Houten kozijnen vervangen? Dat is toch zonde!

Artikel delen

“Kozijnherstel biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van het vervangen van kozijnen door nieuwe”, verteld Wim Gotink – Commercieel Technisch Adviseur bij Innodeen. “Allereerst is herstel kostenefficiënt. Het bespaart geld doordat alleen beschadigde delen worden gerepareerd, in tegenstelling tot de hoge kosten van volledige vervanging. Bovendien is kozijnherstel duurzaam, omdat het bestaande materialen hergebruikt en afval minimaliseert, wat bijdraagt aan milieuvriendelijkheid”.

Het oorspronkelijke kozijn

Het oorspronkelijke kozijn

“Daarnaast behoudt kozijnherstel de esthetische waarde van een gebouw door originele details en karakteristieken te behouden, wat belangrijk is voor historische panden. Het minimaliseert ook de verstoring van bewoners tijdens de werkzaamheden, omdat het minder tijdrovend is dan vervanging. Ten slotte biedt herstel flexibiliteit, omdat het mogelijk is om moderne functieverbeteringen toe te voegen aan bestaande kozijnen”.

“Durodeen is het materiaal wat we hiervoor gebruiken. Durodeen neemt geen vocht op en dankzij de gunstige oppervlaktespanning is er sprake van een permanente verfhechting. Bestaande details worden een-op-een worden overgenomen”.

Beschermen

“Verkeert een kozijn nog in goede staat dan worden door middel van een DURODEEN neuslat de kwetsbare kozijndelen beschermd”, legt Wim uit. “De neuslatten worden ventilerend aangebracht en doorgezet tot aan de negge om het onderliggende hout én de hoekverbindingen optimaal te beschermen tegen weersinvloeden. Zo geeft u met minimale middelen het kozijn een extra lang en onbezorgd leven. Hiermee bespaar je minstens 50% op onderhoudskosten”.

Herstellen

“Als er wordt besloten om een kozijn te vervangen, is minstens 80% van het kozijn vaak nog in prima staat. En dat is zonde en niet meer van deze tijd. De onderdorpel en onderste hoekverbindingen zijn zwakke plekke. Deze zijn met het DTS Reflex systeem doelgericht en efficiënt te vervangen door Durodeen inzetdelen. Door deze aanpak kan in veel gevallen zelfs de binnenafwerking intact blijven zo wordt veel tijd wordt en bewonersoverlast tot een minimum beperkt. Grondstoffen worden steeds schaarser en duurder, met deze aanpak wordt de materiaalvraag drastisch beperkt”, verteld Wim.

Upgraden

Naast het DTS REFLEX bescherm- en herstelsysteem zijn er upgrades om het kozijn op te waarderen en het comfort te verhogen. “Voorzie een bestaand raamkozijn eenvoudig van bijvoorbeeld triple glas of maak het geschikt voor draaikiepramen”, voegt Wim toe.

Het bestaande kozijn geüpgraded en voorzien van draaikiep ramen

Het bestaande kozijn geüpgraded en voorzien van draaikiep ramen

Drempelverlaging (Toegankelijkheid verbeteren)

Tot slot verteld Wim: “Oude huizen hebben vaak nog een hoge houten drempel en voldoen niet aan de huidige 20 mm eis van het Bouwbesluit. Met DURODEEN worden kozijnstijlen en onderste gedeelte van de deur verlengd. Met slijtvast HOLLODEEN wordt de onderdorpel vervangen. Zo kan men, langer en met veel plezier van de huidige woning blijven genieten”.

Innodeen
www.innodeen.nl