Faay en VELUX werken samen aan een circulaire toekomst

Artikel delen

VELUX-dakramen krijgen een tweede leven als onderprofielen van de wanden van Faay. VELUX en Faay laten samenwerking zien tijdens Building Holland 2021. Faay – producent van onder andere achterwanden zoals die in de showrooms van IKEA, zal hout van VELUX-dakramen hergebruiken vanuit de VELUX Take-back service. Hiermee kunnen oude dakramen ingeleverd worden bij de groothandel waarna deze vervolgens bij de sociale werkplaats worden gedemonteerd. Vervolgens worden het hout onder andere gebruikt voor het houten onderprofiel van de Kingsize wand. Zo krijgen VELUX-dakramen een tweede leven bij Faay.

Samen efficiënt omgaan met grondstoffen

Het circulaire hout van VELUX blijkt ideaal als basiselement bij de fabricage van de kamerhoge en brede panelen van Faay. Ontdaan van spijkers en andere oneffenheden wordt het hout toegepast als onderprofiel voor de befaamde Kingsize Wanden van Faay. Efficiënt omgaan met grondstoffen is behalve noodzakelijk voor ons klimaat ook voordeliger. Door zo efficiënt mogelijk te hergebruiken wordt er meer waarde uit grondstoffen gehaald én inkoopkosten worden bespaard. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot verlaagd. Vooral hout blijft een bijzonder aantrekkelijk product om her te gebruiken: de CO2-opslag in het hout blijft bewaard tijdens de hele levensduur.

Het terugdringen van de bouwafvalberg

De samenwerking ontstond bij de introductie van de VELUX Take-back service waarbij aannemers de mogelijkheid wordt geboden om hun af gebruikte dakramen af te geven. Vanuit het besef dat er jaarlijks en alleen al in Nederland zo’n 23 miljoen ton aan bouwafval wordt geproduceerd. Via de Take-back service hoopt VELUX bij te dragen aan het terugdringen van deze afvalberg, maar ook te vermijden dat gebruikte dakramen op de berg aan bouw- en sloopafval belanden. In plaats daarvan worden de dakramen ingenomen, gedemonteerd in een penitentiaire inrichting en zo teruggebracht in (nieuwe) grondstoffenstromen zoals glas, hout, aluminium en kunststoffen

Meer dan alleen winst

Zowel bij VELUX als bij Faay staat circulariteit hoog op de agenda. Beide partijen geloven dat ondernemen om meer draait dan alleen winst maken. Het voortouw nemen. De transitie naar een circulaire economie gaat niet vanzelf. Anders denken oftewel Rethink staat hierbij boven aan de zogenaamde R-ladder. En een ding is zeker, als je circulariteit in de bouw wilt versnellen dan kan dat alleen door samen te werken.

Circelstad InnovatieBoulevard

Faay staat op 2, 3 en 4 november op de Circelstad InnovatieBoulevard tijdens Building Holland 2021. Hier is het resultaat van de samenwerking in de Kingsize wand van Faay te bekijken.

Over VELUX Nederland

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2019 had de VKR Holding een totale omzet van 2,9 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 178 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit.
www.velux.nl.

Over Faay

FAAY is een zelfstandig Nederlands familiebedrijf en produceert al ruim 45 jaar milieuvriendelijke wanden met uitstekende bouwfysische eigenschappen. Wij hechten veel waarde aan duurzaamheid. Voor onze producten én ons productieproces. Onze wanden bestaan uit bio-based materiaal. De wandpanelen hebben een kern van vlasscheven met aan weerszijden een toplaag van gipskarton. Met onze wanden willen we bijdragen aan een gezond en fris binnenklimaat en een comfortabele en prettige werk-en leefomgeving creëren. Deze worden ontwikkeld en geproduceerd in de eigen fabriek in Vianen. De producten zijn beroemd om de brand- en geluidwerende eigenschappen, de mogelijkheid tot snelle montage en het milieuvriendelijke karakter. Wereldwijd!
www.faay.nl

Bron artikel