Staalplaatbetonvloer blijft sterke troef

Artikel delen

Als we aan verdiepingsvloeren denken, gaat de gedachte veelal uit naar de prefab betonvloeren. Maar in de utiliteitsbouw en bij woongebouwen biedt de staalplaatbetonvloer onverwachte voordelen. De geprofileerde staalplaten laten zich eenvoudig bundelen en transporteren. Ze zijn heel licht, dus zonder kraan te monteren. En je hebt minder beton nodig door de krachtige samenwerking tussen geprofileerde staalplaat en het beton. Door de hoge montagesnelheid en het geringe gewicht bespaar je bovendien bouwkosten.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Reppel

staalplaatbetonvloer

De staalplaatbetonvloer is al tientallen jaren een veel toegepaste vloer in gebouwen met een draagconstructie van staal of hout, maar ook bij renovatieprojecten. Een veel gebruikte staalplaatbetonvloer is de HODY van Reppel. De vloer bestaat uit een staalplaat die in trapeziumvorm is gewalst. Deze fungeert als bekisting en onderwapening van de relatief dunne en lichte betonvloer. Door de profilering van de platen is er een optimale samenwerking met het beton en ontstaat een slanke en lichte vloerconstructie. In vergelijking met kanaalplaatvloeren is het verschil in gewicht circa 35 procent.

staalplaatbetonvloer

Veel voordelen

De geprofileerde stalen platen zijn eenvoudig stapelbaar. Per logistieke beweging kun je grote hoeveelheden vloeroppervlak in bundels naar een project brengen en in één keer naar binnen hijsen. Door de handzame, beperkte breedte (600 tot 1.000 mm) kan dat zelfs door een raam. Handig bij een renovatieproject. De platen hebben een gering eigen gewicht. Hierdoor zijn ze zonder bouwkraan te monteren en zijn ze ook direct beloopbaar. Je hebt dus gelijk een veilige werkvloer! Bovendien kun je meerdere verdiepingen tegelijkertijd, zonder onderstempeling, voorbereiden, alvorens het beton wordt gestort.

staalplaatbetonvloeren

staalplaatbetonvloerDoor het trapeziumvormige profiel heb je minder beton nodig dan bij traditionele geprefabriceerde breedplaat- en in het werk gestorte betonvloeren. Door de montagesnelheid, het geringe gewicht (slankere draagconstructie en fundering) en reductie van de hoeveelheid beton bespaar je bouwkosten. De beplating fungeert verder als kipsteun voor stalen liggers en levert door schijfwerking een bijdrage aan de stabiliteit van de constructie. Ook kan de staalplaatbetonvloer door middel van deuvels worden verbonden met de stalen liggers. Door deze samenwerking neemt de sterkte van de ligger toe en kan in het constructie ontwerp worden gekozen voor een lichter of minder hoog type stalen ligger.

De genoemde eigenschappen maken deze vloer bij uitstek geschikt voor bouwen in binnenstedelijk gebied en bij renovatie-, transformatie- en herbestemmingsprojecten. In bestaande bouw is een gering gewicht van de nieuwe vloeren namelijk heel belangrijk, omdat de draagconstructie vaak niet is te verzwaren. Ook wordt een reductie van CO2– en stikstofuitstoot bereikt.

Brandwerendheid en accessoires

De staalplaatbetonvloeren van HODY zijn minimaal 30 minuten brandwerend. Afhankelijk van de toegepaste vloerdikte kan door een aanvullende wapening in de cannelures van de plaat toe te passen een brandwerendheid worden gehaald van 120 minuten.

Voor het afdichten van de cannelures van de platen levert Reppel het HODY PE cannelure afdichtingsprofiel. Deze profielen beschermen tegen mortellekkage. Zo nodig zijn deze profielen ook in een brandwerende steenwoluitvoering te leveren. Om de staalplaatbetonvloer rondom betondicht te monteren, is er een stalen HODY-randbekisting leverbaar op elke gewenste vloerdikte. Deze worden geleverd in een gegalvaniseerde Z275 uitvoering. Voor hogere corrosiecategorieën is ook een zink-magnesium bescherming leverbaar. Voor het betondicht monteren van de staalplaatbetonvloer is ook customized zetwerk mogelijk.

Staalplaatbetonvloeren lenen zich verder prima voor het ophangen van bijvoorbeeld plafonds, verlichting of installaties aan de onderzijde van de geprofileerde staalplaten. Tot slot is de staalplaatbetonvloer ook erg geschikt voor projecten in de energietransitie. Zo biedt de vloer mogelijkheden voor betonkernactivering of vloerverwarming. Hiermee verdient deze vloer een plaats binnen het afwegingskader van ontwerpers en bouwbedrijven.

staalplaatbetonvloer

Leverbare typen

Er zijn vier typen vloeren leverbaar:

  • HODY 60; vloerdiktes vanaf 100 mm en stempelvrije overspanningen tot 3.440 mm. De maximale overspanning is 9.000 mm en werkende breedte 1.010 mm. De staaldiktes zijn 0,75 en 1,00 mm. Eigen gewicht vanaf 177 kg/m2.
  • HODY 80; vloerdiktes vanaf 130 mm en stempelvrije overspanningen tot 4.450 mm. De maximale overspanning is 9.000 mm en werkende breedte 900 mm. De staaldiktes zijn 1,00 mm, 1,10 mm en 1,20 mm en – op aanvraag – 1,50 mm. Eigen gewicht vanaf 218 kg/m2.
  • HODY 146; vloerdiktes vanaf 215 mm en stempelvrije overspanningen tot 6.590 mm. De maximale overspanning is 11.650 mm en werkende breedte 600 mm. De staaldiktes zijn 1,2 en 1,5 mm. Eigen gewicht vanaf 338 kg/m2.
  • HODY 206; vloerdiktes vanaf 260 mm en stempelvrije overspanningen tot 5.990 mm. De maximale overspanning is 9.600 mm en werkende breedte 780 mm. De staaldiktes zijn 1,0, 1,25 en 1,5 mm. Eigen gewicht vanaf 225 kg/m