Natuurinclusief bouwen: noodzakelijke stap?

Artikel delen

In deze tekst duiken we dieper in op de betekenis van natuurinclusief bouwen, en bieden we niet alleen voorbeelden, maar ook waardevolle inzichten in duurzaamheid en milieubewust bouwen. Lees hoe natuurinclusief bouwen de bouwsector transformeert met een focus op biodiversiteit en milieu verantwoordelijkheid.

Wat is natuurinclusief bouwen?

Natuurinclusief bouwen is een benadering die verder gaat dan esthetiek. Het betreft het integreren van groene elementen, zoals planten, bomen en dieren, in de ontwikkelde omgeving om zo een symbiotische relatie tussen de menselijke bebouwing en de natuur te bevorderen.

natuurinclusief bouwen

Afbeelding van Yulia Solovyeva via Pixabay

Natuurinclusief bouwen: voorbeelden

’t Eemgoed in Almere is een prachtig voorbeeld van natuurinclusief bouwen, waarbij het landschap naadloos is geïntegreerd in het woningbouwproject. Het project bestaat uit 82 woningen die een vernieuwende levensstijl, connectie met de natuur en energieneutraliteit omarmen. De langhuizen, geschakelde bungalows, worden gekenmerkt door landschapskamers tussen hen in, bestemd voor moestuinen en speelpleinen. Opvallend is dat het landschap over de woningen loopt, met de rug van de langhuizen bedekt met aarde, begroeid met gras en bloemen, en daaronder de dakstructuur en isolatie.

Een ander voorbeeld van natuurinclusief bouwen is te vinden in de toepassing van groendaken, in dit project het ‘Solar Groendak’. Het vergroenen van daken draagt bij aan het welzijn van gebouwgebruikers en verhoogt de biodiversiteit, met name gunstig voor vlinders en bijen. Bovendien resulteert een groen dak in een verlaagde luchttemperatuur direct boven het dak, in tegenstelling tot zwarte bitumendaken die in de zomer extreme temperaturen kunnen bereiken. Het Solar Groendak illustreert de veelzijdigheid van groendaken. Dit systeem maakt het mogelijk om groendaken te combineren met zonnepanelen, waarbij het groendak fungeert als ballast zonder perforaties in de dakbedekking. Deze integratie creëert een vrije ruimte onder de zonnepanelen, waardoor het groendak effectief onder de panelen kan groeien. Dit bevordert zelfs een grotere diversiteit in vegetatie, dankzij schaduwplekken en de mogelijkheid voor planten die meer vocht nodig hebben en gedijen onder de druiprand van de panelen. Belangrijk is ook dat het groendak bijdraagt aan het koel houden van de omgeving, wat resulteert in een hoger rendement voor de zonnepanelen. Dit toont aan dat groendaken niet alleen esthetisch en milieuvriendelijk zijn, maar ook multifunctioneel en innovatief in hun toepassing.

De betekenis van natuurinclusief bouwen strekt zich uit tot verder dan alleen het uiterlijk van gebouwen. Het heeft tastbare voordelen voor zowel het milieu als de menselijke leefomgeving. Het vergroten van de biodiversiteit in stedelijke gebieden draagt bij aan het behoud van lokale flora en fauna, en in steden verbetert het de algemene levenskwaliteit van bewoners.

Natuurinclusief bouwen is ook een reactie op de groeiende urgentie van milieubewust bouwen. Het minimaliseren van het stedelijk hitte-eilandeffect, verminderen van waterafvoerproblemen en bevorderen van duurzaamheid zijn cruciale elementen van deze benadering. Groene daken fungeren bijvoorbeeld als natuurlijke isolatie, waardoor energieverbruik wordt verminderd terwijl ze tegelijkertijd een bijdrage leveren aan regenwaterbeheer.

Natuurinclusief bouwen noodzakelijke stap

In conclusie is natuurinclusief bouwen niet alleen een architectonische trend maar een noodzakelijke stap in de richting van duurzame stedelijke ontwikkeling. De voorbeelden illustreren hoe gebouwen en natuur harmonieus kunnen samenkomen, waarbij de gebouwde omgeving niet langer als gescheiden wordt beschouwd van de natuurlijke omgeving.

Wil je zelf bijdragen aan de beweging van natuurinclusief bouwen? Of je nu een bouwprofessional bent, stadsplanner of gewoon geïnteresseerd in duurzaam wonen, neem de tijd om te ontdekken hoe jij een positieve impact kunt hebben. Samen kunnen we een toekomst creëren waarin de gebouwde omgeving niet alleen functioneel is maar ook in harmonie met de natuur, en waar duurzaamheid niet langer een keuze is maar een essentiële leidraad voor bouwen en wonen!