Kelder waterdicht maken

Artikel delen

De kelder is niet langer enkel een opslagplaats. Er wordt steeds vaker een nieuwe bestemming aan gegeven. Zoals een volledig ingerichte wijnkelder, een logeerruimte of een ‘mancave’. Voor de inrichting van deze ruimte is het uiterst belangrijk dat de kelder eerst volledig waterdicht wordt gemaakt. Samen met Weber Beamix geven we tips hoe je stap voor stap een keldermuur, maar ook de vloer, waterdicht kan maken.

Tekst en beeld: Weber Beamix

afbouwen

Stap 1. Herstel beschadigingen en bereid voor

Alvorens je aan de waterdichting van je volledige keldermuur kan beginnen, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden en eventuele scheuren, barsten of afgebrokkeld beton op te vullen met de geschikte producten. Zorg voor een ondergrond die vast, draagkrachtig en vormstabiel is en daarbij vrij van stof en andere stoffen die nadelig zijn voor een goede hechting. Bij scheuren, barsten of gaten is de muur namelijk extra fragiel en hier zal water dan ook het eerst binnensijpelen. Herstel de beschadigingen met de daarvoor geschikte producten:

Van links nar rechts: weberrep rox. Reparatiemortel, ideaal om gaten, scheuren en barsten op te vullen, weberrep cebar. Snelcement, 1 minuut. Ideaal om een waterlek te stoppen, weberrep cebarrox. Snelcement, 5 minuten.

Van links naar rechts: weberrep rox. Reparatiemortel, ideaal om gaten, scheuren en barsten op te vullen. weberrep cebar. Snelcement, 1 minuut. Ideaal om een waterlek te stoppen. weberrep cebarrox. Snelcement, 5 minuten.

Stap 2. Bescherming van de hoeken

De keldermuur en/of -vloer ga je hierna waterdicht maken. Het is echter raadzaam om eerst de hoeken tussen muur en vloer dicht te smeren. Via deze naden is er anders nog steeds kans op waterinfiltratie.

ProductHoekafronding

Gebruik weberdry cemfast. Deze dikkere waterdichtingsmortel is sneldrogend en ideaal om hoekafrondingen te maken. Door het sluiten van deze naden met een daarvoor speciaal ontwikkelde waterdichtingsmortel, sluit je ook hier de kans op waterinfiltratie uit.

Stap 3. Waterdicht maken

De keldermuur is nu voorbereid en klaar voor de waterdichtingslaag. Maar hoe ga je nu het best te werk om een perfect waterdichte kelder te realiseren? De wanden van de kelder zullen in veel gevallen niet mooi vlak zijn, dus moet er eerst een uitvlakmortel aangebracht worden voordat de uiteindelijke waterdichtingslaag kan worden aangebracht. Deze producten kunnen ook op de vloer aangebracht worden, maar een waterdichtingslaag is geen afwerklaag. Er moet dus nog een afwerkingslaag over om de waterdichting te beschermen.

Uitvlakmortel, weberdry cemfast

weberdry cemfast is een cementgebonden waterdichtingsmortel die in één laag wordt aangebracht met een totale laagdikte van 5 tot 10 mm. Je brengt deze het makkelijkste aan met een spaan. Het is ook mogelijk om deze machinaal aan te brengen. Let op: bevochtig de ondergrond voldoende vóór het aanbrengen van weberdry cemfast om een goede hechting te krijgen.

afbouwen

Waterdichtingslaag, weberdry cemseal topflex

weberdry cemseal topflex is een dunne en flexibele waterdichtingsmortel op cementbasis en wordt in minimaal twee lagen opgezet met een totale laagdikte van ongeveer 3 mm. Je brengt deze het makkelijkste aan met een blokkwast, maar dit kan ook met een vlakspaan. Je brengt het product ook aan over de hoekafrondingen. weberdry cemseal topflex is zeer makkelijk aan te brengen en is onafhankelijk van het weer/de temperatuur al binnen 24 uur droog.

Tip

Omdat het belangrijk is dat je de juiste producten gebruikt voor herstel en/of waterdichting van jouw kelder, raden wij aan om vooraf advies in te winnen bij een handelaar of door contact op te nemen met Weber Beamix. Bij twijfel over producten of uitvoering kunnen zij u bijstaan en zo heeft u achteraf met zekerheid een 100% waterdichte kelder!