Mengen met een mortelmixer

Artikel delen

Hoe moet je mortel of lijm met een mortelmixer mengen? Dat is één van de belangrijkste elementen bij elke tegelwerkopdracht. Of het nu gaat om het betegelen van een badkamer, keuken of terras. Samen met RUBI, wereldwijde leverancier van hoogwaardige tegelzetgereedschappen, hebben we enkele essentiële zaken op een rij gezet om ervoor te zorgen dat je de beste lijm voor elke tegelklus maakt, ongeacht welk merk of type je gebruikt.

Tekst en beeld: RUBI

Mixen met een mortelmixer

Hoewel elk merk verschillend is, moeten op elke zak instructies staan. Volg altijd deze instructies op! Zaken die variëren zijn onder andere de mengverhouding van lijm en water en de inwerktijd.

Additieven

Aan de meeste moderne lijmen wordt tegenwoordig minstens één soort additief toegevoegd dat de eigenschappen van het eindproduct kan veranderen, zoals flexibiliteit, sterkte en uithardingstijd. Een droog cementmengsel bijvoorbeeld is nutteloos totdat het met water wordt gemengd. Zodra er echter water wordt toegevoegd, beginnen de moleculen in cement uit te zetten en ontstaan er kleine kristallen. Deze kristallen groeien om elkaar heen en verbinden zich met elkaar, waardoor het cement sterk wordt.

Door echter een additief aan het mengsel toe te voegen, krijgt men een steviger product, vooral bij het betegelen. Door de polymeren in het additief kan het cementmengsel langer water vasthouden, omdat het water niet door de polymeren heen verdampt. Hierdoor kunnen de polymeren de cementkristallen omsluiten, die vervolgens in de poriën van de tegel en de ondergrond kunnen groeien. Hierdoor ontstaat een sterkere verbinding.

Mengen met een mortelmixer

Aan de meeste moderne lijmen wordt tegenwoordig minstens één soort additief toegevoegd dat de eigenschappen van het eindproduct kan veranderen.

Mengen met een mortelmixer

Een laag toerental is aan te bevelen.

Gereedschap voor het mengen van lijm

Kies het beste gereedschap voor het werk. Het belangrijkste is natuurlijk een mortelmixer met de juiste garde. Een laag toerental is aan te bevelen. Met een laag toerental en de juiste mengstaaf komt er niet te veel lucht in het mengsel.

Mortel mengen met mortelmixer

Doe al het water in je emmer, voordat je het droge mengsel toevoegt. Zo vermijd je een te grote stofontwikkeling bij de start van het mixen.

Kijk goed naar de aanbevolen tijd voor het mengen. De meeste merken bevelen 5 tot 10 minuten mengen aan om ervoor te zorgen dat elk deeltje verzadigd is en mooi met elkaar gemengd wordt.

Mengen met een mortelmixer

Laat de mortel rusten

Vaak staat er bij instructies ook vermeld dat er een rijpingstijd in acht moet worden genomen. Volg deze instructie ook zeker op, want dit is cruciaal!

Als je de juiste consistentie hebt bereikt en het mengsel hebt laten rijpen, moet je de lijm nog een laatste keer mengen om ervoor te zorgen dat alle polymeren en additieven gelijkmatig worden verdeeld. Voeg in dit stadium geen poeder of water meer aan het mengsel toe.

Reinigen van mortelmixer mengstaaf

Houd ten slotte altijd een emmer water en een harde borstel of stoffer bij de hand om je gereedschap snel schoon te maken. Ook moet je voorkomen dat het lijmmengsel erop droogt óf maak gebruik van de volgende Tip:

Reinig de mengstaaf na gebruik door 50% zand en 50% water te mixen in een emmer. Hierdoor krijg je weer snel een schone garde!

Reinigen van garde

Reinig de mengstaaf na gebruik door 50% zand en 50% water te mixen in een emmer. Hierdoor krijg je weer snel een schone garde!