Verlijmen van grootformaat tegels is vakwerk

Artikel delen

Grote vloertegels zijn zeer populair, maar het leggen ervan is en blijft een uitdaging.
Het verlijmen van grootformaat tegels en platen is, vergeleken met andere formaten, veeleisender. Maar, dat hoeft geen problemen op te leveren! Door rekening te houden met de kenmerken van de keramiek, de ondergrond en tegellijm kan een vakman voor een mooi resultaat zorgen.

Om een goed resultaat te krijgen bij het verlijmen van grootformaat tegels is de voorbereiding van de ondergrond erg belangrijk. De vlakheid moet zelfs ruim onder de hoge eisen volgens DIN 18202 blijven: die schrijft een maximale afwijking van 3 mm per meter voor. Tegels met grote kantlengtes en vooral gekalibreerde tegels kunnen ongelijk komen te liggen als de ondergrond niet vlak genoeg is. Daarom moet, voordat de tegels worden aangebracht, de vlakheid van de ondergrond heel nauwgezet worden gecontroleerd. Daarna moet de ondergrond eventueel worden geëgaliseerd. Dit kan heel gemakkelijk met PCI Periplan Flow, een nieuw vloeibaar egaliseermiddel met CSA-technologie. De buitengewone vloei-eigenschappen zonder enig hulpmiddel zorgen voor snelle voortgang op de bouw.

De verlijming van grote vloertegels dient vervolgens te gebeuren met een flexibele tegellijm waarbij gelet wordt op een holtevrije verlijming. Geen probleem voor PCI Flexmörtel S1 Flott: hiermee kunnen grote aardewerk- en grestegels, maar ook bedekkingen met diktetoleranties zoals cotto of terrazzoplaten, zo veel mogelijk zonder holtes worden geplaatst, evenals kleurvaste natuursteen. De stevige consistentie voorkomt het zakken van zware en grote platen, de lange verwerkingstijd (3 uur) in combinatie met een snelle uithardingstijd (6 uur) zorgen voor een hoog gebruikscomfort. Tenslotte is het product ideaal voor vloeren met vloerverwarming, deze kan namelijk al 7 dagen na de verlijming van de tegels worden aangezet.

Master Builders Solutions B.V.
www.PCI-afbouw.nl