10 toppers uit 10 jaar Slim Ruimtegebruik

Artikel delen

10 jaar geleden voorzagen Bouwtotaal en LEVEN in Tuinen een belangrijke toekomst voor piepkleine super innovatieve mega duurzame gebouwtjes. De verwachting was dat vooral met deze kleine gebouwtjes veel geëxperimenteerd en gepionierd zou worden met nieuwe materialen, nieuwe bouwsystemen en duurzame installaties, en dat de bouwsels de lezers van Bouwtotaal zouden prikkelen en inspireren. Met die overtuiging is de serie Slim Ruimtegebruik gestart.

Tekst: Marcel van Mierlo

Hobbit Huis

Het eerste artikel (april 2013) beschreef White Cube, een tot kantoor omgebouwde zeecontainer. Daarna volgden kleine huisjes van klei, mantelzorgwoningen, muziekstudiootjes, boomhutten, uitklapgebouwtjes en ga zo maar door. Nu, tien jaar later, zijn er 90 artikelen met de meest uiteenlopende verschijningsvormen en functies gepubliceerd. De eerste 60 artikelen zijn gebundeld in rijk geïllustreerde hardcover boekjes: Slim Ruimtegebruik 1, 2 en 3. 10 jaar lijkt een mooi moment om  10 unieke bouwsels, die hoog scoren bij de medewerkers van Bouwtotaal, nog een keer in de spotlights te zetten.

In het voorjaar van 2023 plaatst Bouwtotaal de 10 toppers in een overzicht artikel met kleurrijke afbeeldingen en boeiende achtergrondinformatie over de huisjes en hoe ze zijn gebouwd. Eén ding is zeker: Het Hobbit Huis en de boomhut van Joël Allen gaan de top 10 absoluut halen! Een voorproefje:

Hobbit Huis, natuurlijk leven in Wales (Slim Ruimtegebruik maart 2014)

Hobbit Huis

Simon en Jasmine Dale uit Wales zijn, net als veel eigenaren en ontwikkelaars van kleine gebouwtjes, begaan met het milieu: ‘Alleen gebruiken wat je nodig hebt en waardering tonen voor het groeiproces en de eigenschappen van de bouwmaterialen, zacht, natuurlijk en geluiddempend.’  Simon bouwde met z’n schoonvader een Hobbit Huis met uitsluitend natuurlijke materialen: strobalen, als isolerende bouwstenen, afgewerkt met aarde en kalkpleister. Hij maakt gebruik van natuurlijke energiebronnen en verbouwt gewassen voor eigen consumptie.

Het marketing- en salesteam van Bouwtotaal is een beetje verliefd geworden op het Hobbit Huis: ‘We vinden dit het meest unieke concept van de Slim Ruimtegebruik serie. Een echte eyecatcher.’

Hobbit Huis

Joël Allen’s boomhut in de kroondomeinen van Canada (Slim Ruimtegebruik augustus 2015)

Boomhut

Je eigen hutje in een willekeurige boom hangen, …. Mag dat? De sympathieke Joël Allen heeft het gewoon gedaan in Whistle, British Columbia, Canada. Hij gebruikte een boom, die op de kroondomeinen staat. Joël’s boom-ei van hout heeft geen elektriciteit of voorzieningen, maar blinkt uit in schoonheid en harmonie met de Canadese bossen.

Boomhut

Frank de Groot, hoofdredacteur van Bouwtotaal, is enthousiast over dit hutje in de bomen: ‘Het is toch een jongensdroom om een hut in de bomen te mogen bouwen enInterieur boomhut dit is wel een hele luxe uitvoering met een prachtige vormgeving en fraai materiaalgebruik. Ik vind het ook spectaculair dat de boom dwars door de boomhut loopt.’ De boomhut is ook een van de favorieten van Ronald Wientjes, vormgever van Bouwtotaal: ‘Een hut boven in de boom. Elk kind wilde dat vroeger. Deze past zo mooi in de omgeving, vooral door het bijzondere kleur- en materiaal gebruik.’