Lancering Nationaal Register CO₂-meters

Artikel delen

De afgelopen maanden hebben honderden scholen en gemeenten geïnvesteerd in betere ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO₂-meters geplaatst. Toch heeft 40% van de klaslokalen nog geen CO₂-meter, zo bleek uit een recente peiling. Om dit recht te trekken, is een werkende CO₂-meter sinds kort in iedere klas verplicht. Maar hoe maak je als verantwoordelijke nu de juiste keuze?

kinderen in een klas lokaal die hun handen opstekenEen CO₂-meter bestellen is zo gebeurd, maar hoe weet je als schoolbestuur of gemeente nu of je er een in huis haalt die doet wat die moet doen? Er zijn honderden CO₂-meters beschikbaar, maar niet iedere meter levert dezelfde prestaties. Voor de CO₂-meters in het Nationaal Register CO₂-meters is op basis van verschillende criteria, waaronder dataopslag en dataverwerking, bepaald of de meters naar behoren functioneren. Daarnaast worden schoolbesturen die met het register aan de slag gaan verder op weg geholpen met aanvullende informatie, zoals de Handreiking Optimaal Ventileren, de Conceptvergelijking voor schoolventilatiesystemen en het Programma van Eisen – Frisse Scholen.

Beter presteren in gezonde lucht

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) gaf eerder al aan dat er op veel scholen veel werk is verzet om gebouwen winterklaar te maken. Maar hij moedigde ook de scholen aan die nog niet zover zijn, om gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn.

Nu is winterklaar maken, met het oog op pandemische paraatheid, één ding, maar onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) toonde aan dat ventilatie ook effect heeft op de scores van basisschoolleerlingen. De onderzoekers geven aan dat het tijd is om de regelgeving voor luchtkwaliteit aan te scherpen en bovendien streng te handhaven op de maximaal acceptabele CO₂-niveaus (950 ppm voor scholen gebouwd na 2012 en 1.200 ppm voor scholen gebouwd voor die tijd). Door gezonde lucht te waarborgen staan we niet alleen sterker in de strijd tegen aerogene virussen, maar ondersteunen we ook nog eens bij de kerntaak van scholen: goed onderwijs.

“In de zoektocht naar een gezonder binnenklimaat is het lastig om te bepalen waar je nu het beste kunt beginnen”, zegt Remi Hompe, voorzitter Stichting Binnenklimaattechniek. “Als stichting zijn we blij met de oproep van de onderzoekers van de UM om het beleid op het gebied van luchtkwaliteit aan te scherpen. Met het Nationaal Register CO₂-meters bieden wij schoolbesturen en gemeentes, maar ook andere instanties, de helpende hand.”

In eerste instantie is het register opgezet voor gemeenten en scholen. Maar ook andere gebouweigenaren die met behulp van monitoring willen werken aan een beter binnenklimaat zijn uiteraard van harte welkom. Ieder mens heeft immers recht op een gezond binnenklimaat.

Over Stichting Binnenklimaattechniek

Stichting Binnenklimaattechniek biedt professionals alle benodigde hulpmiddelen om op duurzame wijze gezonde gebouwen tot stand te brengen, waaronder publicaties, instrumenten, tools en kwaliteitstandaarden (onder andere het PVE Gezonde Kantoren en het PVE Gezonde Woningen). Het kennisplatform is de centrale vraagbaak voor ontwerpers, vastgoedbeheerders, woningcorporaties,

adviseurs, onderhoudstechnici (bouwkolomketen), facilitair managers, toezichthouders en de overheid. Stichting Binnenklimaattechniek is een initiatief van Binnenklimaat Nederland en TVVL. Meer informatie: https://binnenklimaattechniek.nl.