Ecologische voetafdruk verkleint met duurzame verpakkingen

Artikel delen

Vandersanden zal in de loop van 2022 enkel nog plastic hoezen en krimpfolie gebruiken die voor minstens 30 procent uit recyclaat bestaan. Tegen het einde van dat jaar zal een groot deel van de verpakkingen zelfs 50 procent gerecycleerd materiaal bevatten. Dit is één van de initiatieven die het familiebedrijf neemt om zijn ecologische voetafdruk tegen 2023 met 15% te verlagen ten opzichte van de benchmark in 2019 en om tegen 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.

“Door hoezen en folies te gebruiken die voor 30 procent uit recyclaat bestaan, wordt jaarlijks 400.000 kg minder CO2 uitgestoten”, legt Raf Jansen, Chief Operations Officer bij Vandersanden, uit. “Dat komt overeen met het planten van 17.000 bomen. Op termijn willen we dat aandeel zelfs verhogen tot 50 procent recyclaat, wat in milieutermen het equivalent is van 58 hectare bos of 29.000 bomen. Die cijfers tonen duidelijk aan dat de milieuwinst van recycleren enorm is.”

Investeren in generaties

Naast een toename in het gebruik van gerecycleerde materialen, zorgt Vandersanden er ook voor dat er voor de bedrukking op de verpakkingen minder inkt nodig is. De baksteenfabrikant zal in de loop van 2022 in al zijn productielocaties eco-bedrukking invoeren. Dat betekent dat er nog slechts maximaal 10 procent van het hoesoppervlak bedrukt wordt. Dat heeft verschillende voordelen voor het milieu. Het kleinere drukoppervlak vergt tot 80 procent minder inkt, en daarnaast zijn hoezen met eco-bedrukking beter te recycleren tot hoogwaardig materiaal.

Om de kwaliteit van de nieuwe duurzame verpakkingen te garanderen, heeft de baksteenfabrikant bij de ontwikkeling ervan in het afgelopen jaar verschillende testen uitgevoerd. Op die manier wordt de sterkte van de verpakkingen met het gerecycleerde materiaal gewaarborgd. Die proeven waren zo positief, dat er momenteel verschillende tests lopen om de folies ook dunner te maken, om op die manier nog minder materiaal te gebruiken.

Momenteel bekijkt het bedrijf hoe het op een duurzame manier met pallets kan omgaan en neemt het stappen om met retourpallets te werken. Nog een voorbeeld van duurzaamheidsinitiatieven die in de afgelopen maanden en jaren zijn ondernomen, is onder meer de introductie van de meest energiezuinige baksteenoven van Europa in Tolkamer. Het familiebedrijf publiceerde in 2021 ook zijn eerste duurzaamheidsrapport, het rapport Collectief Welzijn 2020, met een volledig overzicht van al zijn duurzaamheidsinitiatieven en -doelstellingen.