Breid uit in de hoogte

Artikel delen

Optoppen is het aanbrengen van één of meer bouwlagen op een bestaand gebouw. Vooral bij (binnen)stedelijke gebiedsontwikkeling is optoppen een uitstekende manier om een bestaand gebouw te vergroten (inbreiden) of te verbeteren. Omdat een optopping gebruik maakt van het draagvermogen van het bestaande gebouw is een lichte constructie vereist.

Optopping

Als je in de breedte niet verder kunt bouwen is de enige optie naar boven bouwen, vooral bij bestaande woningen. Maar het optoppen van bestaande gebouwen is niet zonder risico’s en valkuilen. Voor vele gebouwen is de fundering er namelijk niet op berekend en moeten de materialen licht van gewicht zijn. Daarnaast moet het materiaal ook eventuele branddoorslag naar benedenverdiepingen voorkomen worden.

Het Ytong CascoSysteem is het antwoord op deze beide uitdagingen. Het Ytong CascoSysteem is een bouwsysteem van lichte cellenbetonnen vloerplaten, cascopanelen, separatiepanelen, lateien en dakplaten, is een oplossing die aan deze eis voldoet. Dankzij de warmteaccumulerende en vochtregulerende eigenschappen van cellenbeton onderscheidt een optopping met het Ytong CascoSysteem zich van andere oplossingen zoals houtskelet- of staalskeletbouw. Het is namelijk licht en brandwerend. Daarnaast is het ook nog supersnel te realiseren. Hieronder twee voorbeelden.

Xella-oplossing: terrasflats

In verband met de schaarse ruimte werden bestaande terrasflats van drie bouwlagen opgetopt met een extra verdieping. Met de keuze voor cellenbeton is het gewicht van de optopping beperkt gehouden, terwijl analoog aan de bestaande bouw toch een steenachtig materiaal kon worden toegepast met alle voordelen van dien voor warmteaccumulatie en -isolatie. Daarnaast speelde de bouwsnelheid en brandveiligheid van het Ytong cascosysteem een doorslaggevende rol.

Xella-oplossing: hotel

Een hotel wilde 30 extra kamers bouwen om de groeiende stroom gasten ook in de toekomst een comfortabel verblijf te kunnen garanderen. Ruimte voor ‘horizontale’ uitbreiding was er niet, dus was de enige optie om bovenop het dak van een bestaand gebouwdeel te bouwen. Hierbij dienden zich drie uitdagingen aan:
Eén: de fundering was niet berekend op uitbreiding met traditionele bouwmaterialen.
Twee: het bouwmateriaal moest eventuele branddoorslag naar de benedenverdieping voorkomen.
En drie: de kamers moesten klaar zijn vóór de vakantieperiode.

Het Ytong cascosysteem is licht van gewicht, brandwerend en supersnel te realiseren. Binnen vier weken waren de hotelkamercasco’s al klaar. Een prestatie die te danken was aan een slimme logistieke planning én de hoge bouwsnelheid van het eigen bouwteam van Xella.

Xella
www.xella.nl