In één dag een nieuwe vloer

Artikel delen

De 444 huurwoningen van woningcorporatie WOONopMAAT in de Muziekbuurt in Heemskerk zijn vanwege de levensduur en technische staat toe aan onderhoud. Tijdens een ingrijpende renovatie wordt de thermische isolatie op nieuwbouwniveau gebracht. Niet alleen gevel en dak worden flink geïsoleerd, maar ook de complete houten begane grondvloer in de woonkamers wordt vervangen. Dat gebeurt in één dag, waardoor de bewoners in huis kunnen blijven.

>> Download hier de brochure

Bouwbedrijven Van Lith Bouwbedrijf (Beverwijk) en A.C. Borst Bouw (Castricum) hebben ieder een aantal woningen toegewezen gekregen, waardoor er twee ‘bouwtreinen’ door de straten van de Muziekbuurt trekken. De schil van de woningen uit de jaren zestig wordt geïsoleerd op ‘nieuwbouwniveau Bouwbesluit’. Dat wil zeggen een Rc-waarde van 4,5 m2K/W voor de gevel en een Rc-waarde 6,0 m2K/W voor het dak. Omdat de bestaande spouw geen ruimte biedt voor zoveel isolatie, wordt het gehele buitenspouwblad vervangen.

De meubels worden door Complofloor uit huis gehaald. Het bedrijf kan – in deze tijd waarbij de beschikbaarheid van personeel een issue is – voor de bouw het hele traject ‘ontzorgen’. Denk aan inmeting, maken legplan (engineering), prefabricage, uithuizen, slopen, nieuwe vloerafwerking tot en met het terugplaatsen van de meubels.

We kijken even naar binnen bij een huurwoning die in de steigers staat. Tot mijn verbazing is het zand in de kruipruimte te zien. “Het heeft natuurlijk geen zin om de hele schil optimaal te isoleren en dan de oude houten begane vloer ongemoeid te laten. We vervangen de bestaande houten vloer in een dag door de Compofloor renovatievloer. Deze bestaat uit geïsoleerde prefab composiet elementen gevuld met EPS. De elementen zijn door het geringe gewicht eenvoudig aan te brengen”, aldus Marc Koerhuis, bedrijfsleider Van Lith Bouwbedrijf bv uit Beverwijk.

Met de renovatievloer wordt een luchtdichte en goed geïsoleerde begane grondvloer met een Rc-waarde van 4,44 m2K/W gecreëerd. De vloer is onderdeel van de totale aanpak van de woningen, die worden opgewaardeerd van label D/E naar A. En de bewoners: die zitten ergens in een hotel? “Nee hoor, die kunnen in de woning blijven. Alleen als de begane grondvloer wordt vervangen, kunnen ze één dag niet in de woonkamer. De keuken blijft echter bereikbaar en ze kunnen overdag ook naar een speciale verblijfswoning. Dat is natuurlijk wel een extra uitdaging voor de bewoners en voor ons, vooral ook doordat er relatief veel ouderen in deze woningen wonen.”

Bestaande situatie

Veruit de meeste woningen in de Muziekbuurt hebben een houten begane grondvloer in de woonkamer. De vloerbalken zijn veelal aangetast, waardoor de draagkracht afneemt en de vloer kan doorzakken. Daarnaast is de vloer niet geïsoleerd. De bestaande houten vloer voelt daardoor koud aan en is niet comfortabel. Veel bewoners klagen daarover. Bovendien laat de bestaande vloer allerlei luchtjes uit de kruipruimte door.

Na het verwijderen van de oude vloer worden ankers en oplegprofielen aangebracht.Vervolgens worden de elementen geplaatst.

Sinds een aantal jaren schrijft de overheid bij nieuwbouw voor dat begane grondvloeren luchtdicht worden uitgevoerd. WOONopMAAT vindt het belangrijk om dit ook al bij groot onderhoudsprojecten toe te passen. De begane grondvloer van de woonkamer wordt daarom compleet vervangen door een hoogwaardige, geïsoleerde en luchtdichte vloer met een Rc-waarde van 4,44 m2K/W (nieuwbouweis is 3,5 m2K/W!). Ook wordt het leidingwerk onder de vloer gecontroleerd.

Compofloor

Het Compofloor vloersysteem bestaat uit prefab cassettes met een minimale Rc waarde van 4,44 m2K/W. De cassettes zijn gemaakt van een composiet materiaal en hebben een vulling van EPS. Door gebruik van verschillende type isolatie, kan er desgewenst gevarieerd worden in de isolatiewaarden. De vloer is ontwikkeld in samenwerking met TU Eindhoven en IMd Raadgevende Ingenieurs.

Elementen zijn geplaatst.

De werkende breedte van de elementen is 617 mm. De maximale overspanning bij een woonfunctie is 4,50 meter. Bij een grotere overspanning wordt een onderslagbalk van Composiet toegepast. Op de vloerelementen wordt 18 mm multiplex aangebracht. Hiermee komt de totale vloerdikte op 200 mm. De elementen hebben een gering gewicht, waardoor ze door twee personen zijn te dragen. Na afwerking met multiplex platen weegt de vloer slechts 25 kg/m2. Voordeel van dit geringe gewicht is dat de vloer niet meer weegt dan de oorspronkelijke houten vloer, waardoor geen constructieve herberekening ten behoeve van de draagkracht van de fundering nodig is.
Overigens is ook een andere vloerafwerking mogelijk, zoals een gewapende zandcementvloer of anhydrietvloer, al of niet in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming is ook mogelijk als droge variant.

Afwerken met multiplex platen.

Uitvoering

Bij de woningen in Heemskerk sloopt de aannemer eerst de bestaande vloer. Topvloer en constructiebalken worden afgevoerd en de kruipruimte wordt leeggehaald. In veel gevallen loopt de gasleiding door deze kruipruimte. Die wordt door de installateur beoordeeld en indien nodig vervangen. Dat geldt ook voor de riolering.

Situatie gereed.

Vervolgens brengt de aannemer de verankering van de nieuwe vloer aan in de muren. Zodra de ankers zijn geplaatst, isoleert de aannemer het metselwerk onder de nieuwe vloer met isolatieplaten. Over de ankers legt de aannemer nu de stalen oplegprofielen van de nieuwe vloer en stelt die zuiver op hoogte. Vervolgens wordt hier oplegvilt op aangebracht, waarna tenslotte de nieuwe vloerelementen worden geplaatst. De zijkanten van de cassettes sluiten luchtdicht op elkaar aan door een sponning/groef detaillering. Overige naden en kieren worden gedicht met schuimband en luchtdichte foam. Tenslotte monteert de aannemer 18 mm multiplexplaten haaks op de vloerelementen, waarmee de vloer zijn uiteindelijke stijfheid krijgt. De werkzaamheden in Heemskerk zijn in november 2016 gestart en duren nog tot medio 2019. De gerenoveerde woningen kunnen weer 50 jaar mee. En dat zonder extra huurverhoging!