‘Kringloopwand’: herbruikbare spouwmuur

Artikel delen

Een volledig circulair ruwbouw-alternatief, dat is de ‘kringloopwand’ die baksteenproducent Hagemeister ontwikkelde, samen met TRIQBRIQ, Concular en drystack. De kringloopwand is een volledig herbruikbare dragende spouwmuurconstructie. Alle onderdelen van de circulaire constructie zijn modulair, droog gemonteerd en demontabel.

Kringloopwand

Foto: Lioba Schneider.

Hagemeister en partners introduceerden de kringloopwand op de BAU-beurs in München, waar het systeem de Innovatieprijs voor duurzaam bouwen won van BAU en vaktijdschrift AIT. De kringloopwand bestaat uit stapelbare houten BRIQ’s voor het binnenspouwblad. Het buitenblad bestaat uit een droog metselwerksysteem met circulaire bakstenen. De spouwmuurisolatie is vrij te kiezen, maar het ligt voor de hand een eveneens circulair isolatiemateriaal toe te passen.

Binnenspouwblad

De gepatenteerde dragende massief houten constructie als binnenblad is opgebouwd uit modulaire C2C BRIQ’s. Deze zijn vervaardigd uit teruggewonnen hout van Concular, dat door een robotgestuurde productie-installatie wordt omgezet in gestandaardiseerde bouwstenen. Die worden op de bouwplaats gestapeld en met beukenhouten deuvels verbonden, dus zonder milieubelastende bevestigingen. Per vierkante meter slaat de circulaire achterwand circa 200 kg CO2 op, die anders bij de verbranding van het hout zou vrijkomen.

Concular is als marktleider voor materiaalpaspoorten en hergebruik van materialen bij de kringloopwand betrokken. De software van het bedrijf digitaliseert materialen in gebouwen met een Lifecycle Paspoort. Concular is ook het bedrijf achter restado.de, dat al acht jaar Europa’s grootste digitale marktplaats voor geoogste bouwmaterialen is.

Buitenspouwblad

In het buitenspouwblad combineert de kringloopwand de circulaire UpcyclingBrand sorteringen van Hagemeister en het droogstapelsysteem van drystack. Aan de basis van de circulaire UpcyclingBrand-sorteringen staan drie restgrondstofstromen uit de eigen productie van Hagemeister. Dat restmateriaal wordt geupcycled tot nieuwe bakstenen. De producten worden samengesteld uit ongebakken grondstof die overblijft bij de overgang in de productie van opeenvolgende Hagemeistersorteringen en uit keramische grondstof die het bedrijf onttrekt aan de filters van de eigen waterrecyclinginstallaties. Daarnaast worden gebakken baksteenresten fijngemalen en als bestanddeel aan UpcyclingBrand toegevoegd.

Drystack maakt geen gebruik van mortel, maar fixeert bakstenen met herbruikbare kunststof strips met noppen. Die noppen vallen in gaten aan de boven- en onderkant van de gestapelde stenen. Vervolgens wordt met een speciaal voegpistool afgevoegd met een dunne laag voegmortel.

Het buitenblad is even eenvoudig, schoon en snel te verwerken als het binnenblad, zonder droogtijden, vervuiling door mortel en dergelijke. Drystack maakt een volledig hergebruik van de baksteengevel mogelijk, zodat de UpcyclingBrand bakstenen van Hagemeister een-op-een kunnen worden toegepast in een volgend bouwproject. Bijkomend voordeel: het systeem biedt opdrachtgevers en ontwerpers veel vormvrijheid bij het ontwerpen van baksteengevels.