Constructief verlijmen isolerende beglazing

Artikel delen

Door de opkomst van (bijna) energieneutrale, Nul op de meter (NOM) en passieve woningen, neemt ook de toepassing van zwaardere isolerende beglazing toe. Maar het gebruik van bijvoorbeeld triple-beglazing in draaiende delen, geeft een behoorlijke belasting op het kozijn. Om te voorkomen dat de dikte van de kozijnen fors toeneemt, is constructief verlijmen van de beglazing mogelijk. Kozijn en glas vormen dan één constructief geheel. Een specialist op dit gebied is Sika Nederland BV.

Elbphilharmonoce, concertzaal in de Duitse stad Hamburg gezien vanaf het water.

Elbphilharmonoce, concertzaal in de Duitse stad Hamburg.

Tekst: Frank de Groot
Beeld: Sika Nederland BV.

Drievoudig glas met coatings en gasvulling kan wel een Ug-waarde (g=glas) bereiken van minimaal 0,4 W/m2K. Dat staat gelijk aan een Rg-waarde van 2,5 m2K/W. Maar standaard ligt de Ug-waarde voor triple-beglazing op 0,6 of 0,7 W/m2K. Nog steeds een forse beperking van het warmteverlies. “Bij zulke hoge isolatiewaarden wordt het warmteverlies door de kozijnen verhoudingsgewijs steeds groter. Dus moet je het warmteverlies door de kozijnen beperken. Enerzijds door bijvoorbeeld koudebrug-onderbrekingen, anderzijds door de afmetingen van de kozijnen te minimaliseren. Maar dat staat weer op gespannen voet met de stabiliteit van de draaiende delen, door het grote gewicht van triple-beglazing”, zegt Paul Moest, Key Accountmanager FFI bij Sika Nederland BV.

Paul Moest van Sika: “Door het toenemende gewicht van isolerende beglazing is droge plaatsing met stelblokjes in draaiende delen veelal niet meer mogelijk. Door het grote gewicht vervormd het raamkozijn. Door constructieve verlijming is dit probleem te voorkomen.”

Sika FFI (Facades, Fenestration and Insulating glass) is een team van specialisten op het gebied van afdichten en lijmen van gevels, ramen en isolatieglas. “Door het toenemende gewicht van isolerende beglazing is droge plaatsing met stelblokjes in draaiende delen veelal niet meer mogelijk. Isolerende beglazing met dubbel glas weegt al snel ongeveer 22,50 kg/m2. Bij triple beglazing komt het gewicht op circa 32,50 kg/m2. Door het grote gewicht vervormd het raamkozijn, met alle gevolgen van dien, zoals lekkage en scheurvorming. Door verlijming is dit probleem te voorkomen.”

Elastische siliconenlijm

“Voor de verlijming van isolerende beglazing is een lijm nodig die zeer goede mechanische eigenschappen heeft en goed hecht aan alle soorten kozijnmaterialen, zoals hout, PVC en al of niet gecoate metalen. Ook moet de lijm goed bestand zijn tegen UV en weersinvloeden en flexibel blijven binnen een groot temperatuurbereik. Tot slot is een levensduur van minimaal 25 jaar gewenst”, zegt Moest.
De oplossing is gevonden in de elastische siliconenlijm Sikasil® WT-40, waarbij WT staat voor ‘Window Technology’. “Deze lijm is zeer geschikt voor het structureel lijmen van isolerende beglazing en voor back-bedding. Dat laatste is versteviging van het raamkozijn door een extra lijmstrook in kozijnen”, zegt Moest. Omdat verlijmen veel meer kennis vraagt dan het indraaien van een schroef, mag de verlijming alleen worden uitgevoerd door ervaren professionals. “Wij zorgen dan ook voor training van professionals die de beglazing verlijmen. Dat gebeurt steeds vaker in de fabriek, door de opkomst van de levering van compleet beglaasde kozijn of prefab elementen. Voordeel is dat je de verlijming dan onder geconditioneerde omstandigheden kunt uitvoeren. Het is wel belangrijk dat er eerst getest wordt of het product geschikt is voor de beoogde toepassing.”

Verlijmde beglazing sluit volgens Moest goed aan bij bijvoorbeeld de Concepten III en IV van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Hierbij wordt door een NBvT-lid een compleet beglaasd, afgemonteerd eindproduct, voorzien van een aflaksysteem, onder verantwoordelijkheid van de timmerfabrikant in het gebouw geplaatst (III) en eventueel onderhouden (IV). “Ook halen we bij verlijmde beglazing twee of drie sterren volgens de SKG classificatie, wat betekent dat het raam zwaar of extra zwaar inbraakwerend is. Uiteraard in combinatie met het juiste hang- en sluitwerk. Maar je kan verlijmde beglazing er niet even uithalen.”

Vliesgevels

Bij aluminium vliesgevels wordt isolerende beglazing eveneens veelal verlijmd. “Ook hier wordt de beglazing in de fabriek op de aluminium profielen gelijmd. Vervolgens gaan de glaselementen als prefab geveldelen naar de bouwplaats. Er zijn al glasplaten verlijmd met een grootte van circa 3 x 12 meter.”

 

52 Limestreet London “the scalpel” .

Voor de verlijming van structurele beglazing wordt een siliconen constructielijm gebruikt: de een-component Sikasil SG-50 of twee-componenten SG 500, waarbij SG staat voor Structural Glazing. Uiteraard zijn ook deze lijmen bestand tegen UV en weersinvloeden. “De een-componentenlijm is geschikt voor uiteenlopende ondergronden, zoals hout, al of niet gecoate metalen, kunststoffen en glas. De twee componenten lijm wordt vooral voor constructieve lijmverbindingen gebruikt, waarbij beglazing en profielen één constructief geheel moeten gaan vormen. Wel moeten eerst twee componenten gemengd worden in de juiste aangegeven verhouding. Het verwerken van beide lijmen vereist training en ervaring. Vandaar dat we hiervoor eveneens trainingen geven op locatie. Bij grote projecten controleren we de toepassing desgevraagd ook bij het project. Ons advies is dan ook altijd: ga nooit zonder ervaring of kennis constructief verlijmen! We leveren daarom geen kokers lijm, maar we ondersteunen bij de productkeuze, berekeningen, testen, verwerking en training van de applicateurs.”