Materialen afplakken? Kies nooit meer de verkeerde tape

Artikel delen

Ondergronden verschillen enorm. De ene ondergrond is ruw, de andere is teer en breekt snel af. Dat maakt materialen afplakken met tape niet eenvoudiger. Het is namelijk zaak om tape te kiezen die precies voldoende kleefkracht heeft om het afgeplakte materiaal genoeg te beschermen, zonder het te beschadigen. Maar, waar let u precies op bij het kiezen van een tape? Hier volgen enkele handige tips.

Plint wat wordt afgeplakt

Doe een plaktest

Weten welke tape past bij uw werkzaamheden? Doe dan een plaktest. Plak een stukje tape op de ondergrond en ruk het in één keer los. Is de ondergrond niet beschadigd? En blijft er geen lijm achter? Dan kunt u de tape gebruiken. Voor de ultieme test laat u de tape eerst 24 uur op het oppervlak zitten.

Hoe warmer, hoe minder plakkracht

In principe geldt: hoe warmer het is, hoe meer de ‘stroperigheid’ van de lijm stijgt en hoe meer de plakkracht afneemt. Bij lagere temperaturen neemt de kleefkracht dus juist toe. Daarom is het aan te raden tape alleen te verwijderen bij een temperatuur van minimaal 5 °C. Is het kouder, dan laat de tape moeilijk los en is de kans groter dat er lijm op de ondergrond achterblijft. Gebruikt u tape op plekken die extra heet worden, bijvoorbeeld doordat de zon erop schijnt? Dan is het verstandig een tape te gebruiken die hiervoor speciaal is bedoeld, zoals uv-bestendige tape met acrylaatlijm. Gebruikt u uw tape niet direct? Bewaar deze dan op kamertemperatuur en voorkom bevriezing of direct zonlicht.

Voor u begint met afplakken, is het natuurlijk ook belangrijk om de ondergrond eerst goed schoon te maken. Een laag stof, vet of vuil zorgt ervoor dat de kleefkracht van de tape afneemt of dat deze zelfs helemaal niet plakt.

Hieronder gaat Carel Lurvink dieper in op verschillende ondergronden en bijpassende soorten tape:

Afplakken van kunststof en gecoate of gelakte oppervlakken

Gebruik een tape die bestand is tegen weekmakers (de chemische stoffen die kunststof soepel en buigzaam houden). Heeft de ondergrond een coating? Dan is het extra belangrijk vooraf een plaktest te doen. Als de hechting van de coating minder sterk is dan van de tape, heeft u kans dat u de coating verwijdert of beschadigt bij het lostrekken van de tape. Om dezelfde reden moet u gelakte oppervlakken eerst volledig laten uitharden voor u ze afplakt.

Vooral als kunststof iets ouder is, kan de bovenlaag verweerd zijn. Als u hierop aangebrachte tape lostrekt, kan de bovenlaag beschadigen. Dat heeft dan vaak een permanente verkleuring tot gevolg. Plak kunststof oppervlakken daarom zo kort mogelijk af.

Afplakken van glas

Als u glas afplakt, is het belangrijk op de stand van de zon te letten. Als de zon door het glas schijnt, kunnen extreem hoge temperaturen ontstaan. Wanneer de lijm in direct contact met zonlicht komt, kan de warmte het verwijderen van de tape extra lastig maken. Tape met een uv-bestendige acrylaatlijm is een goede oplossing.

Afplakken van steen

Bij het kiezen van tape voor het afplakken van een stenen ondergrond, is het belangrijk goed na te gaan voor welke soort steen de tape is bedoeld. Er zijn tapesoorten voor bijvoorbeeld baksteen, cement en beton. Deze tapes zijn niet geschikt voor het afplakken van natuursteen. Wilt u natuursteen afplakken, dan moet u rekening houden met mogelijke verkleuringen. Daarom kunt u natuursteen het best zo kort mogelijk afplakken en alleen met speciaal hiervoor geschikte tape. Er is zelfs tape die geen lijm bevat, maar hecht door een statische lading.

Afplakken van pleisterwerk

Bij pleisterwerk is de ruwheid van de ondergrond een belangrijke factor. Hoe ruwer de ondergrond, hoe sterker de kleefkracht van de tape moet zijn. Voor glad stucwerk kunt u minder krachtige tape gebruiken. Als de kleefkracht bij stucwerk te hoog is, kan het bij het verwijderen van de tape zelfs scheuren. Het is voor pleisterwerk daarom extra aan te raden vooraf een plaktest te doen.

Afplakken van onbehandeld metaal

Onbehandeld metaal kan roesten als het vochtig wordt. Als u delen van het metaal afplakt en u werkt met verf of andere materialen die water bevatten, kan daardoor kleurverschil ontstaan. U kunt dit oplossen door het gehele oppervlak af te plakken. Als dan kleurverschil ontstaat, is dit niet direct zichtbaar. Daarnaast is het raadzaam de tape zo snel mogelijk te verwijderen.

Afplakken van hout

Bij al dan niet gefineerd hout is het verstandig te kiezen voor tape met een lage kleefkracht. Houdt deze tape onvoldoende? Gebruik dan een tweede laag tape met meer plakkracht. Daarmee kunt u de onderste laag tape fixeren. Pas echter wel op dat de sterkere tape niet in direct contact komt met het hout.

Afplakken van papier

Als u papier moet afplakken, is dat in de praktijk meestal behang. Gebruik hiervoor een tape met een zo laag mogelijke kleefkracht, zodat het papier niet wordt beschadigd wanneer u de tape verwijdert. Als u de papieren ondergrond wilt schilderen, kunt u hiervoor speciale schildertape gebruiken. Deze tape is vormvast, waardoor u met verf scherpe lijnen kunt maken.

Carel Lurvink heeft alles voor u overzichtelijk op een rij gezet. Download de whitepaper hier.

Carel Lurvink
www.carellurvink.nl/sector/industry/schilders