Zeer flexibele tegellijm voor veeleisende projecten

Artikel delen

Een bijzonder project in het fraaie mossel- en oesterdorp Yerseke in Zeeland. Hier heeft Jansen Bouw uit Waarde grootformaat tegels gelegd voor een terras en rond een privé zwembad. De tegels lopen door in een zeer luxe tuinhuis dat naast het zwembad is gebouwd. Dit betekent dat de gebruikte tegellijm zowel geschikt moet zijn voor binnen en buiten en ook de werking van de grote tegels op moet kunnen vangen. Op advies van Weber koos eigenaar Anton Jansen voor de nieuwe webercol megaflexx S2. Wat zijn de ervaringen?

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Jansen Bouw

Grootformaat tegels gelegd voor een terras en rond een privé zwembad.

Deze keramische tegels 1,20 x 1,20 meter zijn verlijmd met de zeer flexibele webercol megaflexx S2.

Projectbeschrijving

Bij het project in Yerseke zijn keramische tegels van 1,20 x 1,20 meter toegepast en een dikte van 12 mm. Gezien het gewicht van de tegels (41 kilo per tegel) zijn deze met twee personen en een vacuüm tegelheffer geplaatst. “Het gaat om een keramische tegel in de kleur Pergamon, dat is beige mat. Die ligt tot tegen het zwembad en loopt fraai door in het tuinhuis. Ook is er een terras mee gelegd en zijn de zwembadranden er mee betegeld. De tegels voor de zwembadranden zijn in Italië op maat gemaakt. In totaal gaat het om circa 200 m2”, zegt Anton.

Ook binnen in het tuinhuis zijn de grootformaat tegels gelegd.

Ook binnen in het tuinhuis zijn de grootformaat tegels gelegd.

De tegels zijn gelegd op een zandcementvloer. Deze ligt buiten op afschot. Door de omvang van de tegels, maar ook de weersinvloeden, zoninstraling en vocht vanuit het zwembad moet de tegellijm bewegingen kunnen opvangen. Vandaar het advies van Weber om te kiezen voor webercol megaflexx S2.

“Maar het gaat me niet alleen om de kwaliteit van de producten. Je hebt altijd een korte lijn met een adviseur die desgewenst ook langskomt om advies te geven.” 

Eigenschappen tegellijm

De tegellijm webercol megaflexx S2 is een uiterst flexibele poeder tegellijm met zeer hoge hechting voor het lijmen van XL- en XXL-tegels, op allerlei ondergronden. Deze tegellijm is geschikt voor buitenterrassen en het verlijmen van tegels op jonge cementdekvloeren (één tot drie dagen oud). Verder is deze tegellijm geschikt voor verkleurongevoelige natuursteentegels, mozaïek, harsgebonden- en composiettegels en keramische tegels met glasvezelnet.

De nieuwe webercol megaflexx S2 kan worden gebruikt op cementvloeren, gipsgebonden vloeren, vloeren met vloerverwarming, beton, gipsvezelplaten, pleisterlagen, kalkzandsteen, gasbeton, hardschuimplaten, bestaande tegels, et cetera. De tegellijm is ook geschikt voor het opvangen van spanningen bij het plaatsen van tegels in verband op vloerverwarming, waardoor het plaatsen van een ontkoppelingsmat overbodig wordt.

Grootformaat tegels in tuinhuis

Voegmiddel en kitvoegen

Ook het voegmiddel en de kitten zijn van Weber. Anton vertelt: “We hebben voor de voegen webercolor premium gebruikt. En voor het kitwerk langs de aansluitingen van de tegels met de gevelkozijnen en glazen schuifwanden van het tuinhuis is weberseal S siliconenkit toegepast in de notenkleur ‘Nutt’. Ook de zwembadranden zijn gekit.”

Het voegmiddel webercolor premium is een voegmiddel dat is voorzien van Protect 3 en Pure Clean technologie. Dit zorgt voor een zeer hoge weerstand tegen vlekken, schimmels, algen en bacteriën. De speciale samenstelling maakt de voeg sterk vuilafstotend. “Rond een zwembad zijn die eigenschappen heel belangrijk”, zegt Anton. “Ook de kit is schimmel- en bacterie-werend.”

Ervaringen

Ook de zwembadranden zijn betegeld.

Ook de zwembadranden zijn betegeld. De tegels voor de zwembadranden zijn in Italië op maat gemaakt.

Op het moment dat we Anton spreken, zijn de tegels net gelegd. Wat zijn de ervaringen: “De tegels hebben we met de buttering floating methode verlijmd. Daarbij breng je de lijm zowel op de ondergrond als de tegels aan. De lijm blijft goed staan als je deze met de lijmkam aanbrengt. Hij smeert fijn en de lijm wordt echt keihard. We moesten aan de zwembadrand iets corrigeren en een deel van de lijm weer verwijderen. Nou, dan kom je flink aan het frezen. Dat geeft al aan hoe hard die lijm wordt.”

De verwerking van het voegmiddel en de kit vindt Anton ook prettig. “Al deze producten vallen onder de garantie. Het is belangrijk dat je dan met één systeem werkt.” Wat hij tot slot nog kwijt wil: “Deze lijm is prijstechnisch ook voordelig als je kijkt wat een breed toepassingsgebied deze heeft. Je hoeft dus niet met meerdere lijmen te werken.”

Saint Gobain Weber Beamix
www.nl.weber