Klanten willen onafhankelijk bewijs kwaliteit gevelpanelen

Artikel delen

Wie een keuze moet maken voor hoogwaardige gevelpanelen, komt in Nederland al snel terecht bij Trespa. De productielocatie in Weert levert de gevelpanelen over de hele wereld. “Met de komst van onder meer de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen willen klanten nog meer zekerheid hebben dat de beloofde kwaliteit ook wordt geleverd. Daarom leveren wij onze gevelpanelen alleen met KOMO-certificering”, aldus Christine Klomp van Trespa.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Trespa

Gebouw Thonik in Amsterdam.

Gebouw Thonik in Amsterdam.

Als Compliance Officer is Christine onder meer verantwoordelijk voor het testen en laten certificeren van gevelpanelen. Vanuit die functie is ze ook lid van het managementteam. “Aspecten als brandveiligheid, duurzaamheid en onderhoudsgemak krijgen daarbij veel aandacht. Maar we volgen natuurlijk ook de laatste trends, zoals circulariteit en biobased bouwen.”

We kennen Trespa van de hoogwaardige gevelpanelen, maar ze maken ook speciale binnenpanelen voor plaatsen waar hoge eisen gelden op het gebied van hygiëne, onderhoud, stootvastheid, vocht- en chemische bestendigheid, zoals in laboratoria. Maar de hoofdmoot vormen toch de decoratieve hoogwaardige hoge-druk laminaat (HPL) gevelpanelen. “Trespa is een HPL plaat, maar niet iedere HPL plaat is een Trespa plaat”, verduidelijkt Christine een veel voorkomend misverstand. “Wat veel gebruikers verder niet weten is dat de gevelplaten geproduceerd van Trespa een bijzonder hoog gehalte aan ‘biobased’ grondstoffen hebben. Dit is zeker onderscheidend ten opzichte van andere gevelplaten.”

Waarom certificeren?

Zwembad De Boetselaar in Monster.

Zwembad De Boetselaar in Monster.

Trespa is in het bezit van KOMO-certificering op basis van BRL 4101-1 ‘Gevelbekleding met panelen – Algemene eisen’ en BRL 4101-4 ‘Gevelbekleding met panelen – Aanvullende eisen voor decoratief hoge-druk laminaat (HPL)’. Certificerende instelling is SGS Intron Certificatie BV. Christine: “Als klant wil je weten waarvoor een product geschikt is, maar ook waarvoor deze niet is bedoeld. Dat moet je als leverancier duidelijk communiceren. Uiteraard stellen wij zelf hoge eisen aan de productie en testen we ook regelmatig gevelpanelen die we bij een steekproef uit de productie halen. Maar als slager wil je niet alleen je eigen vlees keuren. Daar moet ook een onafhankelijke partij naar kijken. Vandaar dat KOMO-certificatie zo belangrijk is.”

De Compliance Officer vertelt dat SGS Intron op meerdere momenten gedurende een jaar de productie bezoekt en willekeurig panelen uit de productie haalt. Die worden in het eigen laboratorium getest. Ook worden regelmatig de kwaliteitsdocumenten gecontroleerd. “Hierdoor weet de klant dat hij een product koopt dat aantoonbare kwaliteit heeft. Met de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt die noodzaak vanaf 1 januari 2024 alleen maar groter. Daarnaast is het voor ons prettig om de resultaten van onze interne kwaliteitscontrole te toetsen aan de resultaten van de testen door SGS Intron.”

Productkwaliteit

Christine wijst er met klem op dat productkwaliteit niet hetzelfde is als de kwaliteit van de gehele gevelconstructie: “Wij adviseren altijd om een specialist in te schakelen bij toepassing in de gevel. Een gevelconstructie moet aan veel eisen voldoen, zoals brandveiligheid, constructieve veiligheid, milieu- en energieprestatie, onderhoud, duurzaamheid en esthetische eisen. Het certificaat geeft aan dat de productkwaliteit aan de gestelde eisen voldoet, maar zegt niets over de eigenschappen van de gehele gevelconstructie. Daar moet altijd goed naar gekeken worden!”

Met de komst van de Omgevingswet vanaf 1 januari 2024, wordt het Bouwbesluit opgevolgd door het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Dat brengt enkele wijzigingen met zich mee in de eisen die worden gesteld aan gevels. “Deze wijzigingen worden momenteel verwerkt in de beoordelingsrichtlijnen, zodat de producten straks voldoen aan de eisen in de nieuwe Bbl.”

Meer weten over certificering van Trespa gevelpanelen? Kijk op https://trespa.info/EUC/nl