De rol van houten kozijnen in het verduurzamen van bestaande gebouwen

Artikel delen

De afgelopen jaren is er steeds meer focus gekomen op het verduurzamen van bestaande gebouwen. Het renoveren en upgraden van oudere panden wordt steeds belangrijker. Enerzijds om ze energie-efficiënter te maken, anderzijds om de ecologische voetafdruk van een pand te verminderen. Heeft u een eigen bedrijf of gaat u een bestaand bedrijfspand renoveren? Dan is een van de vragen die u zichzelf kunt stellen: “Hoe kan ik mijn gebouw verduurzamen voor de lange termijn?” Een vraag die we voor u uitzochten, zodat u makkelijker een keuze kunt maken in het aanschaffen van duurzame materialen voor de verbouwing.

hoge gebouwen

Zijn houten kozijnen duurzaam?

Houten kozijnen zijn in de basis een duurzaam materiaal. Dit komt doordat hout een hernieuwbaar materiaal is. Dit in tegenstelling tot veel andere materialen die in de bouw gebruikt worden. Hout is recyclebaar en kan op veel verschillende manieren hergebruikt worden. Bovendien slaat het hout CO2 op, waardoor broeikasgassen verminderd worden. Dit maakt houten kozijnen zeer duurzaam. Het is wel belangrijk dat houten kozijnen goed onderhouden worden, zodat ze zo lang mogelijk mooi blijven. Een goed onderhouden kozijn kan tot wel 70 jaar mooi blijven. Kijk voor een ruim aanbod houten kozijnen eens bij Houten Kozijn Online. Dit is een online kozijnspecialist die uitsluitend houten kozijnen verkoopt.

Hout heeft uitstekende isolatie-eigenschappen

Houten kozijnen hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. Ze bieden een goede warmte-isolatie en minimaliseren warmteverlies. Dit komt doordat ze koudebruggen verminderen. Dit resulteert in energiebesparingen en lagere verwarmingskosten voor gebouweigenaren. Daarnaast zorgen houten kozijnen voor een comfortabel binnenklimaat. Het hout houdt namelijk warmte vast en het vermindert tocht.

Hout is eenvoudig te onderhouden

Een ander voordeel van hout is dat het relatief eenvoudig te onderhouden is. Door hout regelmatig te schilderen of lakken, behouden houten kozijnen hun esthetische waarde. Goed onderhoud zorgt er zoals genoemd voor dat hun levensduur verlengd wordt. Hierdoor zijn ze een duurzame langetermijninvestering, mits ze goed onderhouden worden.

De rol van hout in circulaire economie

Het gebruik van hout draagt ook bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie. Wanneer oudere gebouwen gerenoveerd worden en nieuwe houten kozijnen geïnstalleerd worden, kunnen de oude kozijnen gerecycled worden. Het hout kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van nieuw meubilair of andere houten producten. Hiermee wordt de levenscyclus van het hout verlengd en wordt restafval geminimaliseerd. U kunt uw pand dus goed verduurzamen met houten kozijnen.

Bovendien zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame bosbouwpraktijken die ervoor zorgen dat het gebruikte hout afkomstig is uit goed beheerde bossen (FSC). Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en helpt ontbossing tegen te gaan.

Andere manieren om gebouwen te verduurzamen

Naast het plaatsen van houten kozijnen, zijn er natuurlijk meerdere manieren om een gebouw te verduurzamen. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen en groene energie op te wekken, maar ook door aanvullende isolatiewerkzaamheden uit te voeren, waardoor uw gebouw verduurzaamd wordt. Denk hierbij aan HR++-glas of HR+++-glas. Dit houdt in de zomermaanden de warmte binnen en in de wintermaanden de kou buiten. Ook kunt u kiezen voor ledlampen om te besparen op elektriciteit. U kunt ook een warmtepomp laten installeren voor de verwarming van uw pand om op een duurzame manier uw pand van verwarming te voorzien.

Voordelen van houten kozijnen voor ondernemers

Door houten kozijnen te gebruiken voor het verduurzamen van bestaande gebouwen, profiteren ondernemers van vele voordelen. Hout is namelijk duurzaam en heeft een bijzonder goede isolerende werking. Bovendien dragen houten kozijnen bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie. Door te kiezen voor dit natuurlijke en hernieuwbare materiaal draagt u als ondernemer bij aan een groene toekomst. Ook vermindert u uw ecologische impact door voor houten kozijnen te kiezen.