Brandvertragende vuren triplex plaat

Artikel delen


DSM Fibre Intermediates B.V. is – onder de naam Next Generation Sulfa – een nieuwe ammoniumsulfaatfabriek op de Chemelot-site in Geleen aan het bouwen. Het project omvat diverse bouwdelen waaronder het Crystallizer-gebouw (het hart van de nieuwe fabriek), een tankenpark, een opslaggebouw en een vrachtwagenverlading. DSM streeft actief de kernwaarden van People, Planet en Profit na. Daarom zijn voor de dakconstructie van het opslaggebouw, een betonnen gebouw met een oppervlak van circa 4.300 m2, zeer bewust houten elementen zijn ingezet. Immers hout is een hernieuwbare grondstof en draagt bij aan behoudt van onze aarde.
 

Cruciaal in het ontwerp van Tebodin Netherlands B.V., is de toepassing van een recent door Metsä Wood geïntroduceerde brandvertragende Vuren triplex plaat (Metsä Spruce FR). De Groot Vroomshoop, leverancier van houtconstructies, kreeg van aannemer BAM Civiel Zuidoost de vraag of men houten platen kon leveren uitgevoerd als type FR (Fire Resistant) met een Europese brandklasse B-s2, d0. Toepassing van Metsa Spruce FR triplex platen levert een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de aanwezige vuurlast. Deze zes-laagse vuren triplex plaat van 18 mm en zijn behandelde oppervlak combineert direct de hoogwaardige constructieve eigenschappen van het Finse vuren met een sterke mate van brandwerendheid. Op basis van gelijkwaardigheid konden hierdoor andere maatregelen in het ontwerp, zoals compartimentering, achterwege blijven. Dit komt de functionaliteit van het gebouw, en uiteraard het kostenaspect, zeker ten goede.
Ook heeft ammoniumsulfaat, in combinatie met vocht, agressieve eigenschappen voor traditionele bouwmaterialen, zoals staal en beton. Hout is vanwege zijn natuurlijke resistentie uitermate geschikt als bouwmateriaal voor een project met een dergelijke industriële gebruiksbestemming. Het duurzaamheidsaspect is ook een reden geweest om het grootste gedeelte van de vrachtwagenverlading te voorzien van houten spanten in combinatie met de 18 mm PEFC-gecertificeerde vuren constructie platen. De gelamineerde spanten (GL28) zijn over gedimensioneerd om zo de brand eis van 30 minuten en op enkele plaatsen zelfs 60 minuten te bereiken.
De Groot fabriceerde de houten dak elementen in haar productiefaciliteit te Vroomshoop. Deze elementen met een afmeting van 2,44 x 4,25m, zijn opgebouwd uit een volhouten balklaag in hoogte variërend tussen 170 en 220 mm en voorzien van de behandelde vuren plaat. Deze is direct in het zicht gebleven en zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling. Stork Technical Services verzorgt op dit moment de opbouw van de installaties. Medio 2015 dient de gehele fabriek de status ‘mechanical complete’ te hebben, hetgeen betekent dat DSM dan de fabriek kan gaan opstarten.
 
Metsä Wood, www.metsawood.nl