Cabin Anna met verrijdbare gevels

Artikel delen

Caspar Schols presenteert: Cabin ANNA. Dit is een bijzonder huis, dat op veel manieren te gebruiken is en zich open stelt voor de natuur. Het oorspronkelijke ontwerp maakte hij al in 2016 naar aanleiding van een bijzonder verzoek van zijn moeder om een multifunctionele ruimte in de natuur te bouwen. Caspar werd zo geïnspireerd door het resultaat dat hij koos voor een aanvullende studie en doorontwikkeling van dit eerste ontwerp. Cabin ANNA is vooral bijzonder door haar verrijdbare gevels, die ervoor zorgen dat je kan kiezen voor een open ruimte, een ruimte met een glazen gevel of een ruimte met een dichte houten gevel.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Tõnu Tunnel en Jorrit ’t Hoen

Cabin Anna

Zonder bouwkundige opleiding begon Caspar aan zijn eerste project, nadat zijn moeder hem had gevraagd een natuurverblijf te ontwerpen: “Ze wilde een flexibele ruimte waarin ze kon lezen of schilderen, familiediners kon organiseren en waar haar kleinkinderen theatervoorstellingen konden geven. Maar het huis moest haar vooral dicht bij de natuur brengen. Het idee van ANNA is ontstaan vanuit de wens om met de elementen van de natuur te leven in plaats van je er volledig van af te schermen.”

Cabin Anna van binnen

Na de realisatie van het eerste model wilde Caspar verder met zijn vernieuwende concept. Dankzij een studiebeurs kon de natuurkundige een studie volgen aan de Architectural Association in Londen: “Hoe leerzaam mijn natuurkundestudie ook was, deze nieuwe studie voelde echt als thuiskomen. Het was een hele uitdaging om van het eenmalige ontwerp voor mijn moeder een reproduceerbaar en betaalbaar product te maken. ANNA Stay is een volledig bewoonbare woning die overal ter wereld flexibel kan worden gemonteerd en gedemonteerd.”

Cabin Anna

Caspar ontving voor dit revolutionaire concept de Radical Innovation Award in New York en de Architizer A+ Awards (Project of the Year 2021, Architectuur + Living Small).

Cabin Anna

Verplaatsbare gevels

Caspar legt uit hoe je de verrijdbare gevels kan gebruiken: “Eigenlijk gaat het vooral over het creëren van de verbinding tussen jou, je huis en de natuur. Het huis heeft twee verschillende schalen op rails, die fungeren als buitenmuren. De binnenmuur bestaat uit een raamwerk van hout en glas en is gescheiden van de overdekte houten buitenmuur. Door de schalen te verschuiven zijn verschillende opstellingen mogelijk. Net zoals je je kleding aanpast aan het weer, je humeur of de gelegenheid.”

Cabin Anna

Cabin Anna De wanden ontlenen hun stabiliteit aan een constructie die zijn oorsprong vindt in gebouwen zoals treinstations, die alleen afhankelijk zijn van de zijwanden voor sterkte, stijfheid en stabiliteit. Caspar: “Daar komen die prachtig bewerkte houten spanten vandaan.”

ANNA Stay is geschikt voor korte of lange termijn bewoning. Dit model heeft twee verschuifbare schalen in plaats van de vier in het eerste model. “Maar deze muren zijn langer en beslaan meer oppervlakte”, legt Caspar uit. “Er is in ANNA Stay een vaste ruimte met keuken, douche, toilet en bergruimte. Boven de keuken hebben we een mezzanine gecreëerd die ruimte biedt voor een tweede tweepersoonsbed. In het vloeroppervlak is een ligbad geïntegreerd. ANNA Stay kan je bewonen met een gezin van vier of zelfs vier volwassenen.”

Cabin Anna

Modellen en materialen

Er is nog een ander model als resultaat van de doorontwikkeling; ANNA Meet. Dit model heeft vier beweegbare schalen, waardoor de cabine flexibel inzetbaar is voor vergaderingen, familiebijeenkomsten, yogalessen of als kantoorruimte. Beide modellen zijn gebouwd met Siberisch larikshout. Caspar: “Aan de binnenkant is berken multiplex gebruikt voor een hoge kwaliteit en een lichte kleur. Het meeste hout wordt onbehandeld gelaten en zaagsel wordt gebruikt voor isolatie. De gevels rijden op industriële wielen. Horizontale ramen bieden een weids uitzicht en voorkomen dat het huis snel opwarmt.”

Cabin Anna

De Cabin is zowel off-grid als on-grid verkrijgbaar en kan worden voorzien van een cv-installatie, een door vuur verwarmde boiler, een zonne-energiesysteem en een waterzuiveringssysteem. Het huisje wordt als flatpack geleverd: “Het flatpackpakket bestaat uit 26 delen en 14 stalen pilaren van 1,5 meter lang. Met behulp van een elektrische spinkraan kan ANNA met drie personen in vijf dagen worden gebouwd en in drie dagen worden gedemonteerd.”

Cabin Anna

Caspar besluit met gepaste trots: “Alle onderdelen passen in een normale vrachtwagen en kunnen over land of over zee worden vervoerd. De Cabin is verrassend licht en heeft dus in de meeste gevallen geen fundering nodig. Voor sommige grondsoorten kan een schroeffundering nodig zijn. Wij zijn er klaar voor om wereldwijd Anna’s te leveren!”

Wat kunnen we leren van de Caspar Schols?

De bouw mag steeds vaker pioniers verwelkomen uit andere bedrijfstakken. Caspar heeft natuurkunde gestudeerd en gaat op verzoek van z’n moeder aan de slag met een natuurhuis; een schuifconcept dat naadloos mee verandert met de natuur, je humeur en het gebruik. Het geheim van Cabin Anna zit hem in de verrijdbare gevels en de flatpack levering. Een gebouw, geleverd als product.

Afmetingen Anna Cabin

Oppervlakte Cabin, inclusief terras:              55,4 m2
Entresol vloeroppervlak:                               circa 8 m2
Bruikbaar overdekt vloeroppervlak:             13,7 – 47,9 m2
Gewicht:                                                        circa 9 ton
Hoogte Cabin:                                               4,5 meter
Afmetingen voet, inclusief terras:                 12,8 x 4,3 meter

BouwTotaal en Slim Ruimtegebruik

Sinds 2013 laat ir. Marcel van Mierlo in BouwTotaal oplossingen zien van slim ruimtegebruik. Inmiddels zijn al meer dan 90 kleine gebouwtjes door hem in de spotlights gezet, variërend van Tiny Houses tot tuinkantoortjes en van muziekstudiootjes tot ruimte voor mantelzorg. De eerste 60 artikelen zijn verzameld in drie rijk geïllustreerde hardcover bundels met ieder twintig uitgewerkte projecten. SLIM RUIMTEGEBRUIK 2 en 3 zijn ook verkrijgbaar als e-book. Meer informatie vindt u op: SLIMRUIMTEGEBRUIK.NL of stuur uw vraag naar: levenintuinen@gmail.com.

Marcel houdt van zeilen, bijen en kleine gebouwtjes en heeft een apart podium opgericht voor kleine bouwsels, zo klein dat ze soms zelfs in de tuin passen: www.levenintuinen.nl.  Hij is vaste medewerker bij Klein Wonen Magazine en heeft in 2017 samen met Tiny House pionier Marjolein Jonker het platform TinyFindy opgericht, waar vraag en aanbod van Tiny Houses elkaar vinden.