Den Haag Update

Actueel

Kijk uit voor schijnzelfstandigheid zzp’ers

De Belastingdienst heeft de eerste bedrijven die werken met zzp’ers al op de vingers getikt over schijnzelfstandigheid. Voorkom problemen door de nieuwe zzp-wetgeving!

Gele bouwhelm op een zwarte achtergrond

De Belastingdienst kan na proefbezoekje in het kader van schijnzelfstandigheid al overgaan tot handhaven, ondanks dat nieuwe zzp-wetgeving pas per 2025 geldt. GebouwschilNL meldde het al eerder: werk je met zzp’ers, check dan of er kans is dat zij recht hebben op een arbeidsovereenkomst als onderdeel van je voorbereiding op de strenge handhaving op schijnzelfstandigheid. De ‘echte’ handhaving start per januari 2025; dan gaat de nieuwe zzp-wetgeving in. Maar de ‘proefbezoekjes’ die de Belastingdienst dit jaar al brengt aan bedrijven door heel Nederland, tonen de noodzaak van ‘in actie komen’ aan. Zoals een vooraanstaand fiscaal jurist binnen het vakgebied onlangs zei: “Degenen die het door het jarenlang ontbreken van handhaving inmiddels wel geloven… Die vlieger gaat niet meer op.

Kwaadwillend als je correcties niet opvolgt

De Belastingdienst oefent in 2024 als voorbereiding op de handhaving per 2025. Het kan dus maar zo dat er dit jaar bij jouw bedrijf wordt aangeklopt. Concludeert de dienst dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan krijg je corrigerende aanwijzingen. Volg je die niet binnen drie maanden op, dan word je als kwaadwillend beschouwd. Gevolg: de Belastingdienst mag een handhavingsonderzoek instellen en dan loop jij groot financieel risico. De eerste onderzoeken lopen nu al.

Dat je nu al risico op controle loopt blijkt uit een recent vonnis van een rechter over schijnzelfstandigheid. In januari 2024 oordeelde deze in het voordeel van een groep zzp’ers. Die kwam zonder inkomsten te zitten, doordat de opdrachtgever de opdracht beëindigde. De rechter vond dat er sprake van schijnzelfstandigheid was, onder andere doordat de opdrachtgever teveel invloed had op de wijze waarop de (schijn)zelfstandigen hun werk moesten verrichten. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst was dus onrechtmatig. Resultaat: de opdrachtgever moest een fikse ontslagvergoeding betalen.

Kom nú in actie en voorkom schijnzelfstandigheid

Denk jij nog steeds ‘het zal wel loslopen’? Think again. Kom nú in actie, breng je administratie met betrekking tot zzp’ers op orde en voorkom schijnzelfstandigheid. Want je wilt niet terechtkomen in de situatie dat de Belastingdienst oordeelt dat een zzp’er geen ondernemer, maar jouw werknemer is. Het mag duidelijk zijn dat de zzp-handhaving per 2025 écht serieus door de Belastingdienst zal worden opgepakt.

Bron: GebouwschilNL

BouwTotaal