Waarom is Nederland een kalkzandsteenland?

Artikel delen

Nederland bouwt veel met kalkzandsteen, een bouwmateriaal dat is gemaakt van zand, kalk en water. Sinds de vorige eeuw ontwikkelden bouwmethodieken met kalkzandsteen zich in Nederland op een vrijwel unieke wijze, anders dan in omringende landen. Waarom is bouwen met kalkzandsteen in Nederland succesvol en is het nog steeds een populair bouwmateriaal?

Kalkzandsteen casco

In de bouw wordt kalkzandsteen de ‘witte steen’ genoemd. Het materiaal is vergelijkbaar met het natuurproduct ‘zandsteen’ dat door de eeuwen heen als bouwmateriaal werd toegepast. Tijdens de industriële revolutie in Nederland, tweede helft 19e-eeuw, kwam de industriële productie van kalkzandsteen in Nederland op gang. In de vorm van metselstenen bleek kalkzandsteen naast bakstenen van klei een prima bouwmateriaal te zijn. Door lengte-, breedte- en hoogtematen op elkaar af te stemmen en te standaardiseren, ontstond met kalkzandsteen een modulair bouwelement. Evenals gebakken klei was kalkzandsteen een goedkoop bouwmateriaal, dat handzaam en niet te zwaar was, gemakkelijk te produceren, eenvoudig te vervoeren en te verwerken. Vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw werd het bouwmateriaal voor het eerst toegepast voor spouwmuren. Nog steeds wordt het veelvuldig toegepast voor spouwmuren en binnenwanden in de woning- en utiliteitsbouw. Populair vanwege een aantal belangrijke eigenschappen zoals goed isolerend, geluidsdicht en brandwerend. Kalkzandsteen is een duurzaam, milieuvriendelijk en 100% circulair bouwmateriaal, waarmee betrekkelijk goedkoop, snel en seriematig gebouwd kan worden.

Nieuwe bouwmethoden

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw ging de Nederlandse kalkzandsteenindustrie intensiever samenwerken wat een flinke impuls gaf aan innovatieve productontwikkeling en nieuwe bouwmethoden. Kalkzandsteen bleek ook in grotere blokken geproduceerd te kunnen worden. De bouwsector stapte af van de kleinere metselstenen en koos voortaan voor de grotere kalkzandstenen elementen, om sneller, makkelijker en goedkoper te kunnen bouwen.

Innovatieve toepassingen voor productverwerking en de ontwikkeling van mechanische installaties droegen bij aan betere arbeidsomstandigheden zoals minder zwaar tilwerk op de bouwplaats. Ook betere transportmiddelen voor kalkzandstenen bouwmaterialen leveren een bijdrage aan de stijgende populariteit voor bouwen met kalkzandsteen. Dit soort innovatieve ontwikkelingen voor bouwmethoden werden overigens sterk door de Nederlandse overheid gestuurd om de grote woningbouwopgave van de wederopbouw op te vangen.

Meer weten over kalkzandsteen bij Xella, Silka, Silka Construct of andere innovatieve ontwikkelingen bij Xella? Bezoek de website.

Xella
www.xella.nl