Materieel kopen op een veiling

Artikel delen

Al eens gedacht aan het kopen van gebruikt materieel op een veiling? Het kopen via een veiling wordt steeds populairder. Dat via internet, maar soms ook op locatie. De verkochte producten zijn al lang niet meer alleen uit gedwongen verkoop. Een groeiend aandeel wordt vrijwillig bij een veilinghuis aangeboden, of is zelfs nieuw.

Ook meetapparatuur wordt geveild, zoals hier door BVA Auctions.

Veilinghuizen als BVA Auctions, Ritchie Bros en Troostwijk, veilen online continu een breed scala aan producten, waaronder bouwmaterieel, machines en gereedschappen. Die producten komen van bedrijven die hun activiteiten staken of die van hun overtollige voorraad tweedehands machines af willen. Boels biedt bijvoorbeeld jong gebruikte machines aan via BVA Auctions.

De producten worden bij de veilinghuizen aangeboden via zogenoemde veilingkavels (Engels: lots). Een kavel is een term voor één of meer voorwerpen (of rechten) die als een geheel worden geveild en aan één koper worden toegerekend. Het kavel wordt geïdentificeerd door het kavelnummer (lotnummer). Via de website van het veilinghuis kunt u na registratie op alle kavels bieden. Bij ieder kavel staat aangegeven wanneer er geboden kan worden.

Online of op locatie

Wie iets koopt via een veiling moet wel rekening houden met de veilingkosten (opgeld) en BTW. De veilingkosten zijn afhankelijk van het aankoopbedrag, maar kunnen oplopen tot percentages van 10 tot 16 procent. Wie eenmaal een bod heeft uitgebracht, kan deze niet wijzigen of verwijderen.

Ritchie Bros biedt naast het online bieden ook de mogelijkheid om dit op hun locatie in Moerdijk of in Meppen (D) te doen. Hier wordt het aangeboden materieel voor een tribune langsgereden, waar geregistreerde kopers zitten. Tegelijkertijd kan er ook online via een webcam worden gekeken en geboden door geregistreerde kopers. De veilingen bij dit veilinghuis zijn ‘unreserved’ ofwel ‘zonder limieten’. Dit betekent dat er geen minimum biedingen of vastgestelde prijzen gelden voor de items die worden verkocht. Heeft u na afloop van de veiling het meeste geboden, dan wint u simpelweg de kavel. In 2016 werd ongeveer zestig procent van de machines door Ritchie Bros onsite – in het veilingcomplex – en veertig procent online verkocht. De trend is duidelijk dat het aantal online biedingen groeit en er steeds meer stoeltjes in het veilingtheater leeg zullen blijven.

Verkoop bij Ritchie Bros in Moerdijk.

Garantie

Vooraf aan de veiling worden eerst één of meerdere kijkdagen georganiseerd. Dat kan ook een faillissementsverkoop betreffen bij een bedrijf. Je kunt dan alle kavels bezichtigen en hun waarde beoordelen. Wellicht is het zelfs mogelijk de oude eigenaar of gebruiker te spreken om navraag te doen over de historie van het materieel of machine. Op geen enkele machine wordt door het veilinghuis garantie gegeven. Let dus vooraf goed op wat u koopt! Wie geen tijd heeft om naar een kijkdag te komen, kan de kavels online bezichtigen. Bijna altijd zijn er goede foto’s en een duidelijke beschrijving aanwezig. Blijkt achteraf dat de beschrijving afweek van de door u aangeschafte kavel, dan is het mogelijk om die te weigeren.
Nadat de veiling is afgelopen, ontvangt u per e-mail de koopovereenkomst voor de door u verworven kavels. Na betaling kunt u het product ophalen. Ook voor het ophalen en transport bent u als nieuwe eigenaar volledig verantwoordelijk. Er zijn wel transporteurs die bekend zijn met de veilinghuizen en uw transport tegen betaling kunnen verzorgen.

Meer weten? Kijk op www.bva-auctions.com, www.rbauction.nl of www.troostwijkauctions.com.