MorgenWonen-woningen nu ook beukmaat 5,40 meter

Artikel delen

VolkerWessels is gestart met een tweede productielijn van de duurzame MorgenWonen-woningen. Deze nieuwe ‘in-een-dag-gebouwde-woning’ is met 5,40 meter iets minder breed dan de oorspronkelijke MorgenWonen-huizen van 5,70 meter. Daardoor is dit type geschikt voor meer locaties als koop- en beleggershuurwoning en voor corporaties. Op 11 mei is de eerste ‘smallere’ MorgenWonen-woning geassembleerd op de bouwlocatie in Hendrik-Ido-Ambacht.

Inmiddels zijn er in Nederland al zo’n 600 MorgenWonen koop- en huurwoningen geassembleerd. De woningen zijn bijzonder omdat ze binnen één dag op locatie in elkaar worden gezet. Twee weken later is de woning volledig afgewerkt en gestoffeerd. De woningen zijn ook nog eens ‘nul-op-de-meter’ woningen en daardoor extra aantrekkelijk voor corporaties. Het orderboek is met 400, zowel brede als smallere, woningen goed gevuld. Ook internationaal is er interesse voor dit concept. In Duitsland worden later dit jaar de eerste zeventien MorgenWonen-woningen geassembleerd.

Woningenfabriek

Net als in de auto-industrie wordt er op de MorgenWonen productielijnen industrieel gewerkt. Door gebruik te maken van slimme uitwisselbare platformelementen kan er ongekend snel gebouwd worden. Elk element wordt vooraf, onder ideale omstandigheden, in de fabriek geproduceerd. Na vervoer naar de bouwlocatie worden de onderdelen eenvoudig in elkaar gezet. Dit garandeert een hoge kwaliteit, betrouwbare en snelle levering en beperkt hinder en bouwafval op de locatie tot het minimum.
Zo snel als een woning in elkaar kan worden gezet, zo snel is die ook weer uit elkaar te halen. Dit maakt het zeer eenvoudig een volledige woning van de ene naar de ander locatie te verplaatsen. Zonder sloop en zonder gebruik van nieuwe bouwmaterialen.

Volledig afgewerkt

De woningen worden vrijwel compleet opgeleverd. Aan alles is gedacht: van stoffering en bekleding van de trappen tot aan gesausde muren. Daarnaast beschikt de woning over een compleet ingerichte badkamer en een luxe keuken met A-label vaatwasser, koel-vriescombinatie, combimagnetron, inductiekookplaat en rvs afzuigkap. Corporatiewoningen worden overigens niet volledig afgewerkt opgeleverd, zodat huurders de woning naar eigen smaak kunnen inrichten.

De woningen zijn ook zeer duurzaam (volgens VolkerWessels zelfs de duurzaamste woningen in Nederland). Zo zijn de woningen uitstekend geïsoleerd en alle ramen voorzien van drielaags isolatieglas. De cv-ketel is vervangen door een duurzame warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. De woningen hebben geen gasaansluiting, alles is elektrisch. Het dak is aan de meest zuidelijk gelegen zijde bekleed met zonnepanelen waarmee eigen energie wordt opwekt.