Geluidweringseisen deuren is wirwar van begrippen

Artikel delen

In het Bouwbesluit worden eisen gesteld aan geluidisolatie van constructieonderdelen, zoals wanden en deuren. De onbekendheid en complexiteit van geluid, de gestelde eisen en de gebruikte eenheden leiden echter in veel gevallen nog tot verwarring. Gevolg is dat de prestatie van de aangebrachte producten niet aansluit bij de eisen en achteraf hersteld moeten worden. GND biedt duidelijkheid over geluidwerende deuren.

Tekst: GND
Beeld : GND

lopen

In het Bouwbesluit worden eisen gesteld aan de lucht- en contactgeluidisolatie (art. 3.4 Geluidwering tussen ruimten, nieuwbouw). Voor de bepaling van de geluidwering wordt verwezen naar NEN 5077 ‘Geluidwering in gebouwen’. In het Bouwbesluit is gekozen voor het specificeren van de prestatie-eisen voor geluid op ruimteniveau (DnT-waarden). De verhouding tussen het volume van de ontvangstruimte en de oppervlakte van de scheidingsconstructie (V/S) heeft hierbij grote invloed.

In de praktijk ontstaat vaak discussie welke deuren aangeboden moeten worden. Want de eis moet ingevuld worden op constructieniveau, zoals wanden en deursets (Rw,p). Bij deursets betreft dat de in het laboratorium gemeten geluidisolatie van de (functionele) deurset in gemonteerde situatie. In veel gevallen is het de aannemer die gevraagd wordt de keuze te maken welke deurset waarde aangeboden moet worden. Geluid is een complexe materie en daarom zal de aannemer hier zelf geen antwoord op kunnen geven. Dus moet hij terug gaan naar de opsteller van het bestek of PvE. Zo gaat er veel tijd en geld verloren om de juiste aanbieding te maken.

Aanbevelingen

DeurOm faalkosten door onduidelijkheden over geluidwerende deuren te voorkomen heeft GND een aantal aanbevelingen opgesteld:

  • Communiceer met elkaar altijd over de functionele waarde van deursets (Rw,p). Is de benodigde eis niet bekend leg deze vraag dan direct terug bij de aannemer of adviseur.
  • Informeer vooraf bij de deurenfabrikant naar de kozijn/dorpel profilering en eventueel aanvullende voorzieningen.
  • Laat glas en andere essentiële onderdelen die nodig zijn voor de geluidwerende prestatie af fabriek aanbrengen.
  • Verstrek de afnemer (aannemer) de verwerkingsvoorschriften die nodig zijn voor een juiste montage en aansluiting op de bouwkundige wand.

Herkenbaarheid van geluidwerende deuren

Geluidwerende deuren van fabrikanten die zijn aangesloten bij GND zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Daarmee zijn op eenvoudige wijze afkomst en prestaties op het gebied van geluid- maar ook brand-, rook-, inbraakwerendheid en isolatie van de deur en het kozijn te controleren.

Tip: Terugkijken van het GND webinar Geluid.

GND
www.gnd.nl