De basis voor duurzaam bouwen

Artikel delen

Duurzaamheid heeft alles te maken met balans. Wat nemen wij en wat geven wij weer terug aan de natuur. Een van de problemen van nu is het hoge energieverbruik van onze woningen en de bijbehorende uitstoot van CO2. Goede isolatie is een belangrijk onderdeel bij duurzaam bouwen. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen: minder kou en tocht, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.
Reden ook voor Woningcorporatie Eigen Haard om 132 woningen in Nieuw-West (Amsterdam) te renoveren om deze weer aan de huidige eisen van duurzaamheid en comfort te laten voldoen. Een ingrijpende renovatie waarbij alle bewoners van de Bernard Loderstraat en de Jacques Oppenheimerstraat in Amsterdam, deelgebied Slotermeer-Noordoost tijdelijk ergens anders een onderkomen kregen toegewezen.

De basis voor duurzaam bouwen

Volledig gestript

voorzetwandDe 132 portiekwoningen zijn verdeeld over zes gebouwen (blokken) waarvan drie blokken met 16 woningen en drie met 28 woningen. De renovatie bestaat uit het volledig strippen van het gebouw. Alleen de hoofddraagconstructie, bestaande uit gemetselde muren en lichte betonvloeren, blijft staan.

PG40 en dagkanten

Alle voorzetwanden aan de binnenzijde van de gevels en de dagkanten zijn van Faay. De woningen zijn opgeleverd met keurig afgesmeerde wanden die alleen nog hoeven te worden geschilderd. Waarom er voor Faay gekozen is heeft te maken met de geringe dikte van de wand. De voorzetwand heeft een beperkte dikte van slechts 40 mm waarmee een relatief hoge isolatiewaarde wordt bereikt. Het totaalsysteem met geïntegreerde folies heeft een blijvend hoog thermisch rendement door de dampremmende constructie zonder koudebruggen. Het is bovendien praktisch en snel werken met Faay-wanden. Ofwel: hoger comfort, lagere energiekosten, minimaal ruimteverlies én snel te monteren.

gemetselde muur

Projectdetails

gemetselde muurLocatie: Bernard Loderstraat, Amsterdam
Project: 132 woningen
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Afbouwbedrijf: Banier B.V., Volendam
Bouwmaterialenhandel: Van Keulen, Amsterdam
Opdrachtgever: Woningcorporatie Eigen Haard
Architect: Inbo Amsterdam
Start bouw: 2e kwartaal 2020

FAAY
www.faay.nl