Lezerstest

Producten
Artikel delen

Slopen voor de lol

De JR002G Reciprozaag is een nieuw model in het inmiddels bekende XGT 40V platform van Makita en de visie is om alles zonder snoer te doen. De reciprozaag bestaat natuurlijk al jaren en ook zien we van de meeste merken wel modellen op accu. Maar de ingenieurs van Makita hebben niet stilgezeten. Het is ze weer gelukt om iets wat al erg goed was verder te verbeteren.

Tekst en beeld: Ton Beijk

Reciprozaag

Er is een kleine wijziging aangebracht aan de reciprozaag met grote gevolgen. Je zet gewoon het zaagblad vast in de as, maar onder een geringe hoek. Dat wil zeggen: als je de machine recht voor je houdt zie je dat het zaagblad heel licht naar beneden gekanteld staat ten opzichte van de zaagas. Door de heen en weer gaande beweging boots je dus een betere zaagbeweging na. De spaanders worden beter afgevoerd en je gaat sneller door je materiaal heen. Dit is lastig uit te leggen, maar werkt fantastisch. Kies dan ook nog voor de ‘pendelslag’ en je gaat gewoon voor de ‘lol’ zagen.

Zagen in hardhout

Reciprozaag

Doorzagen van een keiharde azobé paal gaat razendsnel.

Wij ontvingen deze machine met twee accu’s, een lader en diversen soorten zaagbladen. Als eerste zijn we aan de slag gegaan in de werkplaats. Hier namen we verschillende materialen onder handen. Als eerste een paal azobé; één van de hardste houtsoorten die er is. Hier kun je geen schroef indraaien. Eerst gewoon zagen: dat ging erg makkelijk. Daarna de machine op pendelstand en dat ging razendsnel. Nu had ik ook wel vlijmscherpe zaagjes, maar ik kan mij niet herinneren dat het ooit zo makkelijk ging.

Andere materialen

Reciprozaag

Doorzagen van een cv buis ø 22 mm.

Vervolgens zagen wij een vloerbint en een plaat 22 multiplex. Ook dat gaat zeer snel. Verder testen we de reciprozaag op een cv buis ø 22 mm en pvc ø 110 mm. Hierbij constateren we een aandachtspunt: het aangrijpmoment van de (nieuwe) scherpe zaagjes. Door de zaagpositie van het zaagje onder de geringe hoek, is het lastig te starten. Eenmaal in het materiaal gaat het als een warm mes door de boter.

Reciprozaag

Doorzagen van een pvc buis ø 110 mm. Door de zaagpositie van het zaagje onder de geringe hoek, is het lastig te starten, maar daarna gaat het vlot.

Goed instelbaar

ReciprozaagWat opvalt is het mechanisme om de zaagjes te wisselen. Na het overhalen van de hendel springt het zaagblaadje er vanzelf uit. Hierdoor brand je je vingers niet en druk je het nieuwe blad zo in de vergrendeling. Ook makkelijk verstelbaar is de materiaalsteun. Deze is met een omslaghendel in de juiste positie te zetten. Goed bedienbaar zijn ook de toerenregeling, pendelstand schakelaar en de inschakelbeveiliging. Verder heeft de machine nog een robuuste ophanghaak, die goed opgevouwen opzij van de machine zit en erg functioneel is.

Reciprozaag

Makkelijk instelbaar.

In de praktijk

Reciprozaag

Test in de praktijk:aanpassing kozijn.

Wij namen de zaag ook mee op een klus. Het betrof de aanpassing van een gevel op een eerste etage. De keukendeur moest eruit en het kozijn moest aangepast worden voor een raam. Het ging om een jaren ‘30 woning met oude dikke kozijnen van Amerikaans grenen. Zoals te verwachten maakte deze machine korte metten met het kozijn. Verbazend lang gaan de accu’s mee: de XGT 40V 4,0 Ah. En natuurlijk gaat het laden ook erg rap, zoals gewend van Makita. Supersnel was het sloopwerk gedaan. Ook door de AVT (Anti Vibratie Technologie) was het fijn werken. Wat een krachtige machine. Met zijn bijna 6 kg is hij best wel zwaar, maar de snelheid en het gemak compenseren dit meer dan genoeg.

Conclusie

Wil je een betrouwbare, krachtige en vooral snelle Reciprozaag op accu, dan is de JR002G van Makita een goede keuze. Het test exemplaar kost € 725,- excl. Btw, adviesprijs Makita. Heb je al XGT 40V accu’s, dan kun je de losse machine al voor € 305,-, excl. Btw, kopen.

Tip van Ton: velen van jullie weten het wel. Maar als je weinig ruimte hebt, bijvoorbeeld bij het plafond, draai het zaagje om met de tanden naar boven.

Over de auteur:
Ton Beijk heeft veel ervaring met het testen van gereedschappen. Hij neemt voor BouwTotaal regelmatig tools onder handen en geeft zijn objectieve mening.

BouwTotaal