Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Wonen in een klooster

Slokker Vastgoed uit Huizen transformeert het voormalig klooster- en schoolgebouw Cum Laude in Nijmegen tot zestien woningen en vijf appartementen. Bij de renovatie blijft de authentieke uitstraling van het klooster zoveel mogelijk behouden. Daarbij voldoen de woningen wél aan de hedendaagse eisen op het gebied van brandveiligheid en thermisch comfort.

In het complex huisde onder andere de kweekschool voor onderwijzeressen.

Het klooster- en scholencomplex dateert uit 1923 en symboliseert de katholieke opbloei in het begin van de 20e eeuw en is mede daarom als monument aangemerkt. De Franse kloosterorde Les Filles de la Sagesse (de Congregatie van de Dochters der Wijsheid) gaf de opdracht voor de bouw van het complex. Overdag gaven de zusters les in de Kweekschool voor Onderwijzeressen aan de Groesbeekseweg. Op het binnenterrein kwamen hier nog scholen bij voor Lager- en Uitgebreid Lager Onderwijs. De zusters trokken zich ’s avonds terug binnen de kloostermuren aan de Heyendaalseweg. In de jaren ’60 verlieten de zusters het klooster en vanaf 1970 diende het gehele gebouw als school.

Buitenaanzicht project Cum Laude.

Cum Laude – de oude school

Eerder waren er op het achterterrein van het complex al succesvol 26 nieuwbouwwoningen gerealiseerd, waaronder statige herenhuizen, door de Slokker Bouwgroep. In het jaar na de brand in het voormalig klooster- en schoolgebouw is gewerkt aan de herontwikkeling van het fraaie gemeentelijke monument.
Uiteindelijk leende het oude gebouw zich voor de inbouw van zestien woningen en vijf appartementen, die zijn vormgegeven naar ontwerp van Rappange & Partners Architecten. Om de uitstraling van het pand zoveel mogelijk te behouden blijven bijvoorbeeld de fraaie metselwerk gevels grotendeels intact. Door gebruik te maken van moderne, duurzame bouwmaterialen voldoen de woningen tegelijkertijd aan de hedendaagse eisen op gebied van brandveiligheid en thermisch comfort.

Woningscheidende wanden op de zolderverdieping.

Nieuwe woningen

De (koop)woningen variëren in oppervlakte van 150 m2 tot 280 m2, waarbij er veertien tussenwoningen en twee hoekwoningen worden gerealiseerd, nagenoeg allemaal in vier bouwlagen. De woningen zijn niet alleen groots in oppervlakte maar de woonverdiepingen hebben grotere hoogten en daarmee ook hogere ramen. De entree van de woningen bevindt zich op het verlaagde maaiveldniveau en een centraal trappenhuis ontsluit de verschillende etages; het souterrain biedt ruimte aan een ruime entree en woonkeuken, met daarboven de woonverdieping en de slaapkamers en badkamer. De kapverdieping biedt ruimte om daar – desgewenst – een extra slaap- en/of badkamer te realiseren, óf te kiezen voor een dakterras. In de ‘oksel van het gebouw liggen de vijf appartementen, met een oppervlakte variërend van 100 tot 175 m2 voor het penthouse. De appartementen hebben allemaal een eigen en bijzondere identiteit. De appartementen zijn allemaal per lift bereikbaar.

Uitsparing in de oude kloostermuren.

Voldoen aan de eisen

Om te voldoen aan de eisen van voldoende brandveiligheid en thermische comfort, past Slokker Bouwgroep Silka kalkzandsteenblokken toe, zoals de Lijmblokken voor de kopgevels en woningscheidende wanden. Kalkzandsteen heeft van nature een sterk warmteaccumelerend vermogen en is onbrandbaar.

Opbouw van een wand met Silka lijmblokken

Roy van der Heijden, uitvoerder van Slokker Bouwgroep Eindhoven: ‘We plaatsen de lijmblokken van 300 millimeter dik in de uitsparingen van de stenen kloostermuren, bijvoorbeeld in oude deuropeningen. Silka Kalkzandsteen – een steenachtig materiaal – sluit in esthetisch opzicht uitstekend aan op de stenen kloostermuren. Echter, deze oplossing zorgt voor een extra uitdaging: waar het kalkzandsteen aansluit op het steen, ontstaan naden waar geluid, lucht en warmte doorheen kan lekken. Dit is voorkomen door de wand af te dichten met een nieuw soort PUR-schuim Nillifire van Tremco Illbruck van 1 centimeter dik.’

De woningen en appartementen worden begin 2018 opgeleverd. Slokker Vastgoed is de ontwikkelaar. De koopsommen van de woningen en appartementen variëren vanaf circa 3000.000 euro tot 640.000 euro.

BouwTotaal