Verduurzamen met circulair kalkzandsteen

Artikel delen

Aan de rand van Barendrecht realiseert bouwbedrijf Frans Vink & Zonen het circulaire appartementencomplex De Hofdame. Om het energieneutrale gebouw optimaal te verduurzamen, kreeg het een groen retentiedak met PV, warmtepompen met bodemwisselaars – en een tuin rondom die aanhaakt op het lokale ecosysteem. Het casco van De Hofdame is onder andere opgebouwd uit circulaire Calduran Caldubo® elementen. Die bestaan voor een groot deel uit kalkzandsteenblokken die Calduran via urban mining terugneemt uit bestaande gebouwen.

kalkzandsteen

Appartementencomplex De Hofdame wordt in bouwteam gebouwd. En dat is een goede zaak, stelt directeur Jan Dirk Vink van bouwbedrijf Frans Vink & Zonen: “Bij een aanbesteding gebeurt nog wel eens dat je intekent met een prijs en achteraf duurzame maatregelen moeten worden toegevoegd. In een bouwteam regel je dat allemaal aan de voorkant van het bouwtraject. Bij De Hofdame zaten we direct nadat de criteria bekend waren aan tafel met constructeur, ontwikkelaar, en opdrachtgever, in de ontwerpfase al. Zo konden we vroeg in het traject op zoek naar de materialen die het beste voldeden aan de hoge eisen ten aanzien van duurzaamheid – De Hofdame is energieneutraal, klimaatadaptief en circulair.”

Kiezen voor duurzaamheid

In deze fase kun je als aannemer ook nog kiezen voor materialen die prettig en bekend zijn om mee te werken, onderstreept Jan Dirk Vink: “Daarbij konden we via de Milieukostenindicator (MKI) altijd exact monitoren of de materialen die we wilden toepassen echt duurzaam zijn. Zo kwamen we als bouwteam ook bij Caldubo uit. Dit materiaal heeft niet alleen een lage MKI, maar is ook circulair wat ons helpt om tot een circulaire bouweconomie te komen en te voldoen aan de doelstellingen van de overheid. Qua eigenschappen verschilt dat element niet van de gewone kalkzandsteen producten van Calduran. Dat is voor ons als bouwer een pluspunt: er zijn wat betreft de toepassing en verwerking geen restricties of extra handelingen.”

kalkzandsteen

Kalkzandsteen uit circulaire sloop

De Caldubo elementen zijn circulair. Een deel van het zand – het grootste bestandsdeel van kalkzandsteen elementen – wordt vervangen door kalkzandsteengranulaat. Accountmanager Edwin van den Born van Calduran: “Dat granulaat stamt uit kalkzandsteenblokken die we via urban mining terugnemen uit bestaande gebouwen. Dat terugwinnen doet circulair sloper GP Groot voor ons. Zo krijgen we een relatief schoon product retour dat als granulaat een tweede leven krijgt en als secundaire grondstof in onze Caldubo elementen wordt toegevoegd.”

Dat hergebruikte granulaat is een substantieel deel van het eindproduct. Van den Born: “Zo voegen we met Caldubo circulairiteit en duurzaamheid toe aan een product dat in de bouw toch al goed bekend staat vanwege de bouwsnelheid, de flexibiliteit en de aantrekkelijk prijsstelling.”

De markt zet stappen

kalkzandsteen

De circulaire Caldubo kalkzandsteen elementen bestaan voor een groot deel uit kalkzandsteengranulaat.

Duurzaam en circulair bouwen, volgens Jan Dirk Vink is het de toekomst: “Wij staan er als bouwbedrijf zo in; wij willen tevreden kopers en tevreden opdrachtgevers, dat is belangrijk. Maar je moet als aannemer ook goed zijn voor de natuur en denken aan het nageslacht. Het is dan ook fijn om te werken aan projecten als De Hofdame, waarin een bouwteam streeft naar een optimum aan duurzaamheid en de  opdrachtgever gewoon besluit om duurzame keuzes te maken in het project.”

Het zou helpen als duurzaam bouwen vanuit de overheid meer gestimuleerd zou worden, vindt Vink: “Nu komt er vanuit de overheid veel op ons af, maar dat is nog wel eens tegenstrijdig en onduidelijk. Heldere wetgeving zou helpen – samen met het belonen van duurzaam bouwen. Dat zou meer partijen in de bouw verleiden om projecten als De Hofdame  te maken.”

Jan Dirk Vink ziet dat de markt zelf al veel stappen zet: “Wij bouwen graag in kalkzandsteen en beton en wij verwachten uiteindelijk van onze partners dat dit circulair en duurzaam kan. Onze verwachting is dat veel leveranciers hun producten circulair zullen maken, waardoor wij zonder grote aanpassingen dezelfde goede producten kunnen gebruiken bij de gebouwen die wij maken – maar dan duurzaam. Bij Calduran hebben ze dat goed begrepen en omgezet in een circulair product dat goed scoort als bouwproduct én op het gebied van duurzaamheid.”

25 duurzame appartementen

De Hofdame in Barendrecht is energieneutraal en circulair. Het appartementencomplex heeft een sedumdak met PV-panelen dat als retentiedak vertraagd water afgeeft aan de omgeving, en als koele ondergrond voor beter presterende zonnepanelen zorgt. De nieuwbouw heeft bovendien warmtepompen met bodemwisselaars – en een tuin rondom die aanhaakt op het lokale ecosysteem. Oplevering: voor de bouwvak van 2024.

Calduran
www.calduran.nl