Vloerverwarming én een parketvloer? Ja, dat kan!

Artikel delen

Parketvloeren zijn perfect te combineren met alle soorten van vloerverwarming en vloerkoeling! In zowel nieuwbouw als renovatie. Duurzaamheid is voor veel consumenten, bouwers én beheerders van zakelijk vastgoed belangrijk. Samen met comfort. Kiezen voor een parketvloer is kiezen voor zowel duurzaamheid als voor comfort. Een sterkte combinatie dus!

Een parketvloer is de meest duurzame vloer die je kunt kiezen

Parketvloer

Bomen nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof terug. In 1 m3 hout wordt 1 ton CO2 opgeslagen. Dat blijft in het hout totdat het verbrandt of vergaat. En dat verbranden is niet nodig, want een houten vloer gaat een leven lang mee.

De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend dan het produceren van een andere vloer. Bij het oogsten en verwerken van bomen tot allerlei varianten van een houten vloer wordt het minste energie verbruikt van alle vloersoorten. Dit komt omdat de grondstof meteen het eindproduct is. Er is bij parket geen sprake van milieuvervuilende en energie slurpende productieprocessen.

Een parketvloer gaat ook nog eens veel langer mee. En mocht je op een gegeven iets anders willen met je vloer, dan maak je hem helemaal anders door hem opnieuw te laten lakken of oliën. Zo heb je met minimale kosten en inspanningen een hele nieuwe, duurzame vloer.

Lagere energiekosten in het gebruik

Met de huidige energieprijzen is het, zelfs in goed geïsoleerde woningen, belangrijk om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Van meet af aan betaalt een houten vloer zich terug door lagere stookkosten. Een houten vloer isoleert, neemt warmte snel op en houdt deze warmte veel langer vast. Het hout heeft een bufferende werking waardoor, ook als de thermostaat is afgeslagen, de vloer toch behaaglijk warm blijft. Hierdoor zal de thermostaat minder vaak aanslaan. Dus lekker comfortabel en geen koude voeten als er gekozen is voor een parketvloer.

Grote keuze in houtsoorten

ParketvloerDe keuze in houtsoorten en parketsoorten met geschikte warmteweerstand (Rc-waarde <0,13 [m²K/W]) is enorm. De meeste houten parketsoorten hebben zelfs een warmteweerstand <0,09 [m²K/W].

Gelukkig is de eiken parketvloer erg populair in Nederland, want deze houtsoort is zeer geschikt om te gebruiken. Een eiken parketvloer kan je op diverse manieren bewerken. Denk aan borstelen, verouderen of schrapen. En daarna kan je de vloer in allerlei kleuren afwerken. Ook houtsoorten als merbau, wengé, teak, afzelia, panga-panga, padoek, afrormosia en kambala voelen zich prima thuis bij vloerverwarming. Wist je dat ook Bamboe (officieel geen houtsoort maar een grassoort) ook een zeer geschikte keuze is bij vloerverwarming?

Naast het kiezen van een houtsoort kan je ook nog kiezen voor een legwijze, het patroon. De keuze is groot. Van visgraat tot versaillepatroon en van stroken tot Hongaarse punt. Geen enkele houten vloer is hetzelfde. Iedere houtsoort heeft een eigen uitstraling en karakter. Houtsoort, oppervlakte bewerking, afwerking en de manier van leggen maken dat elke houten vloer anders is.

Belangrijke aandachtspunten

‘s Winters is de buitenlucht vaak wat droger en omdat de kachel binnen aan gaat wordt de lucht binnen nóg droger. Deze droogheid veroorzaakt niet alleen klachten aan huid, ogen en luchtwegen maar kan, als deze niet wordt gereguleerd, ook scheuren veroorzaken in de parketvloer. Het is daarom heel belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden met behulp van een luchtbevochtiger.

Gezonde lucht heeft een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%!

Het uitvoeren van een opstookprotocol is zeer belangrijk omdat:

  • Eventuele gebreken in het watersysteem aan het licht kunnen komen;
  • Bouwvocht uit de ondervloer verdwijnt;
  • Er visuele controle kan worden gedaan op eventuele scheurvorming door krimp en op de vaste samenstelling van het cement/anhydriet;
  • Voor controle van de temperatuur die de bovenkant van de zandcementvloer bereikt. Deze mag niet hoger zijn dan 28°C.

Kies bewust én voor comfort. Adviseer een houten parketvloer.

Op de onafhankelijke website vloerverwarmingenparket.nl lees je alles over een effectieve toepassing van parketvloeren op vloerverwarming. Deze informatie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen een 25-tal leveranciers van parket, vloer afwerkmiddelen en vloerverwarmingssystemen. Deze hebben inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in de combinatie van parket en vloerverwarming.

Is jouw klant zich nog aan het oriënteren op parket? Verwijs hem of haar dan naar een erkende vloerenspecialist. Deze kan advies op maat voor de klant verzorgen. Je herkent de vloerenspecialist aan het ‘parket en vloerverwarming’-vignet.

Stichting Promotie Houten Vloeren
www.vloerverwarmingenparket.nl