Studentenhuisvesting Aardbevingsbestendige

Artikel delen

Aan de Zonnelaan in Groningen worden door Van Wijnen Groningen BV 284 zelfstandige studenteneenheden gerealiseerd. Deze studentenhuisvesting is het eerste nieuwbouwproject dat wordt aangepast aan de aardbevingsrisico’s.
 

Het casco wordt opgezet in gietbouw. De gevelsluitende elementen die in dit project worden toegepast zijn Stalius gevelelementen. Deze elementen moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn met name de verankering naar het casco, de verankering van de gevelstenen aan de gevelelementen en de duurzame prestaties van de elementen van belang. Doorslaggevend in de uiteindelijke keuze om Stalius elementen toe te passen is het feit dat staal op termijn niet gaat werken en aangetast wordt. Daarnaast is het staalframe sterker dan houtskeletbouw.
De gevelelementen hebben een Rc-waarde van 3,5 m2K/W. De elementen zijn voorzien van luchtdicht afgewerkte stelkozijnen en speciale thermisch onderbroken spouwankers. Daarnaast is een verbinding ontwikkeld van het staalframe naar het casco, waardoor de krachten beter overgedragen worden op het betonnen casco. Ook heeft het gebouw zo minder last van inwatering.
Opdrachtgever van het project is Bouwfonds Investment Management. Het gebouw is een ontwerp van AAS Groningen en constructeur is Ingenieursbureau Wassenaar BV.