Sculptuur van sloopafval in Heerlen

Artikel delen

“Kun je architecten uitdagen te ontwerpen met sloopmaterialen? Op dit moment wordt slechts 3% van alle vrijkomende materialen hoogwaardig hergebruikt binnen de bouw. Een drastische mentaliteitsverandering in deze sector is dus hard nodig!” Het zijn de architecten die daar juiste een cruciale rol in kunnen spelen. Kunstinitiatief CityLiv jaagt deze denkomslag aan en heeft daarvoor autonoom kunstenaar Marjan Teeuwen uitgenodigd een kunstwerk te maken van sloopmateriaal. Dit gigantische sculptuur wordt donderdag 1 november tussen 16.30 en 18.30 uur onthuld in het door architect Peutz ontworpen raadhuis van Heerlen.

Sculptuur van sloopafval

Systeemplafonds, gips- en spaanplaten, keukenkastjes, dorpels, plinten en andere sloopmaterialen vormen de basis van de monumentale sculptuur ‘Archief Stadhuis Heerlen’. De sloopmaterialen zijn voor 99,9 % afkomstig uit het naastgelegen voormalige stadskantoor. De dwingende sculpturale vorm rijst van de begane grond op tot onder het plafond van de eerste verdieping. Archief Stadhuis Heerlen gaat een duidelijke relatie aan met het iconische gebouw. Het verhoudt zich tot zowel de architectuur, als tot de dynamiek van het stadhuis. De beeldtaal van Marjan Teeuwen blijkt verrassend goed aan te sluiten bij die van Peutz. Archief Stadhuis Heerlen heeft een semipermanent karakter. De opzet is om na twee jaar de sculptuur in het stadhuis te ontmantelen en te transformeren naar een permanent kunstwerk in het nieuwe stadskantoor door architecte Francine Houben.

CityLiv

Archief Stadhuis Heerlen is gerealiseerd in opdracht van Stichting CityLiv. Met de jaarlijkse kunstexpositie daagt CityLiv ontwerpers uit om te experimenteren met sloopmateriaal. De expositie neemt het publiek mee in een wereld van verwondering en belicht hiermee een maatschappelijk vraagstuk waar nog te weinig beweging in zit: we moeten anders omgaan met onze oprakende materialen. De stichting werkt elk jaar samen met het Cultura Nova festival, dat het hergebruik gedachtegoed omarmt en haar platform aanbiedt voor experiment. Tijdens het cultuurfestival kregen bezoekers al een glimp van het boeiende bouwproces van het kunstwerk.

Circulaire bouw

CityLiv wordt jaarlijks georganiseerd door architect Erol Oztan, die zich met diverse projecten inzet voor de transitie naar een circulaire bouwsector: “We moeten ontwerpen met materialen die we hebben, in plaats van achteraf materialen te zoeken bij een ontwerp.” De door Re Use Materials ontwikkelde materialendatabase maakt dit concreet. Het digitale systeem is gevuld met materialen die vrijkomen uit sloop en weer hergebruikt kunnen worden. Waste? No way!

Feestelijke opening

De sculptuur wordt op donderdag 1 november feestelijk onthuld. Toegang is gratis en iedereen is welkom. Tussen 16.30u en 18.30u wordt je ontvangen met een glas bubbels, waarna je je mengt in een boeiend gezelschap van o.a. gedeputeerde Ger Koopmans, wethouder Jordy Clemens, Parkstad Limburg directeur Peter Bertholet, voormalig Jan van Eyck Academie directeur Lex ter Braak en kunstenaar Marjan Teeuwen. Naast de presentatie van de kunstinstallatie, geniet je tevens van een bijzondere voorstelling van kunstenaarscollectief PANDA.

Locatie: Stadhuis Heerlen, Raadhuisplein 1 in Heerlen.

CityLiv 2018 is een initiatief van Studio Erol en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Heerlen, Cultura Nova, IBA Parkstad, Re Use Materials en Cirdax.