Bijna 140 jaar maakindustrie uit Maastricht

Artikel delen

Zes miljoen vierkante meter wand- en vloertegels rollen er jaarlijks uit de fabrieken van Mosa. En ondanks het feit dat de Mosategels wereldwijd aftrek vinden, ontwerpt, ontwikkelt en produceert het bedrijf haar tegels nog altijd in Maastricht, de stad waar het bedrijf in 1883 werd opgericht. Het productieproces is in die bijna 140 jaar nauwelijks veranderd: tegels zijn immers een natuurproduct. Toch onderscheiden de Limburgers zich wel degelijk van andere fabrikanten van keramische tegels.

De tegelfabrieken van  Koninklijke Mosa staan na al die jaren nog steeds in het hart van Maastricht. En juist die plek maakt dat de onderneming er al vroeg van doordrongen was dat de productie zo schoon en veilig mogelijk moet. Strenge milieueisen en een intrinsieke motivatie om de wereld ze goed mogelijk voor volgende generaties achter te laten, hebben er voor gezorgd dat Mosa het eerste en enige keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie (vloertegels, wandtegels en gevelsysteem) C2C Silver te certificeren. En bovendien alles in het werk stelt om het gouden certificaat te bemachtigen.

Ultragres

Die werkwijze doet overigens niets af aan de kwaliteit van de tegels die Mosa fabriceert. Hun vloertegels overtreffen zelfs de Europese kwaliteitsnormen dankzij de speciale Mosa Ultragres Technologie. Die technologie zorgt er voor dat de bovenzijde van een tegel over andere eigenschappen beschikt dan de onderzijde. Daarnaast danken Mosa vloertegels hun kenmerkende dubbele porositeit aan dit procedé.

Het werkt als volgt: ruwe keramische grondstoffen in poedervorm worden verdeeld over een oppervlak van een basis tegelmix. Dit gebeurt willekeurig, om variaties in het uiterlijk te creëren. Zo krijgen de tegels hun natuurlijke uitstraling.

Vervolgens wordt het materiaal isostatisch geperst onder hoge druk. Bij deze persmethode gebruikt Mosa speciale perspoeders voor de boven- en onderzijde van de tegel. Deze poeders zijn afgestemd op de specifieke eisen voor de bovenzijde en de scherf. De Ultragrestegels worden gebakken bij een temperatuur van ongeveer 1230°C, waarbij een volkomen sintering van de tegel tot stand komt.

Twee keer in de oven

Mosa wandtegels gaan zelfs twee keer door de oven, eerst als biscuit, vervolgens met glazuur zodat een excellente glazuurkwaliteit en maatvastheid ontstaat.

De basisbestanddelen zijn met name zand en klei Die worden met water gemengd tot een slurrie. De slurrie wordt op haar beurt gedroogd tot granulaat waarvan een tegelvorm wordt geperst. Na de eerste gang door een oven op 1150°C. Resultaat: biscuits, ofwel basistegels.

Die biscuits worden vervolgens geglazuurd en eventueel gekleurd met een mengsel van gemalen glas en niet schadelijke pigmenten. Met de basiskleuren rood, blauw, geel en grijs kunnen alle kleuren worden gemengd. Na het glazuurbad gaan de tegels nogmaals in de oven op 1100°C.   De wandtegels van Mosa zijn standaard voorzien van één geglazuurde zijkant. Hierdoor kunnen uitwendige hoeken, inbouwreservoirs en neggenkanten bij ramen mooi en effectief worden afgewerkt.

Een automatisch systeem controleert iedere tegel op oneffenheden of breuk. Afgekeurde tegels worden vermalen en weer hergebruikt.

Vanuit de fabriek in Maastricht vinden elk jaar zo’n zes miljoen vierkante meter tegels hun weg naar 30 landen op vier continenten. Al bijna 140 jaar is het bedrijf een van de grotere werkgevers in het zuiden van Nederland en het blijft investeren in innovatieve technieken om de productie van de meest gebruikte wand- en vloertegels volledig circulair te maken.

Mosa
www.mosa.com