Duurzame isolatieplaten, ook voor na 2020

Artikel delen

Isolatiemateriaal moet aan steeds strengere EU-regels voldoen. Belangrijkste daarbij is dat bij het produceren en gebruiken van geëxtrudeerd polystyreenhardschuim (XPS) blaasmiddelen worden gebruikt die milieuvriendelijk zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is het Jackodur Plus 300 standard SF XPS isolatieproduct, ontwikkeld door Jackon Insulation.

“Circa 5 jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van deze plaat,” vertelt Dries de Wit, area-manager bij Jackon Insulation. “Aanleiding was de strengere EU-regelgeving, die aangeeft dat vanaf 1 januari 2020 de nu veel gebruikte blaasmiddelen met een zogeheten GWP (Global Warming Potential) van ruim 1400 veel lager moeten. Wij hebben Jackodur Plus 300 ontwikkeld en volop getest, voordat we er ongeveer 3 jaar geleden mee op de markt kwamen. In de productie hiervan gebruiken we HFO-1234ze als blaasmiddel, en die heeft een hele lage GWP van 6 en bovendien een ODP (Ozon Depletion Potential) van 0. Daarmee hebben we ons goed voorbereid op die nieuwe regelgeving.”

Verder heeft deze isolatieplaat bij elke dikte (50 mm t/m 320 mm) een gelijke Lambdawaarde van 0,027 W/(m.K). Daarnaast heeft dit XPS-product een zeer hoge druksterkte. En omdat het materiaal geen vocht opneemt alsmede rot- en schimmelvast is, is het zeer goed (en ook makkelijk) te verwerken in bijvoorbeeld omkeerdakconstructies, vloer- en wandisolatie en als kelderwandisolatie op de buitenmuur en onder maaiveld.
Verder is het product beschikbaar met een wafelstructuur (gefiniert), waardoor koudebruggen kunnen worden voorkomen en het goed te gebruiken is als buitengevelisolatie.

De werkende afmetingen zijn 1250 x 600 mm en het product heeft een sponning rondom als koudebrugbescherming in de SF-uitvoering. De wafelstructuur heeft een gladde kant-afwerking.

Jackodur Plus 300
www.jackon-insulation.com