“Duurzaamheid zit ook in het gebruik van zaagbladen”

Artikel delen

Bij gebruikers van multitools die materialen willen doorzagen of slijpen leeft soms het idee dat ze sneller kunnen werken door zelf veel kracht te zetten. “Dat is een misvatting, zeker op de lange termijn”, zegt Benjamin Graef van Qblades. “Uiteindelijk zorgt dat er alleen maar voor dat een zaagblad veel sneller zal slijten.”

Zaagblad van een multitool

Zaagsnelheid en -druk

Belangrijk bij het gebruik van een multitool is de zaagsnelheid en de zaagdruk. “Zeker bij harde materialen loop je het risico dat de zaag bij een te hoge zaagsnelheid enorm heet wordt en verbrand. Jammer en echt onnodig, want door de zaagsnelheid aan te passen voorkom je die kans op snelle slijtage.”

Gebruik bij hardere materialen dus een middelmatige zaagsnelheid. Meestal is dit stand 3 op je multitool.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van de multitool. “Als de gebruiker de zaag wil meehelpen door extra kracht te zetten, ontstaat ook veel sneller slijtage. Niet alleen van het zaagblad, maar ook de machine zelf.”

Dubbele levensduur

Verantwoord gebruik van de multitool en het zaagblad betekent volgens Qblades dat de vakman de machine het werk moet laten doen. “Veel meer dan de zaag geleiden is niet nodig. Als je dat doet, verdubbel je de levensduur van het zaagblad. Duurzaam, want daardoor zijn er uiteindelijk ook minder grondstoffen nodig.”

Naast duurzaam voor het milieu zijn de tips van Qblades ook duurzaam voor de gebruikers zelf. Graef: “Als je geforceerd kracht gaat zetten bij het gebruik van gereedschappen belast je je lichaam onnodig.”

Qblades
www.qblades.nl