Permanent kamperen 2.0 door Casey Brown

Artikel delen

In de groene heuvels van Berry, New South Wales, Australië, staan twee kleine koperen torens met uitzicht op de Stille Oceaan. Permanent Camping 2.0 voldoet aan alle vereisten voor een comfortabel verblijf: een bed, twee terrassen, een hout gestookte open haard en een luxe badkamer. De ruimte is klein, maar comfortabel, praktisch en super-de-luxe.

Tekst: Marcel van Mierlo

Twee torens op een groene heuvel

InterieurJeffrey Broadfield (meestervakman en uitvoerder) en het bouwteam van Smith and Primmer zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de bouw. De constructie en houten binnen afwerking zijn volledig gemaakt van 100% gerecyclede ironbark, afkomstig van een ongebruikte werf aan de Northern River Bridges. Het huisje heeft drie handbediende lieren om de zijkanten van het gebouw open te klappen als bescherming tegen de zomerzon.

slim ruimte gebruik“Het ontwerp is gebaseerd op het bloemenconcept. Een gebouw dat overdag opengaat wanneer het in gebruik is, zoals een bloem. Het sluit zijn zijkanten wanneer het niet in gebruik is, net als een bloem ’s nachts”, vertelt Rob Brown, hoofdprojectarchitect van Casey Brown Architecture.

Inrichting

Koper en ironbark

Composttoilet in een tiny houseIn de leefruimte van 3 x 3 meter op de begane grond vind je ook opbergruimte en ruimte om te koken en de cabine te verwarmen. Deze toren is 6 meter hoog. Het bed is toegankelijk via een ladder. De badkamer met composttoilet bevindt zich in de tweede toren, die bereikbaar is via een vlonder aan de achterzijde.  Op de daken wordt water opgevangen, dat wordt verzameld in een tank boven de badkamer en gebruikt in de douche en de keuken. Een hout gestookte kachel verwarmt de cabine ‘s nachts. Zonnepanelen op het dak zorgen voor stroom voor de verlichting. Een ladder geeft toegang tot het dak en doet tevens dienst als bliksemafleider.

slaapkamer

De torens worden beschermd tegen de elementen, inclusief storm, bosbranden, en slagregens, door een volledig omsluitende gegolfde koperen huid, die alleen wordt geopend tijdens gebruik. Dit zorgt ervoor dat het fijn bewerkte interieur van ironbark niet verweert onder invloed van de Australische zon.

De cabine is alleen te voet bereikbaar. Het huisje is van een afstand in het landschap te zien en presenteert zich als een kleine sculptuur. De functie wordt pas duidelijk als je dichterbij komt en je de zijpanelen opent.

Tiny house met de wanden open

Schematische tekening

Schematische tekening

Bron: Casey Brown

Wat kunnen we leren van Casey Brown?

Inrichting tiny houseKlein wonen is prima te combineren met een gevoel van luxe. Casey Brown laat zien dat je in the middle of nowhere een klein hutje kan bouwen met gebruikte materialen, maar toch het gevoel krijgt van ultieme luxe. Het hutje is zelfvoorzienend in water en energie, heeft ruimte voor een slaapkamer, sanitaire ruimte en woongedeelte en ziet er bijzonder uit door het gebruik van koper.

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in iedere uitgave van BouwTotaal een oplossing zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 80 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.