Minder bekende houtsoorten in de woningbouw

Artikel delen

Als alternatief voor de gebruikelijke houtsoorten in gevelbekleding gebruikt BAM de houtsoort Fraké in het project Larense Veld in Almere. Naast het voornemen om significant meer in hout te gaan bouwen, zet BAM bovendien in op alternatieve tropische hardhoutsoorten uit FSC-bossen. En dat is ontzettend belangrijk.

fsc

Foto: AM Gebiedsontwikkeling

Fraké gevelbekleding in woningbouwproject Larense Veld Almere

fsc

Tropisch FSC-bos kan veel verschillende houtsoorten leveren.

In de omgeving van Larense veld heeft een belangrijke archeologische opgraving plaatsgevonden. Omdat de gemeente de relatie met verleden erg belangrijk vindt, is er gekozen voor houten gevelbekleding. Fraké, ook wel bekend als Limba, is een houtsoort die afkomstig is uit de Congo Bekken in Afrika. Het is oorspronkelijk een licht gekleurde houtsoort die niet geschikt is voor buitentoepassingen. Doordat het hout thermisch gemodificeerd is heeft het een donkerbruine kleur gekregen en is het bovendien veel stabieler. Het kan daardoor worden toegepast onder duurzaamheidsklasse 1. Dit maakte het een uitermate geschikte keuze voor de BAM in dit project.

Positieve impact op het bos

Tijmen Hennekes, FSC Nederland: “Ook de uitvoerder was erg te spreken over de houtsoort. Voor Larense veld is ervoor gekozen om het hout te behandelen met een brandvertragende verf, zodat dit voldoet aan het bouwbesluit zoals vast gesteld in de NEN 6086. Verder heeft de hoge duurzaamheidsklasse van thermisch Fraké het voordeel dat het onderhoudsvrij is. Doordat het tropisch hout FSC-gecertificeerd is zijn we er zeker van dat het bovendien een positieve impact heeft op het bos.” Door gebruik te maken van tropisch hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen wordt waarde toegekend aan tropisch bos, waardoor het behouden blijft. FSC-bos mag bijvoorbeeld niet worden omgezet in een oliepalm- of sojaplantage. In totaal is 15 m3 tropisch FSC-gecertificeerd hout gebruikt, hiermee beschermt BAM alleen al met dit project drie hectare bos in de tropen.

Innovatief denken

fsc

Foto: AM Gebiedsontwikkeling

Tijmen Hennekens ziet graag een brede omslag in denken als het gaat om houtkeuzes: “Meer en meer wordt er gesproken over ‘alternatieve houtsoorten’, ‘minder bekende houtsoorten’ en ‘soortendiversiteit’. Deze termen staan in de houtbouw voor een andere, innovatieve manier van denken. Innovatie in ontwerp, materiaalgebruik en inkoopbeleid, maar het gebruik van minder bekende soorten betekent ook een belangrijke, positieve verandering voor de bosbouw.”

Diversiteit vertalen in houtkeuze

Uitgangspunt voor die verandering is hout uit verantwoord beheerde bossen, maar de volgende stap is dus een divers gebruik in houtsoorten. Tijmen: “Door een marktvraag te creëren naar verschillende houtsoorten wordt de bosbeheerder in staat gesteld om veel gevarieerder te werken met het bos. Dit verlaagt de druk op de oogst van bekende soorten, en toch wordt het verdienmodel van de FSC-bosbeheerder beter. Verantwoord bosbeheer en duurzaam houtgebruik betekent biodiversiteit behouden, maar die diversiteit moet ook vertaald worden in onze houtkeuze.”

Diversiteit toepassen in inkoopbeleid

fsc

Foto: AM Gebiedsontwikkeling

De vraag is natuurlijk hoe je kunt werken met minder bekende houtsoorten zonder in te leveren op kwaliteit. Het belangrijkste daarbij is om als opdrachtgever goed te definiëren welke kwaliteiten je van een product verwacht als basis voor de soortenselectie. Welke sterkteklasse of stabiliteit heb je bijvoorbeeld nodig in de gevel? Welke andere prestaties verwacht je? Nederlandse houthandelaren en importeurs hebben een goed beeld bij wat er beschikbaar is en wat de eigenschappen zijn van houtsoorten. Het belangrijkste is dat de kwaliteitseisen door de opdrachtgevers goed in kaart zijn gebracht en de uitvraag van een project ruimte biedt voor alternatieve opties.

Samenwerking tussen BAM en FSC Nederland

BAM is partner van FSC Nederland. In deze samenwerking wordt gekeken naar oplossingen voor verduurzaming van de bouw en wordt er aan projecten gewerkt om duurzaam bosbeheer te stimuleren vanuit de markt. Peter Gijsen, CSR Manager van BAM: “In onze nieuwe duurzaamheidsstrategie onderscheiden we zes duurzaamheidsthema’s, waarbij de toepassing van gecertificeerd duurzaam hout uitstekend past bij alle zes thema’s. Deze thema’s zijn: Minder CO2-emissie, Circulariteit, Klimaatadaptatie, Biodiversiteit, Gezondheid, Veiligheid & welzijn en Sociale impact. BAM vindt het belangrijk dat de bossen wereldwijd worden beschermd en wil haar bijdrage leveren door uitsluitend gecertificeerd duurzaam hout in te kopen en daarnaast de hoeveelheid hout in haar projecten te vergroten. Ook kijkt BAM met name naar minder bekende houtsoorten om zo het verdienmodel van verantwoord beheerde bossen te verbeteren.”

FSC Nederland
www.fsc.nl