Lucht/water warmtepomp aantrekkelijk in stappenaanpak renovatiemarkt

Artikel delen

Eén van de jongste innovaties van Itho Daalderop is de samengestelde HP-S lucht/water warmtepomp. Volgens Ruud Verbraak, Category Manager Renewables, is het product behalve voor nieuwbouw waar woningen keurig zijn geïsoleerd, ook geschikt voor bestaande bouw. “Je ziet discussie over éérst isoleren en dan pas een warmtepompinstallatie. Maar ik wil het graag omdraaien: haal direct de voordelen uit een warmtepomp in de vorm van minder aardgasverbruik en CO2 uitstoot, laat de CV-ketel de piekvraag in winter en warmwater leveren, werk daarna aan isolatie/kierdichting en vervolgens kan de cv-ketel worden ingeruild voor een door de warmtepomp verwarmde boiler en ben je all-electric.”

Met een directe besparing van 40 à 50% op het aardgasverbruik en de huidige aantrekkelijke ISDE-subsidies praat je volgens Verbraak over terugverdientijden die in de orde van grootte van zonnepanelen liggen. “Maar vertel wel het eerlijke verhaal. Als iemand slechts 800 m3 gas per jaar verbruikt, is een warmtepomp niet interessant. Als een huis niet te isoleren is, kies dan andere oplossingen. Daartegenover staat dat vaak wordt gezegd dat een warmtepomp onmogelijk is gelet op de bestaande isolatiestaat van de woning. Niets is onmogelijk. Bij een gasverbruik vanaf pakweg 1600 m3 kan onze lucht/water warmtepomp interessant zijn. Zeker als je breder kijkt naar de installatietechniek en een ambitieus plan maakt. Wij bieden als Itho Daalderop een uitgebreid assortiment producten die samenhang met een warmtepomp bieden. Zo zorgt balansventilatie voor minder warmteverlies in de woning en kan een warmtepomp met kleinere capaciteit geselecteerd worden. Of terugwinning op warmtestromen, zoals bij de douche. We bieden samen met de installateur het volledige verhaal naar de klant.”

Veelbelovend

Ruud Verbraak adviseert om bij renovatie conform de Trias Energetica aandacht te hebben voor minder energieverbruik, bijvoorbeeld door isolatie of het aanbrengen van zonnepanelen. Met de nieuwe HP-S lucht/water warmtepomp heeft Itho Daalderop naar zijn mening daarbovenop een prima aanvullende propositie richting renovatiemarkt. “Wij hebben als bedrijf al decennialang technische kennis van warmtepompen in huis, met name van de grondgebonden warmtepompen. De lucht/water warmtepomp is voor een ander marktsegment. We hebben intern het besluit genomen om de traditionele gasgestookte CV-ketels af te bouwen en in te zetten op aardgasloze technieken. Let wel, we hebben in Nederland een prima infrastructuur voor gasdistributie om opties als biogas of waterstof in de toekomst mogelijk te maken. Ik heb echter geen kristallen bol waarin ik de toekomst kan voorspellen. Voor nu zetten wij vol in op de HP-S lucht/warmtepomp. En de eerste reacties van zogeheten ‘friendly users’ die direct na de introductie dit product hebben laten installeren, zijn zeer veelbelovend.”

x

De HP-S is een compleet concept voor duurzaam verwarmen én koelen en bereiden van warm tapwater. De HP-S bestaat uit een buitendeel en een hydraulisch binnendeel voor het watertransport voor zowel lage- als hoge temperatuur. Daarnaast regelt dit binnendeel automatisch de boilerverwarming. Het elektrisch verwarmingselement schakelt periodiek bij om de boiler door te warmen naar minimaal 60°C in verband met legionellaveiligheid. Er is de keuze uit een all-electric of hybride opstelling. De eerste presteert het beste met een lagetemperatuurverwarmingssysteem, zoals vloerverwarming. Beide systemen kunnen bestuurd worden met afstandsbediening en de Spider App voor de slimme thermostaat. Voor het regelen van de ruimtetemperaturen in een woning kan een Spider Zoneringsregeling of ander markconforme naregeling worden toegepast. Het vermogen van de warmtepomp is modulerend en past zich automatisch aan. De capaciteiten zijn 11 en 13 kW (bij 7°C buiten en 35°C aanvoerwater temperatuur).

Praktisch voor installateur

De manager Renewables voegt toe: “We waren geen koploper met het op de markt zetten van een lucht/water warmtepomp. Dit heeft ons wel de gelegenheid geboden om signalen uit de praktijk over onhandigheden slim op te lossen in ons product. Zo hebben wij een frontpaneel met magneetsluiting ontwikkeld. De installateur heeft makkelijk toegang tot de kast bij installatie en onderhoud. Ook de elektrische kast is na stroomuitschakeling scharnierbaar open te klappen voor een goede bereikbaarheid van de watervoerende onderdelen daarachter. Voorts is de aansluiting van het koudemiddel op een goed bereikbare plek bovenop geplaatst. De F-gas installateur hoeft niet met een brander een koppeling te lassen ergens achter de elektra. Iedere monteur heeft zijn eigen omgeving. Juist voor installatie en onderhoud is het een zeer praktisch product en dat scheelt in tijd en kosten.”

warmte pompVoor de gebruiker is de zeven jaar garantie een groot pluspunt. “We bieden bedrijfszekerheid. Met name door te kiezen voor A-kwaliteit onderdelen. Het rendement van een warmtepomp haal je uit een goede compressor en dito koudemiddel. Die kun je niet veel beter maken. Wat verder opvalt zijn de reacties over het design en kleurstelling van de HP-S: ‘Eindelijk iets wat ik in de tuin durf te zetten’, kregen we regelmatig als feedback tijdens de afgelopen beurzen. Qua onderhoud is het belangrijk dat de consument de warmtewisselaar in het buitendeel schoonhoudt, zeker na de herfst. Voor de rest is het net als de koelkast een relatief onderhoudsarm systeem.”

Voorsprong in gasarm gebruik

Verbraak besluit: “Er zullen consumenten zijn die vanuit ideële opvattingen rond duurzaamheid investeren in een lucht/warmtepomp. De meesten kijken naar kosten en rendement. Ik ben ervan overtuigd dat je onze HP-S lucht/water warmtepomp snel terugverdient. Zeker nu je met de ISDE-subsidie de eerste twee jaar terugverdientijd al binnen hebt. We gaan in Nederland de CV-ketels op aardgas afbouwen. De lucht/water warmtepomp past prima in de overgang, in een bivalente vorm naast CV-ketels, juist in de renovatiesector. Daarmee neem je een voorsprong in gasarm gebruik. Belangrijk als straks de gasprijs omhoog schiet. En stap over op all-electric met een bijpassende boiler wanneer de woning er door diverse maatregelen aan toe is. Maar dat hoeft niet van vandaag op morgen.”

Informatie: www.ithodaalderop.nl