Van afval tot kwaliteitsspaanplaten?

Artikel delen

Al vele jaren zamelt Unilin Panels afgedankt hout in voor hun spaanplaten. Elke dag gaat het bedrijf aan de slag met 2000 ton afvalhout, dat ze gebruiken om nieuw plaatmateriaal van te produceren. Zo komt het dat alle spaanplaten van Unilin Panels gemaakt zijn van 95% gerecycled hout. De volgende stap is om via het terugnameprogramma Recover de klanten een essentiële schakel te maken in de missie om de meest circulaire houtgebaseerde platen ter wereld te produceren.

Wiellader

“Afval kan ook een grondstof zijn”, zegt Kristof Van Hoye, Group Project Manager Circular Economy bij Unilin. “Met de jaren zijn wij expert geworden in het benutten van allerlei soorten afgedankt hout om er kwaliteitsspaanplaten van te maken. Recover maakt het onze klanten makkelijk een actieve rol op te nemen in de circulaire economie en van hun ongebruikte en ongewenste hout nieuwe spaanplaten te laten maken.”

Hoe werkt Recover?

Unilin Panels’ ervaring in het sorteren en recyclen van hout en de sterke relaties met inzamelpartners vormen de basis voor een systeem dat klanten makkelijk kunnen implementeren. Productieafval (of afgedankt hout uit renovatieprojecten) wordt door de klant verzameld, opgehaald door inzamelpartners, gesorteerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt het tot spaanders gemaakt, als nieuwe grondstof voor spaanplaten.

Elke keer wanneer Unilin met een klant de handen in elkaar slaat om te werken naar een meer circulaire toekomst, start het Recover-traject met een audit van het ongewenste hout. Zo krijgt het meer zicht op wat er precies verwerkt moet worden en hoe het bedrijf dat makkelijk kan maken, zodat zo veel mogelijk materiaal kan worden omgezet in nieuwe spaanplaat.

Kristof Van Hoye, Group Project Manager Circular Economy bij Unilin.

Kristof Van Hoye, Group Project Manager Circular Economy bij Unilin.

Kristof Van Hoye: “Recover verdeelt afvalhout onder in drie categorieën. Op die manier kunnen klanten het systeem met minimale aanpassingen en training efficiënt integreren in hun bestaande productieprocessen. Op basis van de types houtproducten die de klant gebruikt, de hoeveelheid afval ze produceren en hun capaciteit ontwikkelen we een individueel Recover-systeem dat past in de bestaande afvalstromen en waarmee zoveel mogelijk ongewenst hout kan worden gerecycleerd tot nieuw plaatmateriaal.”

Efficiëntere route

Wat voor Recover-systeem een bedrijf of project ook precies invoert, het biedt altijd een efficiënte manier om afval te benutten en via recycling bij te dragen tot een meer circulaire economie. “Wij weten ook dat het belangrijk is competitief te blijven, en dat recycleren vaak gezien wordt als iets dat moeilijk te implementeren is en meer kost dan de bestaande processen”, zegt Kristof nog. “Maar met Recover is dat echt niet het geval. Nu de afvalkosten, zowel voor het milieu als financieel, blijven stijgen, compenseert Recover een deel van de productievoetafdruk en biedt het op lange termijn kostenvermindering die met de tijd duidelijker wordt.”

Momenteel loopt Recover in België, Frankrijk en Nederland. De materiaalstromen van bij de klanten tot aan Unilin’s productievestigingen zijn georganiseerd in 30 hubs. Dankzij die manier van werken wordt het aantal kilometers transport besteed aan ongewenst hout beperkt en blijft Recover een efficiënte oplossing. Het hout wordt verzameld op de dichtstbijzijnde hub voor de klant en daar indien nodig gesorteerd en schoongemaakt. Van daar vertrekt het in bulk. Een deel van het materiaal bereikt het bedrijf trouwens over water, veruit de beste manier om goederen in bulk te vervoeren. Dankzij dit model is het mogelijk om Recover aan nagenoeg iedereen aan te bieden, alleen de kleinste bedrijven vallen (voorlopig) uit de boot.

Open voor iedereen

Niet alle producten van Unilin Panels zijn echter gemaakt van spaanplaat, en met het MDF in producten als Clicwall en Fibralux is het bedrijf nog maar net vertrokken op weg naar circulariteit. “De houtvezels in die producten moeten van hoge kwaliteit en zuiverheid zijn, iets wat onmogelijk is met gerecycled materiaal zoals dat uit de Recover-processen. Tenminste, dat was tot nu toe het geval. Het is ons doel om 25% van onze houtmix voor MDF tegen 2030 te vervangen door gerecyclede vezels.”

En dan is er nog de opdracht om Recover open te stellen voor kleine bedrijven. “Ook daar werken we aan”, vertelt Kristof. “In Nederland hebben we intussen Wood Loop opgestart, waarmee Recover ook haalbaar wordt voor kleinere klanten. Ook zij kunnen natuurlijk een belangrijke bijdrage leveren, maar logistiek lag dat moeilijker. En daar hebben we een innovatieve oplossing voor bedacht die gebruikmaakt van de bestaande distributieroutes. Dit project verloopt vlot, dus het ziet ernaar uit dat het ook werkbaar zal worden om Recover aan te bieden aan kleinere schrijnwerkersbedrijven die regelmatige afnemers van onze producten zijn, zij het in kleinere hoeveelheden.”

“Om de productie bij Unilin Panels helemaal circulair te maken, zijn onze klanten een essentiële schakel. Zonder hun medewerking kunnen we ons doel onmogelijk bereiken. Daarom is Recover zo belangrijk voor onze toekomst. Samen met onze investeringen in het recycleren van alle types houtafval in alle types spaan- en vezelplaatproducten maakt het een aanzienlijk deel uit van onze bijdrage aan een circulaire economie”, besluit Kristof.

Unilin
www.unilin.com/nl