Zonnestroominstallaties van Q CELLS

Artikel delen

Vanaf 1 januari 2020 moeten nieuwbouwen in Nederland minstens 50 procent van hun volledig energieverbruik uit vernieuwbare energiebronnen dekken. Dat schrijven de vereisten voor gebouwen met de laagste energie (BENG) voor. Door het installeren van een zonnestroominstallatie kunnen de nieuwe richtlijnen worden voldaan. Bovendien verlaagt men tegelijk zijn stroomfactuur en verhoogt zijn onafhankelijkheid van stroomleveranciers. Opdat de installatie correct loopt, er goed uitziet en hoge opbrengsten levert, moet men enkele punten in acht nemen. De experts van de wereldwijd toonaangevende onderneming in zonne-energie Hanwha Q CELLS geven een overzicht.

Winstgevend, esthetisch en BENG-conform

In de eerste stap moet men verduidelijken of er voldoende dakoppervlakte beschikbaar is en hoe het dak is afgesteld. Daken met een zuid- of oost-/westrichting leveren de beste opbrengsten. Bovendien moet men vooraf door een architect of staticus laten controleren of de subconstructie van het dak met het oog op de statica ervan geschikt is voor de opname van een zonne-installatie. Is er een homogeen uitzicht gewenst, dan zijn zonnemodules volledig in het zwart ideaal.

Besparingen uitrekenen

Met behulp van de Q CELLS zonnecalculator kunnen eigenaars van een huis bepalen hoe hoog hun stroomkostenbesparing zal zijn. De zonnecalculator stelt Q CELLS gratis ter beschikking op zijn website onder de link https://zonnecalculator.q-cells.nl/.

Goedkeuringen krijgen

Het bouwen van kleinere fotovoltaïsche dakinstallaties voor privémensen vereist in principe geen goedkeuring. Alleszins kan een gemeente het bouwen van een fotovoltaïsche installatie verhinderen als deze bijvoorbeeld het karakter van de dorpskern verandert. In principe adviseren we daarom om voor de bouw van een zonnestroominstallatie een aanvraag bij de verantwoordelijke bouwinstantie in te dienen.

Op kwaliteit letten

Om permanent hoge opbrengsten te behalen, moet men bij het kopen van een zonne-installatie op kwaliteit en aantrekkelijke garantievoorwaarden letten. Of men kwalitatief hoogwaardige producten heeft, blijkt uit bijvoorbeeld de product- en prestatiegaranties, die tussen tien en twaalf jaar voor het product en tussen 20 en 25 jaar voor de prestatie moeten liggen.
Hierbij komen fabrikantspecifieke features, zoals bijvoorbeeld bescherming tegen modulebrand en prestatieverliezen of ook de bescherming tegen plagiaten door het kenmerken van de modules op celniveau.

Hoge opbrengsten behalen

De prestatiesterke zonnemodules van Q CELLS zijn gebaseerd op de Q.ANTUM-technologie, die permanent en betrouwbaar hoge opbrengsten verzekert. Het idee achter dit concept is simpel: Elke zonnestraal wordt tweemaal benut. Om dit te laten functioneren, hebben de ontwikkelaars van Q-CELLS de achterzijde van elke Q.ANTUM-zonnecel met een nanolaag uitgerust, die elke straal naar boven reflecteert zodat deze kan worden hergebruikt. De zonnemodules zijn met prestaties van max. 330 Watt te verkrijgen en worden via gecertificeerde installateurs over heel Europa verkocht. Voor een homogene verschijning heeft Q CELLS twee volledig zwarte varianten ontwikkeld. Bij de modellen Q.PEAK DUO BLK-G5 en Q.PEAK DUO BLK-4.1 glanzen zowel de cellen, alsook het frame in het zwart.
Bijkomend op de eigen strenge kwaliteitscriteria heeft Q CELLS in samenwerking met de onafhankelijke controle-instanties VDE en het Fraunhofer-instituut meerdere testprocedures ontwikkeld, die de reële voorwaarden bijzonder nauwkeurig weerspiegelen. Alle Q.ANTUM-zonnemodules van Q CELLS doorlopen deze tests. Daardoor kan de onderneming garanderen dat de modules ook bestendig zijn tegen hevige windstoten en hoge sneeuwbelasting.

Het eigen verbruik verhogen

Met een hoge eigenverbruikquote kan men de stroomfactuur permanent tot max. 75 procent verlagen. Daarom moet de afmeting van de zonne-installatie op het stroomverbruik van het huishouden worden afgestemd. Bovendien adviseren we om huishoudstoestellen met groot stroomverbruik ook overdag te gebruiken als de lichtopbrengst het hoogste is. Zo is verzekerd dat een groot deel van de opgewekte energie zelf kan worden verbruikt.

De installatie plannen en subsidies aanvragen

Q CELLS beschikt over een uitgebreid netwerk van partnerinstallateurs. Alleen in Nederland grijpt de onderneming naar bijna 100 gecertificeerde installatiebedrijven terug. Deze Q.PARTNERS worden continu opgeleid en zijn met de producten van Q CELLS uitstekend vertrouwd. Ze nemen rechtstreeks contact op met de eigenaar van het huis. Bij een adviserend gesprek worden alle vragen opgehelderd en de verdere werkwijze besproken. Daarbij adviseren de installatiebedrijven ook met het oog op de financierings- en subsidiemogelijkheden.
Omdat de zonnemodules van Q CELLS op basis van de Q.ANTUM-technologie en andere technologische innovaties duidelijk meer presteren dan standaard producten, heeft men minder modules nodig, wat de installatietijd verkort en de kosten duidelijk verlaagt. De subconstructies van Q CELLS zijn perfect op de modules afgestemd. Daarom is de zonne-installatie normaal binnen een dag geïnstalleerd. Aansluitend houdt Q.PARTNER zich bezig met de netwerkaansluiting bij plaatselijke netwerkleveranciers.

De opbrengsten controleren

De opbrengstgegevens kunnen op de wisselvormerdisplay of met een software vanaf de thuiscomputer worden opgeroepen of ook onderweg via de app.

De installatie beveiligen en een onderhoudscontract afsluiten

Q CELLS adviseert om zonne-installaties via de woningverzekering met het oog op de aansprakelijkheidsplicht- en algemene schaderisico’s te beveiligen, zo zijn de belangrijke risico’s tijdens de werking van de zonne-installatie gedekt.
Voor private opdak-zonne-installaties zijn onderhoudscontracten weliswaar niet wettelijk voorgeschreven. Om een gelijkblijvende hoge opbrengst van de zonne-installatie te verzekeren, moet men echter in elk geval een onderhoudscontract met regelmatige onderhoudsintervallen afsluiten. Als er eens iets niet zou kloppen, controleert de contractinstallateur de installatie op basis van deze gegevens en kan hij storingen onmiddellijk verhelpen.

Hanwha Q CELLS GmbH
Sonnenallee 17-21
06766 Bitterfeld-Wolfen (OT Thalheim), Duitsland
TEL +49 (0)3494 6699 0
WEB www.q-cells.nl/