ROCKWOOL steenwol na 75 jaar nog functioneel

Artikel delen

Bij de renovatie van een hangar op het vliegveld van Kopenhagen trof de aannemer 65 jaar oude steenwol isolatie van ROCKWOOL aan. Het materiaal bleek na controle nog steeds over de gewenste producteigenschappen te beschikken. Een mooi bewijs dat bij juiste toepassing ROCKWOOL spouwmuurisolatie een zeer lange levensduur heeft. Zelfs na 75 jaar kunnen producten hergebruikt worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit.

Rockwool Isolatie

Steenwol is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van het vulkanisch gesteente basalt. Elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie van steenwol gebruikt! Bovendien kan steenwol keer op keer gerecycleerd worden zonder dat de kwaliteit verslechtert. ROCKWOOL steenwol producten verouderen namelijk niet, waardoor een blijvend hoge isolatiewaarde is gegarandeerd. Daarbij hebben ze een levensduur van wel 75 jaar, waarna producten zijn her te gebruiken met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. We kunnen dus met recht zeggen dat ROCKWOOL steenwol een lange levensduur heeft. Vervaardigd uit de bijna onuitputtelijke grondstof steen, zijn de isolatieproducten en -systemen zo ontworpen dat hun volledige functionaliteit gedurende een lange periode behouden blijft. En wist je dat ROCKWOOL van 1 m3 primaire grondstof gemiddeld wel 100 m3 steenwol kan maken?

Goede investering

Door de lange levensduur met behoud van kwaliteit is een investering in ROCKWOOL steenwol synoniem voor een investering in de toekomst. De kosten-batenverhouding op de lange termijn is immers interessant: gebouwen worden ontworpen om vele tientallen jaren te kunnen blijven staan, met behoud van eigenschappen.

ROCKWOOL steenwol isolatiematerialen bieden gedurende vele decennia bij juiste toepassing een hoge mate van stabiliteit, veerkracht en betrouwbaarheid. Een gebouw waarin bouwproducten worden toegepast die gedurende hun levensduur constant (blijven) presteren, hebben geen onderhoud of vervanging nodig. Steenwol isolatieproducten verbruiken bovendien weinig grondstoffen, zorgen voor minder afval en de impact is verspreid over een lange periode. Daarnaast is steenwol dampopen en waterafstotend. Dat draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Lange levensduur steenwool isolatie

Brandveiligheid

ROCKWOOL steenwol heeft niet alleen een lange levensduur, maar draagt ook niet bij aan branduitbreiding. Hierdoor is de kans dat een gebouw behouden blijft bij brand groter, dan bij gebruik van brandbare isolatiematerialen. De prestatie-eisen in het Bouwbesluit zijn onder meer gericht op het veilig kunnen vluchten uit een gebouw, maar niet op het behoud van een gebouw. Nadat iedereen veilig buiten staat, kan een gebouw dus alsnog volledig afbranden. Wederopbouw is niet bepaald een voorbeeld van circulair bouwen. Toepassing van steenwol isolatieproducten verhoogt dus tevens de kans dat de beoogde levensduur van het gebouw zelf ook daadwerkelijk wordt behaald!

ROCKWOOL
www.rockwool.com