Multifunctioneel: beloopbare waterretentiedaken

Artikel delen

Zoontjens, de gebruiksdakspecialist, en Optigrün, specialist in retentiesystemen, zijn een partnership aangegaan om samen beloopbare retentiedaken te maken. Met deze samenwerking willen de bedrijven multifunctionele daken creëren die een waardevolle bijdrage leveren aan het toekomstige dakenlandschap.

Een beloopbaar daktuin

Een retentiedak houdt water vast en voert het, indien nodig, gereguleerd af. Nu worden waterretentiesystemen vaak toegepast in combinatie met groendaken of daktuinen. Maar ook onder dakterrassen, betegelde looppaden of andere verharding met tegels op een dak kan een waterretentielaag worden aangebracht. Gezien de beperkte ruimte in stedelijk gebied, is het noodzakelijk om zo creatief en efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte. Door op een beloopbaar dak water te bergen wordt het dak multifunctioneel!

Samenwerking

Bekrachtiging samenwerkingDe samenwerking tussen Optigrün en Zoontjens kent een lange aanloop, met twee directeuren die al een hele tijd meegaan in de dakenbranche. Paul Heerkens begon 36 jaar geleden bij Zoontjens, is even weg geweest naar een ander concern maar keerde na de overname door CRH terug. “Dat gaf mij de mogelijkheid Zoontjens ook internationaal te ontwikkelen.” Vanaf 2007 is hij general manager van Zoontjens. Henk Vlijm zette rond 1997 zijn eerste stappen in de dakenwereld en is inmiddels ruim negentien jaar directeur bij de Optigrün. Heerkens: “Ons eerste onderlinge contact stamt uit 2004. Ik was net terug op mijn oude nest. En elkaar tegenkomen is niet zo moeilijk: de dakenbranche is een kleine wereld waar je elkaar snel tegenkomt.” Vlijm: “De producten hadden we al, de klik zat vooral in het persoonlijke en in het karakter van de bedrijven. Beide zijn onderdeel van een grotere organisatie en dat geeft raakvlakken in hoe je intern werkt, hoe je met partners omgaat, met de uitvoerende afdelingen et cetera. We spreken dezelfde taal en delen bovendien eenzelfde manier van marktbenadering en marketingaanpak, met specialistische producten in een nichemarkt. Dat deze nu een hot item zijn is mooi meegenomen. We hebben hiervan samen veel kennis in huis en die gaan we nu samen uitdragen.”

De waterparagraaf

De samenwerking spitst zich toe op gebruiksdaken met waterretentie. Vlijm: “Zeker, en dat heeft onder meer te maken met de waterparagraaf. Een groot dak met veel verharding moet tegenwoordig volgens de waterparagraaf gezien worden als nieuw verhard oppervlak en dat moet je compenseren. Er zijn – steeds meer – projecten waar je water moet opvangen onder de verharding anders kan je niet verder. Daar kunnen wij met onze retentiedaken weer op inspelen, want die kun je immers gewoon doortrekken onder de systemen van Zoontjens. Met een retentielaag wordt die verharding in de waterparagraaf dan niet meegenomen.” Heerkens: “Dat wordt nog weinig gedaan en dat was wat deze samenwerking ook heeft getriggerd. Met het bundelen van diverse functies op een dak ontstaat een grotere toegevoegde waarde. De opkomst, en natuurlijk ook de noodzaak voor multifunctioneel dakgebruik, zodat je een dak kan inzetten voor verblijf, dat is de toekomst.”

Waterretentie systeem voor op daken

Behoefte aan gebruiksoppervlak

Vlijm: “We zien steeds meer groen in ontwerpen voor daken, maar de hoeveelheid woningoppervlak speelt ook een rol. Mensen die een woning kopen in Amsterdam voor acht ton kun je niet afschepen met een terrasje van twee vierkante meter. Daar heb je in je ontwerp ook behoefte aan gebruiksoppervlak. Zeg in een verhouding zestig, zeventig procent verharding en de rest groen. Om daar te voldoen aan de waterparagraaf zul je retentie onder de verharding moeten doortrekken.” Heerkens: “Andere trends zijn de gebouwen met winkels en/of horeca in de plint, met daarop appartementen en een grote binnentuin met een sociale functie. Op het dak waar die binnentuin ligt heb je naar de gevel en de deuren eerst nog een meter extra isolatie waardoor je een soort terpje krijgt en dan pas de daktuin. Op dat terpje kun je niet traditioneel straten.” “En dat soort dingen zijn weer heel goed op te lossen met het verstelbare daktegelsysteem van Zoontjens”, vult Vlijm aan. “Zo zijn de woningterrassen slim te koppelen aan de daktuin.”

Samenwerkingscontract

De twee directeuren van beide bedrijven tekenden in december 2022 hun samenwerkingscontract. In het jaar 2023 willen ze de eerste projecten samen gaan uitvoeren.

Zoontjens
www.zoontjens.nl

Optigrün
www.optigruen.nl