Landschap loopt door over woningen

Artikel delen

Een fraai voorbeeld van natuurinclusief bouwen: ’t Eemgoed in Almere is een bijzonder woningbouwproject waar het landschap overheen loopt. Het project is ontworpen door architectenbureau cepezed en bestaat uit 82 woningen waar een nieuwe manier van leven, contact met de natuur en energieneutraliteit centraal staan.

Groen dak

Het project wordt gekenmerkt door zijn structuur van langhuizen (geschakelde bungalows) met daartussen verschillende landschapskamers die bestemd zijn voor onder andere moestuinen en speelpleinen. De ruimtelijke leefomgeving van dit project is uitzonderlijk. Het landschap loopt namelijk over de woningen heen. De rug van de langhuizen bestaat uit een laag aarde die begroeid is met grassen en bloemen. Eronder bevindt zich de dakstructuur van de woningen en ertussen de dakisolatie.

Omkeerdak

De ontwikkelaars/initiatiefnemers 2Open en cepezedprojects kozen voor woningen met een groen omkeerdak van Jackon Insulation om het duurzame karakter te versterken. De realisatie gebeurde in samenwerking met Quality Roofing Systems en Roof Protection. Omdat de woningen grotendeels prefab zijn, was de keuze voor een omkeerdak met de Jackon XPS-isolatieplaten de meest logische zet. Door hun geringe gewicht beperken ze namelijk de druk op de structuur.

“Het aanleggen van een omkeerdak beperkt vochtschade tot een minimum. De XPS-isolatieplaten nemen geen vocht op, ze voeren het af. Via een vochtafvoerende filterdoek wordt de volledige dakstructuur beschermd”, benadrukt Sjoerd van de Werf van Quality Roofing Systems. De XPS-platen behouden verder hun isolatiewaarden (Lambda-waarde 0,027 W/m.k), verliezen geen kracht, hebben een lange levensduur en zijn makkelijk te plaatsen.

Voor het project was een strakke planning opgesteld. Er is zo’n 7.500 m² aan materiaal gebruikt: een heel groot volume op logistiek vlak. Het was dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken tussen de verschillende partijen om het project tot een goed einde te brengen.

Aanleg groen dak