Bouwen met prefab beton in het aardbevingsgebied

Artikel delen

Een geoliede procesgang, productie onder gecontroleerde omstandigheden, een hoge eindkwaliteit, een snelle en veilige montage op de bouwplaats: de voordelen van bouwen met prefab beton zijn alom bekend. Wat niet iedereen weet: prefab casco’s lenen zich ook uitstekend voor aardbevingsbestendig bouwen. Heembeton heeft er volop ervaring mee, vertellen marketing- en salesmanager Joost van Assem en innovatie- en productmanager Erik de Vries: “Wij zijn goed thuis in Groningen en leveren al acht jaar aardbevingsbestendige prefab betoncasco’s. De kennis die we daarbij hebben opgedaan komt onze klanten een-op-een ten goede; wij zijn een bouwpartner die meedenkt.”

Woning

In de Vestingbuurt in Delfzijl leverde Heembeton in 2021 en 2022 de casco’s voor de duurzame en natuurinclusieve woningen, in ketensamenwerking gerealiseerd, opgetrokken uit robuuste en lokaal aangeleverde materialen. Onze opdrachtgever koos voor alle voordelen van het bouwen met prefab beton, van de constant hoge kwaliteit van de wand-, vloer- en dakelementen, de engineering op casco-niveau tot het snelle monteren door het Heembetonteam. Allerbelangrijkste voordeel voor de opdrachtgever: het droog gestapelde massieve prefab bouwsysteem van Heembeton leverde 70 woningen op die aardbevingsbestendig zijn.

“Wij maken in dit gebied op jaarbasis zo’n 150 aardbevingsbestendige woningen.”

Minimale modificaties

Het project in Delfzijl staat niet op zichzelf, vertellen Joost en Erik van Heembeton: “Wij maken in dit gebied op jaarbasis zo’n 150 aardbevingsbestendige woningen. In 80% van de gevallen kan dat gewoon met ons bestaande casco, dat met minimale modificaties al voldoet aan de normen die gelden voor aardbevingsbestendig bouwen. In 20% van de gevallen gaat het niet, en dat is locatiegebonden: in het epicentrum gelden hogere belastingen en daar gelden voor onze prefaboplossingen restricties vanwege de strengere regelgeving. Naast de locatie is ook de vorm van de woning van belang, denk hierbij aan de breedte en de hoogte van de woning.”

Voorzichtigheid wegnemen

Heembeton is in Groningen goed thuis en werkt in het gebied met klanten die het bedrijf anders en elders ook bedient. Joost: “Samen met onze klanten vormen wij een ingespeeld team. Iedere aannemer kan dus bouwen met ons prefabsysteem in het aardbevingsgebied. Door al vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan, wordt overdimensionering voorkomen, met een woonoplossing die aansluit bij de wensen van de opdrachtgevers.”

“Acht jaar geleden was de toon: ‘We gaan bunkers bouwen’. Toen zeiden wij al: ‘Is dat wel nodig?’ Toch werd er aanvankelijk zo gebouwd. Inmiddels weten wij uit ervaring: dat is niet nodig. Je kunt met ons product gewoon bouwen met een genormaliseerd casco. We maken gebruik van een aantal natte verbindingen zoals stek-gain, ook zijn de gevels iets dikker”, aldus Erik.

Beton casco

Maatwerk

In het aardbevingsgebied is elk bouwproject uniek, onderstrepen Joost en Erik. De prefab betoncasco’s van Heembeton lenen zich uitstekend voor dat maatwerk, onderstreept Joost en hij verwijst naar een project in Appingedam: “Daar leverden we voor Nijhuis 155 prefab woningcasco’s ter vervanging van evenzoveel gesloopte woningen. De afspraak was dat bewoners exact dezelfde plattegrond zouden terugkrijgen en snel weer terug konden in hun woning. Door het toepassen van ons prefab bouwsysteem, is dit mogelijk geworden. Zelfs een bestaande uitbouw die bewoners zelf hadden toegevoegd, kregen zij in hun nieuwe woning één op één terug – maar nu in een aardbevingsbestendig prefab betoncasco.”

Joost noemt het werken met prefab betoncasco’s optimaal voor het aardbevingsgebied: “In dit gebied is niet alleen verduurzamen de meest passende oplossing, maar ook vervangen en verduurzamen.”

Kennis delen en samenwerken

Heembeton bouwde de afgelopen acht jaar veel kennis op over bouwen in het aardbevingsgebied. Erik: “We hebben best veel lessen geleerd. Die kennis komt onze klanten ook ten goede. Wij zijn een echte kennispartner, wij leveren niet alleen maar wanden, wij engineeren, rekenen het door en monteren. Wij denken aan de voorkant al mee. Dat is onze kracht. In dit gebied helemaal, want het vraagstuk is complexer, dus je wilt als partners samen optrekken. De winst, die je dan gezamenlijk behaalt, zit in de snelheid van werken – in het voortraject maar ook op de bouwplaats. Voor aannemers die liever zelf onze casco’s monteren, hebben we toolboxen die ook ingaan op veilig monteren. Kennis delen en samenwerken, dat is de kracht van Heembeton. En dat past heel goed in dit gebied.”

Heembeton
www.heembeton.nl