Gevelbekleding als tweede huid van waterwoningen

Artikel delen

Dat Nederlanders goed weten om te gaan met de uitdagingen die het water biedt, wordt duidelijk in het unieke Amsterdamse nieuwbouwproject Zeeburgerbaai. Hier op Steigereiland, het eerste eiland van IJburg, verrijzen 28 waterwoningen. De door Attika Architekten ontworpen woningen, 24 tweekappers en vier vrijstaande woningen, staan op platforms op palen: de recent opgeleverde William Barlowsteiger (fase 1) en de Edmond Halleysteiger (fase 2). De aluminium gevels van de woningen zijn voorzien van een tweede huid van metallic – kleurige Trespa Meteon -gevelbekleding.

Veel animo

In het ruimtelijk ontwerp van de woningen staat de beleving van water centraal. Daarbij valt op dat de drijfveer voor wonen op het water is verschoven van veronderstelde noodzaak (ruimtegebrek, stijgend waterpeil) naar fun en lifestyle. Steeds meer mensen vinden wonen op het water gewoon leuk. Er was dan ook onmiddellijk veel animo voor de waterwoningen in de Zeeburgerbaai. Wonen op het water met weids uitzicht, alle rust en toch snel in de stad en elk uur van de dag andere kleuren en schitteringen. Dit maakt het wonen hier zo bijzonder. Het platform is te betreden via een brug en bestaat uit een semi-openbare ruimte met aan beide zijden royale woningen. De ontwikkeling en uitvoering van het project is in handen van Ooms Bouw en Ontwikkeling .

Aantrekkelijk beeld

Attika Architekten koos ‘Kracht van het water’ als inspiratiebron voor het project. De gevel bestaat uit twee lagen, waarbij de buitenste laag kenmerkend is voor het waterplatform als geheel. Ruime uitsneden in deze laag maken terugliggende vlakken zichtbaar in een samenhangend kleurenpalet van Metallics-kleuren. “Aanvankelijk bedachten we dat de buitenste laag wit moest zijn, maar daar zijn we op teruggekomen,” vertelt Susanne Aniba van Attika Architekten. “Ten eerste omdat we geen bewezen duurzaam materiaal konden vinden met de gewenste uitstraling. En ten tweede zijn witte woningen aan het water erg gevoelig voor vervuiling en aanslag. Wij zijn ervan overtuigd dat de keuze voor Trespa® Meteon®-gevelbekleding in alle jaargetijden een aantrekkelijk beeld oplevert. Bovendien is het materiaal nagenoeg onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen.”

Meteon Metallics gevelbekleding

In fase 1 van het project is in totaal zo’n 1.000 vierkante meter Trespa Meteon® verwerkt met een dikte van 6 millimeter. De vier toegepaste Metallics-kleuren zijn Mustard Yellow, Amber, Copper Yellow en Titanium Bronze. In de tweede fase van het project worden ook vier verschillende Metallics-kleuren toegepast, waarvan in ieder geval één kleur Northern Light wordt. Inmiddels is de bouw van fase 2 gestart. De oplevering van de twaalf tweekappers en twee vrijstaande woningen op de Edmond Halleysteiger zal in de loop van 2019 plaatsvinden.