouwplaats en de woning is gegarandeerd luchtdicht!

Tekst: ing. Frank de Groot

Aanbrengen van Celdex Pre-Sal Soft,

Aanbrengen van Celdex Pre-Sal Soft, voor de luchtdichte verticale aansluiting van de wandelementen.

HoutenHuizen.nu is in 2019 gestart en zetten nu 15 tot 20 houtskeletbouwwoningen per jaar neer. In de bedrijfshal wordt in vijf tot zes weken een complete woning geprefabriceerd van onder meer FSC hout. Vervolgens wordt deze in drie maanden afgemonteerd op de bouwplaats. Dat is twee maanden sneller dan traditionele bouw. Volgens eigenaar Elwin van Steenbergen is houtskeletbouw als bouwmethode het minst belastend voor het milieu. “Het garandeert je als ontwikkelaar naast een snelle doorlooptijd ook minder faalkosten. De woningen kunnen ook met PassiefBouwenKeur® certificaat gebouwd worden.”

Omdat luchtdicht bouwen een belangrijke rol vervult binnen passiefbouwen wilde Elwin meer informatie over luchtdicht bouwen bij prefab bouw. Daarnaast moet er met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) – het lijkt 1 januari 2023 te worden – bij oplevering zekerheid zijn dat een gebouw aan de bouwregelgeving voldoet, dus ook aan de luchtdichtheidseisen. “Hoe minder je op de bouwplaats hoeft te doen, hoe kleiner de kans op fouten”, zegt Ruud Robbe, Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex. “Zodoende zijn we in contact gekomen en zijn deze woningen luchtdicht door onze totaaloplossing voor luchtdicht bouwen.”

Prefab oplossing

Bij de bouw van de woningen gebruikt HoutenHuizen wand-, dak- en vloerelementen en CLT-elementen. “Voor de verticale aansluiting van de gevelelementen is Pre-Seal Soft LF ontwikkeld. Dit schuimband heeft aan een comprimering na montage van slechts 20 procent voldoende om te voldoen aan de hoogste luchtdichtheidseisen voor naden. Dan praat je over Klasse 3 met een qv;10 lager dan 0,15 dm3s.m2, dat gelijk staat aan passiefhuisbouw. Vaak is ook veel massa nodig voor de comprimering, maar dit schuimband comprimeert ook prima bij lichtere bouwdelen. Het schuimband wordt in de fabriek handmatig aangebracht”, aldus Ruud.

Voor de aansluiting van de gevelelementen op de dakelementen wordt Celdex PVC 124 aangebracht. Dit is een enkelzijdig klevende, zacht, semi-geslotencellig schuimband, dat aan de bovenzijde is voorzien van een transparante glijfolie. “Vervolgens wordt de muurplaat hierop aangebracht en komt er ook aan de bovenzijde van de muurplaat wederom PVC 124. Door de glijfolie blijft de band intact als de dakelementen worden geplaatst en is monteren gemakkelijker door de ‘bewegingsvrijheid’ bij de plaatsing van de dakelementen.”

Aanbrengen van Celdex PVC 124 voor aansluiting wandelement op dakelement.

Aanbrengen van Celdex PVC 124 voor aansluiting wandelement op dakelement.

Aan de onderzijde van de elementen die aansluiten op de stelregels op de betonnen begane grondvloer wordt Pre-Seal aangebracht: dat is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim met uitstekende luchtdichtende en isolerende eigenschappen. “Deze band heeft een low-friction toplaag, waardoor deze niet beschadigd bij de montage. De elementen steunen af op een stelregel, die voor de aansluiting op de begane grondvloer is voorzien van Celdex Vliestape 240, een zeer sterk klevende tape. Deze is speciaal ontworpen voor het creëren van duurzame luchtdichte aansluitingen.”

Tot slot is er dan nog een EPDM Stelkozijnband. Dit band wordt op gevelelementen aangebracht, waar deze luchtdicht moeten aansluiten op kozijnen. De band voorkomt verder het binnendringen van tocht, stof, geluid en voorkomt warmteverlies.

Totaaloplossing Dichtgarant

Samenwerking tussen HoutenHuizen.nu en Celdex.

Samenwerking tussen HoutenHuizen.nu en Celdex. Eigenaar Elwin van Steenbergen (rechts) van HoutenHuizen.nu ontvangt symbolisch de luchtdichte oplossingen van Ruud Robbe, Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex.

“Onder de noemer Celdex Dichtgarant hebben wij een compleet afdichtingsconcept geïntroduceerd dat volledig gefocust is op luchtdicht bouwen. Dichtgarant geeft antwoord aan de groeiende behoefte aan zowel advies als innovatieve oplossingen op het gebied van luchtdicht bouwen”, legt Ruud uit.

Volgens Ruud vallen alle bij HoutenHuizen toegepaste producten ook onder Dichtgarant. Zo kunnen diverse ‘droge’ schuimbanden zoals Pre-Seal, Panelseal en Stelkozijnband prefab in de fabriek worden toegepast. Met deze manier van werken wordt er flink bespaard op applicatietijd op de bouwplaats en hebben bouwstof en weersomstandigheden geen invloed meer op de kwaliteit van de afdichtingsproducten.”

Inmiddels is Elwin van Steenbergen heel enthousiast over de samenwerking met Celdex en het afdichtingsconcept. “Nadat de elementen in de fabriek volledig zijn geprefabriceerd, zorgen onze timmermannen ook voor de montage. Hierdoor hebben ze veel kennis van de elementen die ze verwerken. Wij bouwen meestal enkelvoudige woningen met veel details en dat vraagt andere inzichten dan seriematige bouw. Samen met Celdex hebben we deze details luchtdicht gemaakt. Inmiddels hebben we twee projecten afgerond met Dichtgarant en zijn er zes in uitvoering. De volgende projecten staan alweer in de planning. We zijn zeer tevreden met de resultaten, mede dankzij het volledige luchtdichtpakket van Celdex.”

Celdex
www.celdex.nl