Vloerverwarming kan ook onder parket

Artikel delen

Vraag een tegelleverancier of vloerverwarming ook onder parket kan en het zal bijna altijd worden afgeraden. ‘Hout isoleert en werkt’, is vaak de reactie. De Stichting Promotie Houten Vloeren ergert zich aan deze onjuiste informatie: “Vloerverwarming kun je uitstekend combineren met parket, mits de juiste spelregels worden gehanteerd”, zegt Dick van de Klok, commercieel directeur Flamingo parket en mede-initiatiefnemer van de website ‘Vloerverwarming en parket’.

Tekst: ing. Frank de Groot

Op 1 januari 2021 werd de website ‘Vloerverwarming en parket’ gelanceerd, onderdeel van de Stichting Promotie Houten Vloeren. Dit initiatief wordt gesteund door alle grote leveranciers van vloerverwarming, parketproducenten en leveranciers van lijmen, lakken en olie in Nederland. “Ons doel is de juiste informatie verstrekken over de mogelijkheden van parket in combinatie met alle vormen van vloerverwarming en -koeling, mits een aantal belangrijke punten in acht worden genomen”, zegt Dick van de Klok.

De Flamingo-directeur had al regelmatig contact met Parketfabriek Lieverdink. Dit bedrijf heeft al twintig jaar ervaring met parket en vloerverwarming. “We liepen beiden tegen een gebrek aan kennis aan bij de vakhandel over parket en vloerverwarming. Het wordt toch vaak afgeraden. Hoe konden we die kennis verbeteren? In eerste instantie is er een groep van tien parketleveranciers gevonden die het blad Parketmagazine heeft uitgebracht. Dit blad staat boordevol informatie over parket en vloerverwarming met ervaringen van consumenten. Het enthousiasme was groot binnen de branche. Al snel sloten ook onder meer Rigo Verffabriek, leverancier parketlak en olie, en Parketgroothandel De Eik zich aan. Uiteindelijk hebben we de Stichting Promotie Houten Vloeren opgericht en de website Vloerverwarming en parket gelanceerd. Inmiddels hebben we 27 leden, waaronder overigens ook MOSO bamboe vloeren.”

Opkomst vloerverwarming

De extra aandacht voor de combinatie vloerverwarming en parket is niet vreemd: naar verwachting neemt de toepassing van vloerverwarming in woningen de komende jaren fors toe. In het Klimaatakkoord staat namelijk de ambitie om wijk voor wijk aan de slag te gaan met de transformatie van zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen in goed geïsoleerde woningen en gebouwen. Deze verwarmen we niet meer met aardgas, maar met duurzame warmte. Die wordt opgewekt met duurzaam opgewekte elektriciteit of bijvoorbeeld waterstofgas. Van het aardgas af, betekent echter meestal overstap naar duurzame technieken, zoals warmtepompen en warmtenetten (restwarmte) in combinatie met lage temperatuur verwarming. Warmtepompen en gebruik van restwarmte zijn namelijk het meest efficiënt bij lage watertemperaturen.

“Helaas zien we dat er nog veel onduidelijkheden bestaan over de diverse mogelijkheden van parket in combinatie met vloerverwarming. Hierdoor wordt er door consumenten al snel voor de ‘veilige weg’ gekozen in vorm van een keramische tegel of pvc vloer. De meeste parketsoorten gaan echter uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmtepompen. Dat kan doordat modern parket meestal niet massief is, maar een gelaagde opbouw kent”, zegt Wouter Brummelhuis, Technisch Commercieel Adviseur Pallmann bij deelnemer Uzin Utz Nederland. Pallmann levert een compleet assortiment in alles voor parket, zoals lijmen, afwerkingsproducten en machines.

Welk parket?

Tegenwoordig zijn de meeste moderne parketsoorten wel geschikt voor vloerverwarming met een maximale watertemperatuur van 55°C. “Wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt? Dan moet de Rc-waarde van het parket lager zijn dan 0,13 m²K/W. Anders zal de woning niet voldoende warm worden. Dit hangt ook af van hoe goed de woning geïsoleerd is. Bij vloerverwarming als bijverwarming kan je uitgaan van een Rc-waarde lager dan 0,18 m²K/W”, legt Dick uit. “Een lage weerstand geeft een kortere opwarmtijd en een hogere weerstand geeft een langere opwarmtijd. Als de vloer eenmaal opgewarmd is maakt de weerstand echter niet meer uit. Sterker nog, hout houdt warmte lang vast en blijft aangenaam warm aanvoelen, ook als de thermostaat is uitgeslagen.”

De populaire tapis vloeren, waarbij een toplaag van 6 of 10 mm dik op een tussenvloer van mozaïek eiken wordt gelijmd, voldoen eigenlijk altijd wel aan de Rc-eis en zijn heel geschikt voor vloerverwarming. Ook gelaagd parket, 8 mm mozaïek, 9 mm bourgogne of 13 mm meerlaags parket voldoet bijna altijd. Kijken we puur naar de houtsoorten, dan is het populaire eiken zeer geschikt. Maar ook tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala gedragen zich behoorlijk stabiel onder de juiste omstandigheden, evenals bamboe. Minder stabiele houtsoorten, zoals maple, beuken, jatoba, robijn en essen zijn minder geschikt voor toepassing in combinatie met vloerverwarming. Massieve plankenvloeren zijn eveneens minder geschikt om op vloerverwarming te leggen door de dikte van 20-22 mm. “Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm voor parket te hanteren bij installatie op vloerverwarming”, aldus Dick.

Systeemopbouw

Ook de systeemopbouw speelt een rol. “Voorop staat dat het oppervlak van de dekvloer niet warmer mag worden dan 28°C”, zegt Wouter. Bij nieuwbouw moet de cementdekvloer of anhydriet dekvloer minstens 50 mm dik zijn. De leidingen – die op de constructievloer liggen – hebben dan een dekking van minimaal 30 mm. Doordat de leidingen wat dieper onder het vloeroppervlak liggen kan de aanvoertemperatuur van het water circa 40 graden bedragen. Elektrische vloerverwarming kan ook, mits gebruik wordt gemaakt van een speciaal ontwikkelde smart thermostaat in combinatie met in de vloer verwerkte sensoren.

Bij bestaande bouw worden voorbewerkte isolatieplaten aangebracht. Hierin worden de waterleidingen gelegd. De verwarmingsbuizen worden vervolgens geëgaliseerd met een gips gebonden vulmassa of afgedekt met een gipsvezelplaat. Doordat de leidingen onder een dunne afwerklaag liggen kan de aanvoertemperatuur van het water circa 32-35 graden bedragen. Dat geldt ook als de leidingen worden ingefreesd in de  bestaande afwerkvloer van cement, anhydriet of in een gipsvezelplaat. Wouter legt uit dat de hedendaagse generatie MS-polymeer parketlijmen ook bijdragen aan het succes: “Deze lijmen zijn flexibel, waardoor bewegingen tussen hout en ondervloer probleemloos worden opgevangen. Alle informatie van alle soorten systemen hebben wij op een rijtje gezet in een handig boekje. Deze kan bij ons worden aangevraagd en staat ook op onze website.”

Gebruiksadvies

“Uiteraard moet de begane grondvloer aan de onderzijde wel goed zijn geïsoleerd en zo nodig voorzien van een dampremmende laag. Anders verdwijnt een deel van de warmte naar de kruipruimte”, merkt Dick op. Verder geldt er een opstookprotocol en een houtvochtgehalte van maximaal 9 procent. “Maar ook moet voorkomen worden dat tijdens het gebruik de lucht in de verblijfsruimte niet te droog wordt. Die vochtigheid moet gemiddeld 50 tot 65 % zijn, maar er zijn winters geweest waarbij ik in woonruimten vochtigheidspercentages van rond de 30% heb gezien. Dan is de kans op krimpscheuren groot. Vaak wordt er dan naar de vloerverwarming gewezen. Maar dat is dus een groot misverstand: in negen van de tien gevallen is de oorzaak van scheurvorming te droge lucht  en niet de vloerverwarming. Er wordt al meer dan twintig jaar parket op vloerverwarming gelegd, zonder problemen. Dat is het probleem niet. Nu nog iedereen kenbaar maken dat het een perfecte combinatie is. Dat is ons doel!”

Stichting Promotie Houten Vloeren
www.vloerverwarmingenparket.nl