Isolatiesysteem SlimFort met gevelbekleding

Artikel delen

Voor een droge gevelbekleding heeft Isobouw het isolatiesysteem SlimFort ontwikkeld. Een isolatieplaat met geïntegreerde metalen beugels waarmee de isolatie wordt vastgezet én tevens het houten regelwerk voor de afwerking wordt aangebracht. Hierdoor kan één persoon het systeem plaatsen en is er geen thermische onderbreking van de isolatielaag door houten balken. Alle droge gevelafwerkingen kan men hierop toepassen. Als voorbeeld is de gevel afgewerkt met gevelplaten of rabatdelen van vezelcement, steenwol of Modiwood.
 

Tekst: www.casadata.nl

SlimFort van Isobouw is een isolatiesysteem voor gevels die met esthetische beplating worden afgewerkt. Dit isolatiesysteem onderscheidt zich door de toepassing van de geïntegreerde metalen beugels, waarop men het houten regelwerk kan monteren. Door deze geïntegreerde beugels ontstaat er een doorlopende isolatielaag zonder onderbrekingen met houten balken. De beugels worden bij het plaatsen van de isolatieplaat automatisch uitgelijnd. Hierdoor kan één persoon de geïsoleerde draagconstructie zeer eenvoudig en snel plaatsen. Het houten regelwerk monteren en het stellen hiervan is vervolgens ook eenvoudig. Men kan daarbij standaard bevestigers toepassen met slechts 2,8 stuks per m2, ongeacht de hart op hartafstand van het tweede regelwerk.
De SlimFort isolatieplaten bestaan uit hoogwaardige EPS HR-isolatie en zijn voorzien van een degelijke messing/groef-klikverbinding. Dankzij de doorlopende isolatielaag en het dubbele regelwerk is een dunnere gevelopbouw mogelijk en wordt een optimaal geventileerde draagconstructie gerealiseerd. De isolatieplaten sluiten perfect aan op de achterconstructie zonder valse luchtspouw. Deze isolatie is ook toepasbaar bij open gevelsystemen in combinatie met Fischer SmartLight. De isolatieplaten leveren geen schadelijke vezels voor de gezondheid van de verwerker en bewoners op.
 

 

Houten regelwerk op beugels

In de Isobouw SlimFort platen zijn de bevestigingsbeugels voor de montage van het houten regelwerk voor de droge gevelbekleding of gevelafwerking al aangebracht. Voor het aanbrengen van het eerste regelwerk is de maximale hart-op-hart afstand 600 mm. De beugels waar géén houten regelwerk in wordt bevestigd hoeven niet vastgeschroefd te worden aan de achterconstructie. De afmeting van de toe te passen houten regel is standaard 44 x 44 mm. De standaard stelruimte bedraagt 24 mm. Indien nodig kan men een regel van 44 x 69 mm toepassen om de stelruimte te vergroten. Het slobgat dient alleen als hulpmiddel bij het stellen en is niet geschikt voor permanente bevestiging van de regel.
De houten regels naar wens uitlijnen. De regel vervolgens aan beide zijden van de beugel bevestigen. Hierbij moet men rekening houden met de minimale randafstand van 14 mm wat eenvoudig visueel te controleren is. RVS schroeven van  4×30 mm toepassen. Uitkragingen verspringend in het vlak aanbrengen. De vrije uitkraging aan de rand van het gevelvlak mag maximaal 400 mm zijn.
Voor het plaatsen van het tweede regelwerk moet de afmeting van de toe te passen houten regel minimaal 28×45 mm zijn, uitgaande van een maximale hart-op-hart afstand van 600 mm. Bij voorkeur een RVS schroef van minimaal 6×60 mm toepassen. De uitkragingen mogen maximaal 300 mm zijn.

Gevelbekleding aanbrengen

 

Eternit Pictura

De Eternit Pictura is een gladde vezelcementplaat met een zeer hard, stootvast en krasvast oppervlak. De toplaag biedt een duurzame bescherming tegen graffiti en is goed bestand tegen vervuiling. De plaat is brandveilig: deze is niet-ontvlambaar en niet brandverspreidend. Men brengt de Picture plaat op houten regelwerk of aluminium draagstructuur aan. De bevestiging is zichtbaar bij het toepassen van schroeven op houten regelwerk of rivetten / klinknagels bij een aluminium draagstructuur of onzichtbaar door verlijming. De platen kan men met een handcirkelzaag met een universeel zaagblad voor vezelcement zeer snel op maat maken. De bevestigingsgaten moet men voorboren met een vol hard metalen boor.
 

 

Sidings Cedral

De Sidings Cedral gevelstroken zijn eveneens gemaakt van vezelcement en zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk de Cedral Classic en de Cedral Smooth. De Cedral Classic heeft een cederhout structuur en de Cedral Smooth is licht gestructureerd. De stroken kan men nagelen en schroeven zonder voor te boren. De stroken zijn niet-ontvlambaar en niet-brandverspreidend.
Men kan de Cedral stroken met een handcirkelzaag met een universeel zaagblad voor vezelcement of met een decoupeerzaag met een hard metalen zaagblad zeer snel op maat maken. Daarna met een microvezeldoek het stof onmiddellijk verwijderen. Bij het in verstek zagen moet men de beeldzijde naar onderen plaatsen. De randen met fijn schuurlinnen of schuurblokje afschuren. Bij het boren moet men de strook ondersteunen rondom het te boren gat en een speciale, volledig hardmetalen boor met hardmetalen tanden met diamant bestukking voor vezelcement gebruiken. De zaagranden moet men verzoeten met schuurpapier (korrel P80).
Men monteert de Cedral stroken op een houten draagstructuur. De bevestiging is onzichtbaar door het schroeven of nagelen bij een gepotdekselde uitvoering (met overlap van de stroken). Bij een horizontale plaatsing met een overlap van 30 mm heeft men gemiddeld 1,74 stuks Cedral strook en 12,5 schroeven of nagels per vierkante meter geveloppervlak nodig. De Cedral stroken kan men zonder voorboren rechtstreeks bevestigen met RVS schroeven of RVS nagels. De RVS schroeven moeten een verzonken kop met torx indruk hebben, freesvleugeltjes op de kop en een speciale boorpunt. Bij de RVS nagels met geringde schacht mag men de kop van de nagel niet in de Cedral strook drijven. De pneumatische nagelmachine met een constante inslag regelen.
De gevelstroken brengt men op houten regelwerk aan. Het hout voldoende beschermen tegen aantasting van schimmels. Aan de onderzijde, de bovenzijde en de details van het regelwerk moeten de openingen voldoende ventilatie mogelijk maken, minimaal 10 mm per meter.
 

 

Shera plankprofielen of rabatdelen

Shera is een onbrandbare gevelbekleding met een natuurlijk ogende houtstructuur, dat bestaat uit cement en cellulosevezels. Het is verkrijgbaar als rabatdeel van 3.000 x 148 x 10 mm met een werkende breedte van 130 mm en voor potdekselwerk als plank van 3.000 x 200 x 8 mm. Men kan het rabatdeel en de plank horizontaal, verticaal en diagonaal verwerken. De panelen moet men met twee personen op de kant dragen, zodat ze niet kunnen doorbuigen. Bij verticale montage moet men zorgen voor doorgaande ventilatie achter de delen.
Pas voldoende dilatatieruimte toe van 8 mm. Men moet de delen minimaal 200 mm vanaf het maaiveld monteren. Het regelwerk moet men goed uitlijnen en altijd zo aanbrengen, dat er voldoende verticale ventilatie mogelijk is. Daarom moet het regelwerk minimaal 38 mm dik en 44 mm breed zijn. Op het regelwerk waar men twee delen met elkaar verbindt, moet het regelwerk breder zijn. De regelafstand is hart op hart 400 mm en bij diagonale verwerking 300 mm h.o.h.
De Shera Plank voor het potdekselwerk kan men in een overlap bevestigen met één Shera RVS (A2) Torx schroef aan het achterliggende regelwerk, zodat elk bevestigingspunt onzichtbaar is. Ook kan men de bevestiging in de overlap op circa 1/3 van de onderzijde van het deel aanbrengen. Elk deel bevestigt men dan met twee Shera RVS (A2) Torx schroeven aan het achterliggende regelwerk. Tenslotte kan men bij het potdekselwerk ook de bevestiging in de overlap aanbrengen, waarbij men elk deel met één Shera RVS (A2) Torx schroef bevestigt aan het achterliggende regelwerk. Daarnaast moet men aan de bovenzijde van de delen ter plaatse van de overlap een kitril aanbrengen.
De Shera Rabatdelen kan men ook op verschillende wijze bevestigen. Men kan ze bevestigen in de overlap van het Rabatdeel. Elk deel is met één Shera RVS (A2) Torx schroef bevestigd aan het achterliggende regelwerk. Tevens brengt men dan aan de bovenzijde van het Rabatdeel bij de messing en groef een kitril aan. Men kan ze ook bevestigen in de overlap van het Rabatdeel en op circa 1/3 van de onderzijde van het deel. Elk deel is met twee Shera RVS (A2) Torx schroeven bevestigd aan het achterliggende regelwerk.
 

 

Modiwood rabat

ModiWood rabat is een thermisch behandelde houtsoort van een hoge duurzaamheidsklasse die bovendien 50 procent minder werkt dan onbehandeld hout. Het is een uitstekend alternatief voor de geijkte tropische houtsoorten en bestaat uit Europees zachthout uit verantwoord beheerde bosplantages – PEFC gecertificeerd – dat via een proces van gecontroleerde verhitting en afkoeling is behandeld. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout. Deze veranderde celstructuur zorgt voor een aantal bijzondere eigenschappen van het hout vergelijkbaar met die van hardhout, zoals een hoge duurzaamheid, een door-en-door bruine kleur en een zeer lage vochtopname waardoor het hout praktisch niet gaat werken. Het Modiwood hout is volledig recyclebaar en kan ook normaal worden verbrand. De uiterlijke kenmerken die we normaal in hout aantreffen, zoals scheurtjes, kwasten en pitten, zijn ook bij gemodificeerd hout nog aanwezig. Het hout is namelijk door het proces als het ware enkele honderden jaren verouderd.
 

 

Rockpanel gevelbeplating of rabatdelen

Rockpanel platen en rabatdelen zijn samengesteld uit geperst steenwol op basis van het vulkanisch gesteente basalt en zijn afgewerkt in diverse kleuren of houtmotieven. Rockpanel platen zagen of hierin uitsparingen maken kan met standaard gereedschap. In het algemeen moet de plaat met de decoratieve zijde naar boven worden gezaagd. Bij een handcirkelzaag waarbij de voet over de bovenzijde van de plaat geleidt, is het raadzaam om de plaat om te draaien en met de decorzijde naar beneden te zagen. Hierbij voor een schone vlakke ondergrond zorgen.
Voorboren is niet noodzakelijk met Rockpanel. Voor het schroeven of nagelen kan men schroefgaten of gaten voorboren met een HSS staalboor Ø 3 mm. Raadzaam is om bij het voorboren voor popnagels een HSS staalboor Ø 5,2 mm voor vaste punten en een HSS staalboor Ø 8 mm voor de glijpunten te gebruiken. Bij de bevestiging van Rockpanel Lines 10 mm rabatdelen met platkopschroeven of handmatig met ringnagels is het eveneens raadzaam om voor te boren.
Rockpanel plaatmateriaal kan men mechanisch bevestigen met schroeven en nagels. Bij een houten constructie en mechanische bevestiging met schroeven hoeft men de platen niet voor te boren, maar kan men de panelen direct mechanisch bevestigen. Men kan handmatig en met een luchtdrukhamer nagelen. Voor een optimaal eindresultaat bij handmatig nagelen, is het raadzaam om de platen op de juiste afstanden voor te boren met een diameter van 2,5 mm en een hamer met nylon of rubber slagvlak te gebruiken. Bij het nagelen met een luchtdruk hamer moet men ervoor zorgen, dat de luchtdruk hamer geschikt is voor de gekozen nagel (bijvoorbeeld de max Coil nailer 450). De juiste werkdruk is bij de compressor circa 10 bar en bij de slang naar luchtdrukhamer circa 7 bar. Men moet de luchtdruk hamer stevig en onder een hoek van 90 graden op de plaat drukken, zodat men dubbelslagen voorkomt.
De Rockpanel Lines rabatdelen van 10 mm dik kan men op de traditionele manier onzichtbaar met ringnagels of platkop schroeven bevestigen. Dit overhangend rabat zorgt voor een traditioneel groefeffect. De 8 mm dikke rabatdelen zijn ook te bevestigen met een bevestigingsclip. Deze clip zorgt ervoor dat de achterliggende constructie optimaal wordt geventileerd. Met beide methoden kan men zowel de Lines S als de Lines XL bevestigen.

Aandachtspunten

Zorg voor voldoende ventilatie achter de op de houten latten aangebrachte gevelplaten en gevelstroken en sluit de ventilatieopeningen voldoende af tegen ongedierte. De met metselwerk in aanraking komende houten delen behandelen met loodvrije menie of grondverf.

Samenstelling van de kosten

Bij de kostengegevens is uitgegaan van  gangbare gevelconstructies. De kosten zijn exclusief  schilderwerk, steigerwerk, veiligheidsvoorzieningen, materieelgebruik, transportkosten, bouwplaatskosten en de kosten van afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn inclusief regelwerk, kantlaaflatten en aluminium lekdorpels.
De kosten zijn berekend met de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en met de bruto prijzen voor de materialen en producten zonder inkoopkortingen. Er is uitgegaan van een uurloon van € 38,34. Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden.  
 

Calculeren met calculatieprogramma met gemak van Excel

Met het handige en praktische calculatieprogramma CasadataCalc maakt u snel en gemakkelijk uw kostenbegrotingen en offertes. CasadataCalc is volledig nieuw ontwikkeld, volgens de nieuwste inzichten en met de meest recente technieken op het gebied van automatisering. CasadataCalc ziet er dan ook uit als Excel en is ook even flexibel en gemakkelijk in gebruik.
Daarbij kunt u met uw eigen calculatiegegevens of projectgegevens werken. Ook beschikt u meteen over 34.600 calculaties en 5.600 begrotingen van casadata.nl, zodat u direct aan de slag kan gaan. Uiteraard kunt u in CasadataCalc voor elke projectcalculatie steeds uw uurlonen, kortingen en toeslagen in stellen. Ook het afdrukken is flexibel zodat u kunt kiezen welke onderdelen van de calculaties u wilt afdrukken. Al voor € 499,- per jaar werkt u met CasadataCalc, inclusief alle kostencalculaties en kostenbegrotingen.
 

In Excel werken met ruim 40.000 prijscalculaties en projectbegrotingen

Op casadata.nl kunt u na het inloggen alle 33.600 gedetailleerde prijscalculaties en 5.600 kostenbegrotingen van projecten downloaden in Excel voor eigen projectbegrotingen of offertes. Compleet met formules, zodat u meteen alles kunt aanpassen aan uw eigen situatie. Handig met bijbehorende technische informatie over het product, verwerking en uitvoering.