Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Renovatievloer met vloerverwarming

De energietransitie zorgt vooral in de bestaande bouw voor een grote uitdaging. Hoe kunnen we de schilisolatie bij bestaande woningen in hoog tempo verhogen? Vooral het verbeteren van de isolatie van begane grondvloeren is een lastig opgave. Met de opkomst van lage temperatuur verwarmingssystemen is tevens een combinatie met vloerverwarming wenselijk. Met de Compofloor renovatievloer slaat men twee vliegen in één klap. Deze geïsoleerde prefab vloer maakt vervanging van begane grondvloeren in één dag mogelijk en biedt keuze uit drie lichtgewicht vloerverwarmingssystemen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Na het verwijderen van de bestaande vloer worden de speciale renovatie-ankers van de Compofloor aangebracht in de bouwmuren.

Hoofddoel van het Klimaatakkoord is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 49 % in 2030 ten opzichte van 1990. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Dat gaat vooral over de vervanging van aardgas door iets anders. In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Als eerste stap moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd zijn. Een enorme opgave die innovatieve oplossingen uit de markt vraagt.

Andere energiesystemen

Belangrijk gevolg van het afkoppelen van bestaande woningen van aardgas is dat er over gestapt moet worden op een ander energiesysteem. Veelal valt de keuze dan op een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Ook aansluiting op een systeem met koude-warmteopslag in de bodem is mogelijk. Al deze systemen werken het meest efficiënt met lage temperatuur verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming. Om de woning dan in de winter comfortabel warm te krijgen is wel een goede schilisolatie nodig. Dus bij de meeste bestaande woningen is ook na-isolatie nodig of zelfs schilvervanging.

Een belangrijke opgave binnen de bestaande bouw is het verminderen van het energieverlies door slecht geïsoleerde vloeren, gevels en daken. De Trias Energetica is de meest toegepaste strategie om energiebesparende maatregelen te nemen. De eerste stap daarin is beperking van de energievraag. Pas daarna volgen de minder duurzame stappen 2 en 3: gebruik energie uit hernieuwbare bronnen (zoals zonne- en windenergie) en gebruik – indien nog nodig – tot slot zo efficiënt mogelijk (fossiele) energiebronnen. Stap 1 vraagt vooral om goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning vraagt immers weinig energie voor verwarming en koeling.

Vloerisolatie

In de bestaande bouw zijn de vloeren vaak een vergeten bouwdeel. Gevels en daken worden aanvullend geïsoleerd door na-isolatie of ze worden compleet vervangen. Voor de begane grondvloeren is dit veel lastiger. De overlast voor bewoners moet beperkt blijven en de kosten mogen ook niet te hoog oplopen. Dus blijft de begane grondvloer een aandachtspunt bij woningrenovatie. Feitelijk is dit heel vreemd, want het heeft weinig zin om de hele schil optimaal te isoleren en dan de oude begane vloer ongemoeid te laten. Veel bestaande woningen hebben nog houten vloeren. Voor dit type vloeren heeft Compofloor een geïsoleerde prefab vloeroplossing ontwikkeld, waarmee de bestaande houten vloer in korte tijd is te vervangen.

Compofloor

Het Compofloor vloersysteem bestaat uit prefab cassettes met een minimale Rc waarde van 4,44 m2K/W (nieuwbouweis is 3,5 m2K/W!). De cassettes zijn gemaakt van een composiet materiaal en hebben een vulling van EPS. Door gebruik van verschillende typen isolatie, kan er desgewenst gevarieerd worden in de isolatiewaarden. De vloer is ontwikkeld in samenwerking met TU Eindhoven en IMd Raadgevende Ingenieurs. Vervanging van een vloer kan in veel situaties in één dag.

De werkende breedte van de elementen is 617 mm. De maximale overspanning bij een woonfunctie is rond de 4,00 meter. Bij een grotere overspanning wordt een onderslagbalk toegepast. Op de vloerelementen wordt een 22 mm OSB4 plaat aangebracht. Hiermee komt de totale vloerdikte op 202 mm. De elementen hebben een gering gewicht, waardoor ze door twee personen ook arboverantwoord zijn te dragen. Na afwerking met de OSB4 platen weegt de vloer slechts 25 kg/m2. Voordeel van dit geringe gewicht is dat de vloer niet meer weegt dan de oorspronkelijke houten vloer, waardoor geen constructieve herberekening ten behoeve van de draagkracht van de fundering nodig is. De maximale belasting van de vloer is 275 kg/m2.

Uitvoering

Eerst wordt de bestaande vloer gesloopt door de aannemer of Compofloor. Topvloer en constructiebalken worden afgevoerd en de kruipruimte wordt leeggehaald. Vervolgens worden de speciale renovatie-ankers van de Compofloor aangebracht in de bouwmuren. De zijkanten van de cassettes sluiten luchtdicht op elkaar aan door een sponning/groef detaillering met een speciaal ontwikkelde luchtdichte band van Celdex. De kieren langs de bouwmuur worden gedicht met een luchtdichte foam. Tenslotte wordt de 22 mm dikke OSB4 plaat gemonteerd op de vloerelementen. Het inrichten van de woning kan dan alweer beginnen, met als eindresultaat een zeer comfortabele begane grondvloer.

Over de ankers wordt een composiet oplegprofiel exact op hoogte gesteld. Vervolgens wordt hier oplegvilt op aangebracht, waarna tenslotte de nieuwe vloerelementen worden geplaatst.

Op de vloerelementen wordt een 22 mm dikke OSB4 plaat gemonteerd.

Vloerverwarming

De renovatievloer is prima te combineren met vloerverwarming. Daartoe biedt Compofloor aanvullend drie lichtgewicht vloerverwarmingssystemen aan: SpeeTile, SpeeTherm en Infrarood vloerverwarming.

Vloerverwarming is zeer goed toepasbaar, hier in de droge variant.

De SpeeTile vloerverwarming bestaat uit open kunststof rastermatten waarin 10 mm leidingen worden geklikt. Vervolgens worden de matten met een egaline dekvloer afgedekt. De totale hoogte is slechts 15 mm. Deze vloer heeft door zijn geringe dikte een zeer korte reactietijd.

Combinatie met elektrische vloerverwarming.

De SPeeTherm is geschikt voor zwevende stijve vloeren, zoals laminaat, click PVC en houten vloeren. Het betreft een droog bouwsysteem waarbij de leidingen in speciale vloerelementen met sleuven worden gelegd. De hart op hart afstand van de leidingen is 100 mm en ook hier is de opbouwhoogte slechts 15 mm.

Tot slot is er de infrarood vloerverwarming, die in matten wordt gelegd. De opbouwhoogte is eclhts 10 mm. Ook dit type vloerverwarming is geschikt voor zwevende stijve vloeren, zoals laminaat, click PVC en houten vloeren.

Natte dekvloer na aanbrengen vloerverwarming.

BouwTotaal